Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Κύματα έντασης και γαλήνης από τους we.own.the.sky

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Κύματα έντασης και γαλήνης από τους we.own.the.sky)

Οι we.own.the.sky έδειξαν από το ΕΡ του ’13 ποιες ήταν οι προθέσεις τους. Δύο χρόνια μετά, η δίψα τους δεν σβήνει. Χτίζουν τα όνειρά τους με προσδοκίες, και το ντεμπούτο τους είναι η ένδειξη ότι δεν πρέπει να αφήσουν την πορεία που ξεκίνησαν. Πρέπει να τη συνεχίσουν, μέχρι οπουδήποτε τους οδηγήσει.

Αυτό το συγκρότημα θα μπορούσε να καταχωρηθεί στις συνειδήσεις των ακροατών ως το σχήμα που άνοιξε την τελευταία συναυλία των Maybe she will στην Αθήνα. Ευτυχώς, οι we.own.the.sky αποδεικνύουν με το ντεμπούτο τους ότι, αν είναι να μνημονεύονται στο μέλλον, καλύτερα να γίνει πρώτα για τη δισκογραφική τους εικόνα κι έπειτα γι’ αυτή την εμφάνιση ιστορικής σημασίας.

Κάθε μήνα κυκλοφορούν περίπου 2-3 νέοι δίσκοι στον postrock/metal ήχο. Κάποιοι από αυτούς μπορεί να παρουσιάζουν κοινά σημεία και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να απαγκιστρωθούν, ενσωματώνοντας παραπάνω όργανα ή ήχους από άλλα ιδιώματα. Το ζητούμενο δεν είναι να φανείο δίσκος διαφορετικός, αλλά πειστικός. Αν γίνει αυτό, η κάθε μπάντα έχει κερδίσει ένα προσωπικό στοίχημα, κάνοντας παράλληλα και τη διαφορά. Ό,τι ακριβώς συμβαίνει και με το “Earths Collide”.

Ο δίσκος έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: την απουσία φωνητικών. Οι προσεγμένες συνθέσεις φαίνεται πως δεν τα έχουν ανάγκη. Αν υπήρχαν, ίσως να χαλούσαν την όμορφη ισορροπία ανάμεσα στη γαλήνη που δημιουργούν οι χορδές και στα μετρημένα, αλλά απαραίτητα, groove σημεία.

Η μπάντα δεν χρησιμοποιεί κάποιο ιδιαίτερο τέχνασμα για να δείξει πως είναι η καλύτερη. Ούτε κάνει κάποια σπατάλη χώρου και χρόνου μέσα στα τραγούδια. Αντίθετα, απελευθερώνει αυτό που θέλει στη σωστή ποιότητα και διάρκεια. Το δε αποκορύφωμα όλου αυτού είναι η μελωδία. Η οποία είναι τόσο εθιστική, που απλώνει τα χέρια της και σε κρατάει μες στην αγκαλιά της, κάνοντάς σε να μην θες να την αποχωριστείς. Αυτό γίνεται αισθητό άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Στο “Retrospect” ωστόσο το εθιστικό δεν είναι τόσο η μελωδία όσο ένας λυρισμός, που σε αγκαλιάζει για 9 λεπτά, και που θα ήθελα να διαρκούσε μισή μέρα.

Για όλες τις φορές που δεν ξέρουμε τι θέλουμε και τι ζητάμε από τη μουσική, θα υπάρχουν ηρωικοί δίσκοι όπως το “Earths Collide”.Δίσκοι που θα μας επαναφέρουν στην τάξη. Ιδιαίτερα, αν πρόκειται για ντεμπούτα που προδιαγράφουν ένα σπουδαίο ξεκίνημα, γεμάτο υποσχέσεις.

ΑΚΟΥΣΕ:
https://weownthesky.bandcamp.com/album/earths-collide 

Earths Collide, των we.own.the.sky (2015)
Μουσικό είδος: Post Rock/Metal
Δισκογραφική: Labyrinth of Thoughts

εικόνα αρθρογράφου (Γιάννης Κουτσουσίμος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Γιάννης Κουτσουσίμος

Γεια σας και χαρά μας.

Artcore magazine's footer