Άρθρα :: Auditorium articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

13.10
2016

Στη σκοτεινή πλευρά του Denver: Μέρος Β

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Στη σκοτεινή πλευρά του Denver: Μέρος Β)

Ο ήχος του Denver έχει σηματοδοτήσει μια ιδιαίτερη στροφή της Americana και της εναλλακτικής Country σε Goth διαδρομές. Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε τις λογοτεχνικές και μουσικές καταβολές αυτού του ήχου και γνωρίσαμε τους Denver Gentlemen, το αρχικό σχήμα που πυροδότησε την εξέλιξή του. Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος θα γνωρίσουμε και άλλους εκπροσώπους του ήχου του Denver.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο David Eugene Edwards, πρώην μέλος των Gentlemen ίδρυσε τους 16 Horsepower (που σήμερα έχουν μετενσαρκωθεί ως Wovenhand), συγκρότημα που είναι αρκετά γνωστό και στην Ελλάδα από τη «συμμετοχή» του στα soundtrack των τηλεοπτικών σειρών μυστηρίου που σκηνοθετούσε ο Πάνος Κοκκινόπουλος, που προφανώς θεωρούσε ότι η μουσική τους ταίριαζε με τους εξωφρενικούς χαρακτήρες των επεισοδίων του. Η αλήθεια είναι ότι η θεματολογία και η μουσική του γκρουπ συνδυάζουν το καταθλιπτικό σκότος και το θρηνώδες μοιρολόι με υπόκρουση από ακορντεόν και μπάντζο. Από την άλλη, το συγκρότημα διαθέτει και αρκετές δυνατές Rock συνθέσεις, που αν και παραμένουν γραμμικές – έχει κανείς δηλαδή την αίσθηση ότι απουσιάζει συχνά το ρεφρέν – δημιουργούν την αίσθηση της κίνησης που κάθε Rock τραγούδι επιδιώκει. Ως εκ τούτου, οι 16 Horsepower/Wovenhand έγιναν οι πιο γνωστοί εκπρόσωποι του ήχου του Denver και απολαμβάνουν ακόμα, είκοσι και πλέον χρόνια μετά, της εκτίμησης ενός φανατικού κοινού τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη.

Από τη μήτρα των Denver Gentlemen ξεπήδησαν επίσης οι Slim Cessna’s Auto Club (SCAC), ένα πιο δυναμικό Country-Punk συγκρότημα που εξακολουθεί να γεμίζει τα clubs με ένα κοινό που τους δείχνει μια σχεδόν θρησκευτική αφοσίωση. Την ίδια καταγωγή έχει και το αινιγματικό zombie που ακούει στο όνομα Jay Munly (με τις διάφορες μεταμορφώσεις του, Munly and The Lee Lewis Harlots και Munly and The Lupercalians). Ο Munly με δύσκολες και βαριές συνθέσεις ντύνει τις πιο ανατριχιαστικές ιστορίες που ξεπήδησαν από τον ήχο της πόλης.

Και τα τρία αυτά σχήματα έχουν ηχογραφήσει για την εταιρεία Alternative Tentacles, του Punk αρχιερέα Jelo Biafra (Dead Kennedys), ο οποίος, όχι τυχαία, κατάγεται από το γειτονικό Boulder, Colorado. Από τα τρία αυτά σχήματα επίσης έχει ξεπηδήσει και το “super group” του Denver, οι Denver Broncos UK (η κατάληξη UK παίζει τον ρόλο της διάκρισής τους από την ομώνυμη επαγγελματική ομάδα αμερικανικού ποδοσφαίρου), γιατί όπως φαίνεται οι ευκαιρίες για σκοτεινούς περιπάτους μεταξύ των εκπροσώπων του είδους δεν εκλείπουν.

Η γενεαλογία των Gentlemen πάντως συνεχίζεται με δύο ακόμα συγκροτήματα που ίδρυσαν πρώην συνεργάτες των Slim Cessna και Jay Munly. Οι Tarantella, είναι ένα συγκρότημα που επέλεξε να συνδυάσει τη Goth Country παράδοση με τις λατινικές ευαισθησίες της λατινικής μουσικής. Οι DeVoTchka επίσης άντλησαν latin επιρροές από τη μουσική των mariachi για να συνεχίσουν μετά το μουσικό τους ταξίδι στην Ευρώπη και την τσιγγάνικη παράδοση, αξιοποιώντας διάφορα ευρωπαϊκά λαϊκά όργανα, μεταξύ των οποίων και το μπουζούκι!

Το μόνο συγκρότημα που δεν έχει άμεση σχέση με τους Denver Gentlemen, αν και έλκει την καταγωγή του από ένα παρόμοιο βραχύβιο σχήμα της δεκαετίας του ’80 ήταν οι The Czars, οι οποίοι στράφηκαν σε πιο ήπιους μελωδικούς δρόμους. Για περίπου μια δεκαετία κινήθηκαν αξιοπρεπώς στην indie pop σκηνή, οι folk και country επιρροές τους όμως ήταν εμφανείς, ώστε να συγκαταλέγονται και αυτοί στον ιδιότυπο αυτό ήχο του Denver. 

To Denver είναι μια πόλη ζωντανή, στην οποία το περίφημο δυτικό σύνορο των ΗΠΑ δεν έχει ακόμα εξαντλήσει τη δυναμική του. Εξακολουθεί δηλαδή να δέχεται εσωτερικούς μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου και με έντονες καλλιτεχνικές ανησυχίες. Ως εκ τούτου, διαθέτει μια ποικίλη μουσική σκηνή και αυτός είναι ο λόγος που αρκετοί αρνούνται να αναγνωρίσουν επίσημα τον ήχο του Denver, καθώς πιστεύουν ότι η πόλη δεν πρέπει να συνδυάζεται με ένα συγκεκριμένο μουσικό είδος. Σε κάθε περίπτωση ο ήχος αυτός εξελίχθηκε σε περασμένες δεκαετίες (80s-90s) και τώρα πια οι ακόλουθοί του περισσότερο υπενθυμίζουν παρά καλλιεργούν τη συνέχειά του.

 Ωστόσο, είναι βέβαιο ότι ακόμα και αν ο ήχος του Denver δεν αναγνωρίζεται ως ξεχωριστή μουσική σκηνή, εντούτοις κάθε μουσικό σχήμα που εντρυφεί στο είδος της Gothic Americana έχει επηρεαστεί από αυτόν τον ήχο, όχι μόνο στην Αμερική αλλά και διεθνώς, με συγκροτήματα από την Αυστραλία μέχρι την Σκανδιναβία να αναπαράγουν ήχους, θεματολογία και μουσική που γνωρίσαμε αρχικά σε αυτήν τη μικρή μουσική μητρόπολη των μεσοδυτικών Ηνωμένων Πολιτειών: The Good Ship, The Dead Brothers, The Coffinshakers, The Handsome Family, Those Poor Bastards, Graveyard Train, The Builders and The Butchers είναι ορισμένα μόνο από τα ονόματα που έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον ήχο του Denver, ενώ ονόματα όπως οι The Black Heart Procession και Neko Case παρά το γεγονός ότι διαφοροποιούνται μουσικά, αντλούν έμπνευση από αυτήν τη μουσική σκηνή σηματοδοτώντας την επίδραση της πόλης στην παγκόσμια εναλλακτική μουσική.

Κείμενα (Πηγές)

Wikipedia, boston.com, movoto.com, denver.org, cpr.org, rateyourmusic.com, gothiccountry.se, denverpost.com, westword.com

Εικόνες (Πηγές)

Jay Munly και Slim Cessna’s Auto Club

εικόνα αρθρογράφου (Solus Ipse Gherkin)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Solus Ipse Gherkin

Ο Solus Ipsen Gherkin κατάγεται από έναν μακρινό πλανήτη και βρέθηκε στη Γη το 1968 εξ αιτίας ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια ενός διαγαλαξιακού ταξιδιού. Έκτοτε, πάσχιζε να αποκτήσει γήινη υπόσταση αλλά κατάφερε να γίνει άνθρωπος μόλις το 2015. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εξωγήινη φύση του έβρισκε καταφύγιο σε συχνότητες, ακτίνες laser και οπτικές ίνες στις οποίες το μόνο που μπορούσε να αισθάνεται και να καταλαβαίνει ήταν η μουσική. Σήμερα, είναι μεν επιτέλους άνθρωπος αλλά δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από το να ζει, να μιλά και να γράφει για μουσική (και γι αυτόν τον λόγο το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος του φέρεται με επιείκεια).

Artcore magazine's footer