Scroll Top

Auditorium

Μαύρη Συχνότητα & Fjord Remixed, του ΙΟΝ

feature_img__mauri-sixnotita-fjord-remixed-tou-ion
Η περίπτωση ΙΟΝ δεν είναι νέα – ούτε τυχαία. Με μια διαδρομή που ξεκινάει από τη δεκαετία του 1980, ο ΙΟΝ – Γιάννης Παπαϊωάννου – όχι μόνο δίνει περιεχόμενο στην έννοια underground αλλά την υπογραμμίζει εμφατικά, ώστε τόσο η έννοια όσο και ο ίδιος να είναι τελικά ολοφάνεροι και επιβλητικοί. Με τις κατά καιρούς διαφορετικές ή επικαλυπτόμενες ιδιότητές του – δημοσιογράφος, μουσικός, παραγωγός, εκπληκτικός dj – ο ΙΟΝ δεν μένει ποτέ ακίνητος: ανακαλύπτει συνεχώς καινούργιες γωνίες στο αστικό περιβάλλον που ζει και λατρεύει ώστε να κερδίσει καινούργια ακροατήρια που θα τον συνοδεύσουν στα απόκοσμα και υπερβατικά μουσικά ταξίδια του.

Έχοντας ακούσει πριν ένα χρόνο ζωντανά στην Death Disco το άλλο project του ΙΟΝ, τους Mechanimal, είχα μείνει αποσβολωμένος απέναντι στον μνημειώδη και αποστομωτικό industrial ήχο και τα καθηλωτικά visuals του συγκροτήματος. Δεν περίμενα ποτέ ότι η πιο σκοτεινή Synth Pop μπορεί να εκφραστεί με τόσο θηριώδη τρόπο. Πράγματι… αφού τελικά δεν πρόκειται για Synth Pop αλλά για κάτι νέο, διαφορετικό που οι ίδιοι οι Mechanimal ονομάζουν (χαϊδευτικά;) “Drone ‘n’ Roll”. Η Drone χαρακτηρίζεται από το συνεχές και επαναλαμβανόμενο παίξιμο της ίδιας νότας ή ενός συμπλέγματος ήχων (που μπορεί να παράγουν, για παράδειγμα, τρία γειτονικά κλειδιά σε ένα keyboard). Στη μουσική των Mechanimal η Drone μπλέκεται με τις ηλεκτρικές κιθάρες, τα drums και τις μηχανές για να δημιουργηθεί το ιδιαίτερο βιομηχανικό Rock του συγκροτήματος. 

Αντίθετα στη «Μαύρη Συχνότητα», ο ΙΟΝ παρουσιάζει μια Drone Ambient, απογυμνωμένη και μινιμαλιστική. Αυτό όμως που χαρακτηρίζει το album είναι η έμφαση στη μελωδία. Στοιχεία Dub Techno που χαρακτήριζαν νεώτερες δουλειές του ΙΟΝ εξακολουθούν να υπάρχουν, ενώ και η Drone είναι εκεί. Αποτελεί όμως μια βάση πάνω στην οποία περιστρεφόμενα ξεδιπλώνεται και αναδιπλώνεται η μελωδία. Για τον ΙΟΝ η μελωδία πάντα αποτελεί μια πρόκληση, μια επιδίωξη, την οποία προσπαθεί να αποτυπώσει ακόμα και στις πιο πειραματικές – μικροτονικές – ηχογραφήσεις του.

Η «Μαύρη Συχνότητα» είναι ένα Ambient album. Και ως τέτοιο ακούγεται. Δεν στοχεύει να μετατρέψει τη διάθεση του ακροατή με μια σειρά τραγουδιών που εναλλάσσουν μικρά συναισθήματα, όπως θα έκανε ένας Pop δίσκος. Αντίθετα, εδώ επιδιώκεται η δημιουργία ενός ενιαίου διαλογιστικού συναισθήματος από την αρχή ως το τέλος. Γι αυτό και θα ήταν λάθος να αναφερθεί κανείς ξεχωριστά στα κομμάτια του album. Ο ΙΟΝ κατά κύριο λόγο εμπνέεται από το σύγχρονο αστικό περιβάλλον στο οποίο ζει και επιθυμεί η μουσική του να δείχνει την καταγωγή της, εν προκειμένω την Αθήνα. Αυτή τη φορά όμως επισκέπτεται και συνθέτει έναν καμβά απομονωμένων ελληνικών τοπίων, σα να θέλει να εξερευνήσει τη συναισθηματική απομόνωση των συμπατριωτών του, όπως την αντιλαμβάνεται στη σημερινή στιγμή και συγκυρία. Για το λόγο αυτό – τη σύλληψη της στιγμής – χρησιμοποιεί πάντα field recordings και έχει περικλύσει ολόκληρη τη μουσική του παραγωγή σε ένα κινούμενο studio που είναι το laptop του. Χρησιμοποιώντας Drones, Post-Rock κιθάρες και ψίθυρους από synthesizers, ο ΙΟΝ καταφέρνει να μας δώσει να καταλάβουμε πως θα ήταν ο βουβός ήχος της λεγόμενης μαύρης συχνότητας, αν μπορούσαμε να τον ακούσουμε. 

Τώρα σε μένα, η μουσική λειτούργησε διαφορετικά. Δεν βρέθηκα στην πόλη αλλά σε μια καλοκαιρινή παραλία, ακριβώς μεσημέρι, πάνω στην ώρα της μεγαλύτερης προσέλευσης του κόσμου. Κι όμως… με τη μουσική αυτή στα αυτιά μου αισθάνθηκα όμορφα μόνος να ατενίζω στη θάλασσα τη στιγμή εκείνη που οι ακτίνες του ήλιου μετατρέπουν το γαλάζιο σε χρυσαφί. Αυτός είναι ένας βουβός ήχος. Είμαι σίγουρος πάντως πως αν περπατούσα στα στενά της πόλης με την ίδια μουσική υπόκρουση θα αντιλαμβανόμουνα διαφορετικά αυτό το χωρίς λόγια μυθιστόρημα της «Μαύρης Συχνότητας», πιο σκοτεινά ίσως. Αυτή είναι και η πρόκληση στον ακροατή… 

Από το album έχει ξεκινήσει να κυκλοφορεί μια σειρά EP με remixes, με πρώτο τις μετατροπές που έχουν πραγματοποιήσει φίλοι του ΙΟΝ στο κομμάτι “Fjord”. Πρόκειται για μια ατμοσφαιρική σύνθεση που ενσωματώνει ακριβώς το συναίσθημα που περιέγραψα παραπάνω. Όμως, στο EP η μεταμόρφωση της είναι εντυπωσιακή σε βαθμό που δεν είναι πλέον η ίδια σύνθεση – ενώ και τα τρία remixes που περιλαμβάνονται διαφέρουν εντυπωσιακά μεταξύ τους, με εκείνα του Christoph Kardek και το πιο upbeat των The Angel People να ξεχωρίζουν.

Ακούστε και υποστηρίξτε τον ΙΟΝ εδώ: https://ionmusik.bandcamp.com/

Και εδώ: https://soundcloud.com/ion_

Ως dj θα βρείτε τον ΙΟΝ εδώ: https://www.mixcloud.com/ION_/

Επισκεφθείτε τους Mechanimal εδώ: http://mechanimal.gr/ 

 

Album και Ep: Μαύρη Συχνότητα (Μάιος 2015) και Fjord Remixed (Νοέμβριος 2015), του ΙΟΝ

Είδος: Ambient, Drone, Dub Techno

Δισκογραφική: Ion Musik

1
Μοιράσου το