Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Hypnosophy, των Aenaon

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Hypnosophy, των Aenaon)

Όταν τα μάτια κλείνουν, τα όνειρα, οι κρυφές σκέψεις και οι κρυφοί πόθοι ξυπνούν. Όλα όσα δεν εκτυλίσσονται στην πραγματικότητα, παίρνουν σάρκα και οστά μέσα σ’ αυτό το σκοτάδι. Οι Aenaon συνεπαρμένοι από τον κόσμο των ονείρων, τον μετατρέπουν σε νότες και στίχους, φτιάχνοντας ένα δίσκο που δεν μπορεί να συγκριθεί με άλλους. Οι κύκλοι του avant-garde και του ακραίου ήχου οφείλουν να στρέψουν το βλέμμα τους σ’ αυτόν.

Οι Aenaon είναι από εκείνα τα σχήματα που θέλουν να δημιουργούν επανάσταση με τη μουσική τους. Θέλουν να ξεφύγουν από τα καθιερωμένα και να βρεθούν σε νερά που θα είναι μία πρόκληση γι΄αυτούς. Ήδη από τον πρώτο τους δίσκο έδειξαν τις διαθέσεις τους. Με τον φετινό τρίτο δίσκο τους, φαίνονται συνεπείς ως προς τον στόχο τους.

Διαφορετικοί σε σχέση με τα προηγούμενα πονήματά τους, εκδηλώνουν το ποικιλόμορφο πρόσωπο που επιθυμούν να βγάζουν προς τα έξω. Στόχος τους δεν είναι να παρουσιαστούν ως ακόμη ένα black metal συγκρότημα, που μπορεί να παίξει ακραία. Χρησιμοποιώντας αυτό τον ήχο ως βάση, επιθυμούν να εξελιχθούν σ’ ένα πολυδιάστατο σχήμα. Εν ολίγοις, ο avant-garde χαρακτήρας που έχει ξυπνήσει τις αισθήσεις τους, γίνεται δικός τους.

Δεν είναι άστοχο ν’ αναφέρω ότι το αποκορύφωμα της δυναμικότητας του “Hypnosophy” έγκειται στα δύο τραγούδια που το ολοκληρώνουν και, μάλιστα, στο “Phronesis – Psychomagic”, το οποίο είναι ίσως η καλύτερη σύνθεση της μέχρι τώρα καριέρας τους. Η ευθύτητα στις κιθάρες, όπως ορίστηκε μέσα από το “Extance”, γίνεται ένα με τις ατμόσφαιρες και τη σφραγίδα του σαξοφώνου. Η απόφαση να είναι αυτό το όργανο το βασικό στη σύνθεσή τους ήταν από μόνη της μία πρόκληση, και –όπως φαίνεται– το πνευστό τούς δίνει ένα επιπλέον πρεστίζ.

Όλες οι συνθέσεις είναι καλοδουλεμένες, ιδιαίτερες (βλ. “Earth Tomb”) και αποτυπώνουν αυτό που πολλά κρυφά και απωθημένα όνειρα βγάζουν προς τα έξω κατά τη διάρκεια του ύπνου: τη σχιζοφρενικότητα. Για τέτοιους δίσκους, χρειάζεται να παρουσιάζεται ένα τέτοιο πρόσωπο. Άλλωστε, το είχαν διδάξει στο παρελθόν δύο ειδήμονες, οι Sigh και οι Dødheimsgard. Μάλιστα, οι Aenaon και κυρίως ο Astrous δεν ντρέπονται να φανερώσουν την επιρροή που έχουν από τους δύο προαναφερθέντες. Αντιθέτως, την εξωτερικεύουν, ως ενός σημείου βέβαια, προκειμένου να μην εκφυλιστεί το γνήσιο της ταυτότητάς τους.

Η επιθετικότητα, η jazz υπόνοια στα πιο σκοτεινά βήματά της και τα πειραματικά τεχνάσματα είναι τα βασικά «σημάδια» που καθοδηγούν τον ακροατή από το ένα σημείο του δίσκου στο άλλο. Δεν μπορώ ν’ αποφασίσω αν το “Hypnosophy” είναι καλύτερο του “Extance”, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αποτελεί βασικό θεμέλιο σε αυτό που επιδιώκουν να οικοδομήσουν οι Aenaon. Και τα θεμέλια, όταν χτίζονται με προσοχή και μεράκι, εξελίσσονται σε φάρους.

Hypnosophy, των Aenaon (2016)
Μουσικό είδος: Avant – garde/Black Metal
Δισκογραφική: Code666 Records/Aural Music

εικόνα αρθρογράφου (Γιάννης Κουτσουσίμος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Γιάννης Κουτσουσίμος

Γεια σας και χαρά μας.

Artcore magazine's footer