Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Breathe, της Aphexia

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Breathe, της Aphexia)

Aphexia ονομάζεται το προσωπικό project της Ophelia.

Η πρώτη δουλειά της Ophelia με την οποία ήρθα σε επαφή ήταν το project Ecstasphere και συγκεκριμένα το album "Feed your head" το οποίο είχε κυκλοφορήσει επίσης από την Raumklang σε CD. Αν και ως Ecstasphere δεν συνέθετε μόνη της μουσική, καθώς πρόκειται για ντουέτο, με τον δίσκο Breathe μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει την συμβολή της στις Ecstasphere.

Ο δίσκος Breathe είναι ένα βιωματικό μουσικό έργο και έχει δημιουργηθεί κυρίως με ψηφιακά μέσα. Σε αντίθεση με τις Ecstasphere που είναι ένα rhythmic noise project, εδώ έχουμε έναν Soundrackish-IDM δίσκο (κάτι που επικρατεί στην IDM σκηνή την τελευταία πενταετία) με έντονα τα Electro-Industrial στοιχεία. Η δομή του album είναι εκπληκτική, καθώς δεν αποτελείται από breaks, αλλά από glitches και συνονθυλεύματα ήχων που υπακούουν και αναπτύσσονται στα μετρήματα, πάνω σε βαθιά pads, που σε συνδυασμό με τα μεγαλειώδη ορχηστρικά synths, δίνουν την αίσθηση ανατολίτικης δυσαρμονικής κλίμακας. Αξιοσημείωτη είναι και η φωνή της Ophelia, κάτι σπάνιο στην IDM σκηνή, καθώς την χρησιμοποιεί μελωδικά και όχι σε ευθείες, κάτι που συναντήσαμε και πριν 2 χρόνια στην εκπληκτική κυκλοφορία του Comaduster "Hollow Worlds".

Χωρίς να υπάρχουν αισθητικές διαφοροποιήσεις στα κομμάτια, το αποτέλεσμα είναι δεμένο και ενιαίο από την αρχή του έως το τέλος με 13 ατμοσφαιρικά κομμάτια, χωρίς να υπάρχουν αδυναμίες αλλά ούτε και καινοτομίες. Υπάρχει όμως η μοναδικότητα, κάτι το οποίο είναι σπάνιο σε εξειδικευμένες μουσικές και η Ophelia αυτό το πετυχαίνει καταφέρνοντας να δημιουργήσει έναν IDM δίσκο που θυμίζει τα trip-hop σημεία του Velvet Acid Christ, αλλά και τις industrial πινελιές των Collide (εξαιρώντας φυσικά τις metal καταβολές τους). 

ΑΚΟΥΣΕ:

"https://bandcamp.com/EmbeddedPlayer/album=147994039/size=small/bgcol=ffffff/linkcol=0687f5/transparent=true/"

"http://raumklangmusic.bandcamp.com/album/breathe"

Breathe, της Aphexia (2015)

Μουσικό είδος: IDM, Industrial

Δισκογραφική: Raumklang Music

 

εικόνα αρθρογράφου (Βασίλης Αγγελόπουλος)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Βασίλης Αγγελόπουλος

Απόφοιτος της σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, γράφει μουσική με το προσωπικό του project "Conjecture" με το οποίο έχει γυρίσει αρκετές πόλεις της Ευρώπης, μέλλος των We Came From Waters με τους οποίους έκανε και ένα ταξίδι στην Ιαπωνία, και εικαστικός, έχοντας λάβει μέρος σε μπόλικες εκθέσεις.

Artcore magazine's footer