Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Connected worlds, του Dirk Geiger

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Connected worlds, του Dirk Geiger)

Χαλαρωτικές ατμόσφαιρες, ευαίσθητες μελωδίες και φουτουριστικά breaks.

Ο Dirk Geiger δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις σε μια παρουσίαση δίσκου. Από την πρώτη μέχρι και την τελευταία κυκλοφορία του από την αμερικανική Tympanik Audio καθώς και την πολυσυζητημένη συνεργασία του με τους Ιάπωνες Contagious Orgasm, που κυκλοφόρησε από την Ant-Zen, φροντίζει να βγάζει ποιοτικές Ambient/IDM δουλειές, συνήθως με concept (*concept art) προδιαγραφές.

Εύκολα κανείς καταλαβαίνει πως η τελευταία του δουλειά "Connected Worlds" είναι και η πιο δυνατή. Από την abstract τοπιογραφική δημιουργία του εξωφύλλου έως το κρυφό κομμάτι στο τέλος του δίσκου, ο ακροατής έρχεται σε επαφή με έναν κόσμο νοσταλγικό, εγκλωβισμένο στις μελωδίες της μουσικής και στις εξασθενημένες πινελιές του artwork.

Από το πρώτο κιόλας κομμάτι, ο ιδρυτής της Raumklang Music σε εισάγει στην κουλτούρα των «συνδεδεμένων κόσμων». Το κομμάτι ονομάζεται "Connect" και (πιθανόν να) σηματοδοτεί τη σύνδεση του ακροατή με τον δεύτερο «κόσμο». Η ακρόαση συνεχίζεται μέσα στις chill ατμόσφαιρες που άλλοτε θυμίζουν κάτι από Gridlock και άλλοτε κάτι από Aphex Twin, για να καταλήξει στο κομμάτι "Disconnect", το οποίο σηματοδοτεί και την αποσύνδεση των δύο κόσμων. Ίσως, ο ένας κόσμος να είναι ο κόσμος του ακροατή, ενώ ο δεύτερος εκείνος που αρχιτέκτονάς του είναι ο Dirk. Μάλιστα, επειδή ο δίσκος είναι πιθανότατα βιωματικός, ίσως να μην μπορούμε να καταλάβουμε άμεσα σε ποιον ανήκουν αυτοί οι κόσμοι, οπότε ο ακροατής να παίζει και τον ρόλο του θεατή.

Στα πολλά θετικά του δίσκου ανήκουν τα κομμάτια: "Connect", "24 Hours Without Interruption", "Meeting of Both Worlds", το "Don't Break Down All the Bridges" με τις post-rock αναφορές του και, τέλος, το φοβερό "Disconnect". Κομμάτια αψεγάδιαστης ποιότητας και μελωδικής ευαισθησίας.

Το CD είναι must-have για τις συλλογές των φίλων της ηλεκτρονικής και της ατμοσφαιρικής μουσικής, αλλά και για οποιονδήποτε άλλο, καθώς η σύνθεση των κομματιών και οι ιδέες πίσω από αυτά μετατρέπουν τον δίσκο σε κάτι που μπορεί να «μιλήσει πολλές γλώσσες».

Ακούστε:
https://tympanikaudio.bandcamp.com/album/connected-worlds 

Connected Worlds, του Dirk Geiger
Είδος: IDM/Ambient
Εταιρία: Tympanik Audio

εικόνα αρθρογράφου (Βασίλης Αγγελόπουλος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Βασίλης Αγγελόπουλος

Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, γράφει μουσική με το προσωπικό του project "Conjecture" με το οποίο έχει γυρίσει αρκετές πόλεις της Ευρώπης, μέλλος των We Came From Waters με τους οποίους έκανε και ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, και εικαστικός, έχοντας λάβει μέρος σε μπόλικες εκθέσεις.

Artcore magazine's footer