Άρθρα :: Auditorium articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

12.09
2016

Η ψυχεδελική εμπειρία των Warlocks για πρώτη φορά στην Ελλάδα

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η ψυχεδελική εμπειρία των Warlocks για πρώτη φορά στην Ελλάδα)

Χρειάστηκε περίπου μια εικοσαετία για να εμφανιστούν οι Warlocks στη χώρα μας, αλλά ποτέ δεν είναι αργά. Την Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου το ιστορικό «Αν» θα φιλοξενήσει επιτέλους τη σκοτεινή ψυχεδελική μπάντα που σε πλήρη αντίθεση με τη μουσική της κατάγεται από το Los Angeles, μια πόλη λουσμένη στο φως… Αφορμή για την εμφάνιση τους αποτελεί ο τελευταίος δίσκος του συγκροτήματος “Songs from the Pale Eclipse”, ο οποίος μπορεί πράγματι να είναι… ο τελευταίος. Και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος για να βρεθεί κάποιος μαζί τους στο «Αν»…

Οι Warlocks αποτελούν κατά κύριο λόγο το προσωπικό όχημα του ιδρυτή τους Bobby Hecksher, το μοναδικό μέλος του συγκροτήματος που έχει επιβιώσει από τις αλλεπάλληλες αλλαγές στη σύνθεσή του. Ο Hecksher είναι ο κύριος συνθέτης και στιχουργός τραγουδιών που έχουν μια έντονη προσωπική οπτική σε στιγμές και γεγονότα της ζωής του χωρίς όμως να προσηλώνονται μονότονα στην ομφαλοσκόπηση. Επίσης, παρά το γεγονός ότι το συγκρότημα έχει έναν έντονο προσωπικό χαρακτήρα, πολλά από τα εκάστοτε μέλη της μπάντας συμμετέχουν στη σύνθεση, προκειμένου να βγει ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα. 

Ο Hecksher μεγάλωσε μέσα στη μουσική, καθώς ο παππούς του ήταν ιδιοκτήτης ραδιοφωνικού σταθμού στον οποίο εργαζόταν και η μητέρα του. Ήταν δηλαδή απόλυτα φυσικό γι’ αυτόν να αναζητήσει την προσωπική του ολοκλήρωση στο Rock ‘n’ Roll. Επηρεασμένος από σπουδαία και γνωστά ονόματα της Rock, όπως οι Velvet Underground (οι οποίοι «συμπτωματικά» ονομάστηκαν αρχικά, όπως και οι Grateful Dead… Warlocks!), με αναφορές σε Krautrock και Space Rock μορφές όπως οι Neu! και οι Hawkwind, αλλά και με πιο σύγχρονες αγάπες τους Jesus & Mary Chain, Spacemen 3, Spiritualized, Beck, Brian Jonestown Massacre και Stereolab, ο Hecksher δημιούργησε και κατεύθυνε την μπάντα του στα μονοπάτια της ψυχεδελικής Rock ανακατεμένης με αρκετό Noise Rock, Shogaze και Drone. 

Η περιπέτεια στην οποία αφιέρωσε τον εαυτό του και τη μουσική του και στην οποία ενέταξε τους κατεξοχήν μουσικούς που την πλαισίωναν είχε ως αποτέλεσμα να χαρακτηριστούν οι Warlocks ως μια από τις καλύτερες live μπάντες του Los Angeles. Πράγματι, το πολυμελές συγκρότημα που έχει φτάσει να εμφανίζει επί σκηνής ως και οκτώ μουσικούς (με δύο ντράμερ!), ολοκληρώνει έντονα θορυβώδεις συναυλίες, στις οποίες κυριαρχούν τα κιθαριστικά fuzz-tones και reverberations, οι στροβιλιζόμενοι φωτισμοί και η ομίχλη, επιτυγχάνοντας να δημιουργήσουν αποτελεσματικά το υπερβατικό περιβάλλον που κάθε ψυχεδελική μπάντα επιδιώκει να δημιουργήσει. Από αυτήν την άποψη, η επικείμενη συναυλία τους στην Αθήνα, υπόσχεται πολλά… 

Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει τη συναυλία των Warlocks σημαντική είναι το γεγονός ότι εκτός από το ότι είναι η πρώτη τους στην Ελλάδα, ενδεχομένως να είναι και η τελευταία! Έχοντας μια πλούσια δισκογραφία, οι Warlocks έρχονται στην Αθήνα για να παρουσιάσουν τον νέο δίσκο τους “Songs from the Pale Eclipse”, που κυκλοφόρησε μόλις στις 2 Σεπτεμβρίου. Στους προηγούμενους δίσκους τους είχαν πειραματιστεί αρκετά και ιδανικά με τις μουσικές τους αδυναμίες, διατρέχοντας σκοτεινές οδούς, δραπετεύοντας στο διάστημα με δεκάλεπτες συνθέσεις, παρουσιάζοντας όμως ενίοτε και κάποια περισσότερο μελωδικά και συναισθηματικά φορτισμένα τραγούδια. Στον τελευταίο δίσκο οι Warlocks και κυρίως ο Hecksher συμμαζεύουν μια σειρά παλιότερων τραγουδιών που δεν είχαν ολοκληρωθεί ή δεν είχαν βρει τον δρόμο τους σε κάποιο από τα προηγούμενα albums. Το γεγονός ότι τα τραγούδια αυτά έχουν γραφτεί παλαιότερα, κάποια μάλιστα πριν δέκα χρόνια, αφενός επαναφέρουν το συγκρότημα στην αρχετυπική του, έντονα ψυχεδελική, μορφή. Αφετέρου όμως, αποτελούν το κλείσιμο ενός κύκλου, όπως παραδέχεται και ο ίδιος ο Hecksher, που συμπληρώνει πως αισθάνεται πλέον πως έχει ολοκληρώσει όλα όσα ήθελε να κάνει με αυτήν την μπάντα, αφήνοντας εύλογα ερωτηματικά για το ενδεχόμενο τέλος των Warlocks. Αν τα πράγματα είναι έτσι, τότε η συναυλία της Πέμπτης αποκτά και έναν μικρό ιστορικό χαρακτήρα… Και γι αυτόν τον λόγο θα είμαστε εκεί!

Για περισσότερες πληροφορίες για το live δείτε εδώ

Κείμενα (Πηγές)

  • AllMusic
  • Wikipedia
  • rockyourlife.gr
  • atraktos.net
εικόνα αρθρογράφου (Solus Ipse Gherkin)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Solus Ipse Gherkin

Ο Solus Ipsen Gherkin κατάγεται από έναν μακρινό πλανήτη και βρέθηκε στη Γη το 1968 εξ αιτίας ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια ενός διαγαλαξιακού ταξιδιού. Έκτοτε, πάσχιζε να αποκτήσει γήινη υπόσταση αλλά κατάφερε να γίνει άνθρωπος μόλις το 2015. Όλα τα προηγούμενα χρόνια, η εξωγήινη φύση του έβρισκε καταφύγιο σε συχνότητες, ακτίνες laser και οπτικές ίνες στις οποίες το μόνο που μπορούσε να αισθάνεται και να καταλαβαίνει ήταν η μουσική. Σήμερα, είναι μεν επιτέλους άνθρωπος αλλά δεν ξέρει να κάνει τίποτα άλλο από το να ζει, να μιλά και να γράφει για μουσική (και γι αυτόν τον λόγο το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος του φέρεται με επιείκεια).

Artcore magazine's footer