Άρθρα :: Auditorium articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

09.10
2013

Παράξενα μουσικά όργανα: Theremin

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Παράξενα μουσικά όργανα: Theremin)

Φίλε μου αναγνώστη, πέρασαν μήνες που δεν τα είπαμε. Συγκεκριμένα έχουμε να τα πούμε από τον Μάρτιο, έφτασε Οκτώβριος κι εγώ δεν έχω σκοπό να σε παραμελήσω ξανά. Αποφάσισα για αρχή να γράψω μια σειρά από άρθρα για μουσικά όργανα. Όχι για τα συνηθισμένα αλλά για τα λίγο παράξενα, που πολλές φορές η όψη τους είναι αντικειμένων που δεν φανταζόσουν ποτέ, ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μουσικά όργανα. Στο πρώτο μου άρθρο θα σου γράψω για το “Theremin”…

Το Theremin (θέρεμιν) είναι ένα ηλεκτρονικό μουσικό όργανο, το οποίο ελέγχεται χωρίς καμία φυσική επαφή. Το όνομά του προέρχεται από τον εφευρέτη του, Leon Theremin, ο οποίος κατοχύρωσε την πατέντα το 1928.

 Φυσικά η απορία που γεννιέται είναι, πώς ένα όργανο μπορεί να ελέγχεται χωρίς καμία φυσική επαφή. Το συγκεκριμένο όργανο έχει προσαρμοσμένες πάνω του 2 κεραίες, οι οποίες ανιχνεύουν τη σχετική θέση των χεριών του «Thereminist», επιτρέποντάς του να ελέγχει τη συχνότητα του ταλαντωτή (oscillator) με το ένα χέρι και το πλάτος (όγκο) με το άλλο. Αμέσως μετά, τα ηλεκτρικά σήματα του Theremin περνάνε από έναν ενισχυτή σήματος και στέλνονται σε ένα μεγάφωνο.

 Αυτά αναφορικά με το βαρετό κομμάτι του άρθρου. Προσωπικά, πρωτοάκουσα για το Theremin σε μια διάλεξη στο πρώτο έτος του πανεπιστημίου. Μου τράβηξε αμέσως την προσοχή για διάφορους λόγους. Όταν άκουσα για ταλαντωτές το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα ήταν τα synthesizers, όμως αυτή η συσκευή είχε κάτι «μαγικό», αφού μπορεί και κελαηδάει χωρίς να την αγγίξεις. Κάπως έτσι άρχισα να ψάχνω λίγο παραπάνω επί του θέματος και ανακάλυψα, ότι έχει χρησιμοποιηθεί σε γνωστά και μη τραγούδια και soundtracks, και ότι καθένας μας μπορεί να το έχει ακούσει, χωρίς να γνωρίζει τι είναι αυτό που ακούει, αφού ο γλυκός ήχος του θυμίζει τις ψηλές νότες που βγάζουν οι σοπράνο. Μεγαλύτερη έκπληξη όμως μου δημιούργησε το γεγονός, ότι αν ψάξεις στο Internet, υπάρχει μια μεγάλη κοινότητα γύρω από το Theremin, με ανθρώπους που συζητούν για τις υπάρχουσες τεχνικές του, αλλά και για τις προοπτικές εξέλιξής του.

 Για εσένα που δεν είσαι ακόμα σίγουρος, αν το έχεις ακούσει, τι θα έλεγες αν μάθαινες ότι συγκροτήματα όπως οι Led Zeppelin , οι Rolling Stones, οι Lothar and the Hand People, οι Portishead, ο Jean Michel Jarre και άλλα γνωστά ονόματα το έχουν χρησιμοποιήσει; Κι αν αυτοί που προανέφερα δεν είναι αρκετοί, μπορώ να σου πω ότι τις δεκαετίες του ‘30, του ‘40 καθώς και την δεκαετία του ’50, το Theremin χρησιμοποιήθηκε αρκετά για τη μουσική επένδυση των ταινιών. Το 2004 κάνει ξανά την εμφάνισή του στο soundtrack της ταινίας “Hellboy” καθώς και σε σειρές όπως το “Star Trek” αλλά και το “Big Bang Theory”, όπου ο χαρακτήρας Sheldon Cooper παίζει το συγκεκριμένο όργανο.

 Τα λόγια είναι περιττά, οπότε κάπου εδώ θα κλείσω το πρώτο άρθρο της σειράς και θα σε αφήσω να παρακολουθήσεις κάποια βίντεο, που έχω διαλέξει σε σχέση με το Theremin.

 

 

Ένα βίντεο με τον ίδιο τον Leon Theremin να παίζει το theremin

Clara Rockmore, η γυναίκα που τελειοποίησε την τεχνική του Theremin και συνέβαλλε στην βελτίωσή του

Ο Sheldon Cooper από το Big Bang Theory πειραματίζεται με το Theremin

Η εταιρεία moog για πρώτη φορά μας παρουσιάζει ένα πολυφωνικό Theremin

εικόνα αρθρογράφου (Θοδωρής Γολικίδης)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Θοδωρής Γολικίδης

Θοδωρής, Τέο ή Τεοτσάν... ότι σε βολεύει καλύτερα δεν θα τα χαλάσουμε εκεί! Δηλώνω κινητός βλαξ, και εδώ έχω σκοπό να ξεδιπλώσω τα μουσικά μου κόμπλεξ με την ελπίδα, ότι αν με σκουντήξεις, θα αποκτήσω περισσότερα! Θεωρία μου, το μότο "No error... No sound"

Artcore magazine's footer