Άρθρα :: Δισκοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Alarm, των Deaf Radio

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Alarm, των Deaf Radio)

Ομολογώ ότι αγνοούσα (κακώς!) την ύπαρξη των Αθηναίων Deaf Radio μέχρι πρόσφατα. Ανήκουν στην κατηγορία συγκροτημάτων που σε τραβάει αυτόματα το εξώφυλλο της κυκλοφορίας τους, το οποίο, αν και χρησιμοποιεί την «ασφαλή» και πάντα ευπρόσδεκτη επιλογή της pop art αισθητικής, σίγουρα είναι κάτι που δε συναντάμε καθημερινά σε ελληνικές κυκλοφορίες. 

Το “Alarm” είναι το ντεμπούτο των Deaf Radio και μία από τις πρώτες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες του 2017. Η πρώτη μου επαφή με το συγκρότημα έγινε μέσω του ιδιαίτερου video clip που γυρίστηκε για το τραγούδι “Anytime”. Πρόκειται για ένα video αστικού –σχεδόν αρχιτεκτονικού- χαρακτήρα, μυστηριακής φύσης με «επίμονα» πλάνα, γυρισμένο σε ποικίλλα σημεία διαφορετικής αισθητικής και ατμόσφαιρας (ιδιαίτερη εντύπωση μου έκανε η χρήση του μεταμοντέρνου κτίσματος-εκκλησίας κοντά στο αεροδρόμιο των Σπάτων, το οποίο, σύμφωνα με τα αστικά κουτσομπολιά, ανεγέρθηκε από τον ιδιοκτήτη/αρχιτέκτονα για να τιμήσει τη μνήμη της αδικοχαμένης κόρης του). Σίγουρα, είναι μία δημιουργία διεθνούς βεληνεκούς, ενώ το μουσικό κομμάτι συμβαδίζει αρμονικά με το οπτικό. 

Σε γενικές γραμμές, το “Alarm” κινείται σε heavy rock/stoner φόρμες, με δυνατά ξεσπάσματα και ατμοσφαιρικά περάσματα, φέρνοντας συνειρμικά στο μυαλό μας συγκροτήματα όπως οι Queens of the Stone Age, Them Crooked Vultures και Foo Fighters, αφήνοντας ένα post-grunge/90s rock ‘n’ roll «άρωμα». Στα πολύ θετικά της κυκλοφορίας είναι και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που κατέχει το μπάσο στις περισσότερες από τις δημιουργίες (πχ. “Aggravation”, “Vultures & Killers”) καθώς και η άμεμπτη παραγωγ­ή που τονίζει ακόμα περισσότερο τις δυναμικές συνθέσεις των Deaf Radio. Προσωπικά, αγαπημένα κομμάτια είναι το εισαγωγικό “Aggravation”, το οποίο μου θύμισε εποχές που το heavy/punk ‘n’ roll είχε άξιους εγχώριους εκφραστές, όπως τους Personality Crisis, Penny Dreadful και De Sades, όπως επίσης και τα “Backseats”, “Revolving Doors”, καθώς και το 7λεπτο μεγαθήριο “…And We Just Pressed The Alarm Button” (ευφάνταστος τίτλος για το κλείσιμο του δίσκου) που μας μεταφέρει νοερά στη Sky Valley κάπου στις αρχές των 90s!

Εν ολίγοις, το 2017 ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς για τα ελληνικά underground δεδομένα με τους Deaf Radio να προσφέρουν ένα άλμπουμ-δυναμίτη, εδραιώνοντας έτσι την παρουσία τους στην εγχώρια -και γιατί όχι- και στη διεθνή heavy rock/stoner σκηνή. Ευχόμαστε καλή συνέχεια και αναμένουμε εναγωνίως κάποια live εμφάνισή τους.

εικόνα άρθρου (Alarm, των Deaf Radio)

Alarm, των Deaf Radio
Μουσικό είδος: heavy rock, stoner
Δισκογραφική: Self-released

εικόνα αρθρογράφου (Αλέξανδρος Δανιηλίδης)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Αλέξανδρος Δανιηλίδης

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη, 3 χρόνια πριν την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Εκεί έκανα και τα πρώτα μου βήματα μέχρι να μετακομίσω στο Ναύπλιο, όπου ξεκίνησε και η έντονη ενασχόλησή μου με τη μουσική. Έπειτα Λάρισα, μετά Ξάνθη για σπουδές στην Αρχιτεκτονική και τώρα στο Brighton του Ηνωμένου Βασιλείου. Φιλοδοξία μου είναι να ασχοληθώ με την έρευνα στην αστική κοινωνιολογία και την υπαρξιακή αντίληψη του σύγχρονου αστικού περιβάλλοντος. Το ψώνιο μου με τη μουσική ξεκίνησε σε πολύ μικρή ηλικία, κάπου στα τέλη των 90s, τότε που βασική πηγή ενημέρωσης ήταν οι ραδιοφωνικές εκπομπές (τις οποίες και ηχογραφούσαμε σε κασέτες) αλλά και ο εγχώριος, έντυπος και μη, τύπος. Έκτοτε, η μουσική είναι κάτι σαν οξυγόνο για μένα. Πέραν της μουσικής, μου αρέσει ο κινηματογράφος, το διάβασμα, τα ταξίδια, συγκεκριμένου είδους κόμικς αλλά πάνω απ’ όλα η εμπειρική καταγραφή της αστικής ζωής και όλων όσων τη διαμορφώνουν. "To understand is to transform [yourself]" - Jiddu Krishnamurti

Artcore magazine's footer