Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

John Garcia: Το κογιότ του desert rock

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (John Garcia: Το κογιότ του desert rock)

Ο John Garcia είναι αναμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες, αντιπροσωπευτικότερες και αξιοσέβαστες φωνές του desert/stoner rock˙ στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν αληθινό «γερόλυκο» ή, για να είμαι περισσότερο εντός κλίματος, για ένα μοναχικό κογιότ του είδους, αφού ήδη από τις αρχές των 90s μαζί με τους Kyuss, στην ουσία δημιούργησαν το συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, επηρεάζοντας από τότε τον ήχο αμέτρητων συγκροτημάτων κι αλλάζοντας ριζικά τον χάρτη του rock.

Η πορεία του μετά την διάλυση των Kyuss, το 1995, κάθε άλλο παρά στάσιμη κι αδρανής ήταν: έφτιαξε τους Slo Burn, Unida και Vista Chino, ήταν ιδρυτικό μέλος των Hermano κι έχει συμμετάσχει σε δεκάδες δίσκους σαν guest (“Orange Goblin”, “Danko Jones”, “Supafuzz”, “Monkey 3”, “Karma To Burn”, «Mondo Generator» κλπ.). Παρόλα αυτά το "John Garcia", που κυκλοφόρησε το 2014, είναι μόλις το πρώτο καθαρά προσωπικό του άλμπουμ.

Παρά την αρκετά καθαρή για το είδος παραγωγή, το "John Garcia" διατηρεί την γνωστή –ήδη από την εποχή των Kyuss– ξεραϊλα στον ήχο του, πράγμα που κάνει το κάθε κομμάτι να μοιάζει με περιπετειώδη περιπλάνηση στις σκονισμένες κι αφιλόξενες ερήμους της βόρειας Αμερικής. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα του δίσκου, καταλαβαίνει κανείς πως πρόκειται για ένα άλμπουμ δυνατό και αυθεντικό, γεμάτο τσαμπουκά κι ενέργεια, ποτισμένο μέχρι το μεδούλι με 70s και blues αισθητική. Fuzzy κιθάρες, ογκώδεις μπασσογραμμές –το σόλο μπάσο στο "My Mind" πραγματικά τα σπάει!–, στιβαρά, γκρουβάτα τύμπανα και τα αλήτικα φωνητικά του John Garcia που ζέχνουν Rock 'n' Roll είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που πλαισιώνουν το "John Garcia".

Συνθέσεις πιασάρικες κι άμεσες, όπως τα "My Mind", "5000 Miles" και "Saddleback", τα "The Blvd" και "His Bullet's Energy" με τα έντονα bluesy φωνητικά, τα "Flower" και "All These Walls" με τα σπέρματα ψυχεδέλειας, καθώς και η πολύ καλή διασκευή του "Rolling Stoned" των Black Mastiff, θα κολλήσουν στο μυαλό και του πιο απαιτητικού ροκά. Ιδιαίτερη αξία στο άλμπουμ έχει το "Her Bullet's Energy", στο οποίο συμμετέχει στην ακουστική κιθάρα ο θρυλικός Robby Krieger των Doors. Πρόκειται για ένα πραγματικό μουσικό διαμάντι, το οποίο με την γλυκόπικρη μελαγχολία του κλείνει το "John Garcia" με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Στον δίσκο επίσης συμμετέχουν και αρκετοί άλλοι μουσικοί, όπως οι Danko Jones, Tom Brayton, Mark Diamond, καθώς και ο παλιός γνώριμος του John Garcia από την εποχή των Kyuss, Nick Olivery.

Παρά τα κοινά στοιχεία με όλες τις προηγούμενες δουλειές του, ο ομώνυμος πρώτος δίσκος του John Garcia είναι ταυτόχρονα κι αρκετά διαφορετικός˙ η ωριμότητα και η εμπειρία που απέκτησε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ζυμώθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε το άλμπουμ αυτό να αποτελεί την προσωπική του υπογραφή και ταυτότητα, αποδεικνύοντάς μας για άλλη μια φορά πως είναι ένας από τους σημαντικότερους κι αυθεντικότερους ροκάδες της εποχής μας.

εικόνα αρθρογράφου (Διονύσιος Καλαιτζής)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Διονύσιος Καλαιτζής

Γεια σας! Με λένε Διονύση και είμαι... καλα(;)! Μιας και η φύση με προίκισε με υπερμεγέθη ώτα, άδραξα την ευκαιρία κι έτσι από μικρός άρχισα να ακούω μανιωδώς και ασταμάτητα μουσική, κυρίως ροκ, αλλά και οτιδήποτε άλλο είχε φασαριόζικα κλαπατσίμπαλα και μου φαινόταν αυθεντικό. Αργότερα άρχισα να γρατζουνάω ολημερίς κιθάρα, πέρνοντας τα αφτιά πρώτα των γονιών κι αργότερα των φίλων μου, καθώς και να μουντζουρώνω με κάρβουνο και μολύβι όποιο χαρτί έβλεπα μπροστά μου. Προσπάθησα (κι ακόμη προσπαθώ) να γράψω τη δική μου μουσική και παίζω κιθάρα σε τοπικό συγκρότημα. Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω στην Θεσσαλονίκη κι έχω σπουδάσει Μουσική με Τεχνολογία. Αυτά τα ολίγα. 

Artcore magazine's footer