Αγαπητοί αναγνώστες. Διανύω τις τελευταίες στιγμές της ποινής μου. Θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας με αυτό το γράμμα.
Ο Τζον Τσίβερ γεννήθηκε στο Ουόλστοουν της Μασαχουσέτης στις 27/5/1912. Παρότι οι ρίζες του γενεαλογικού του δένδρου φτάνουν στους πρώτους αποικιοκράτες της Μασαχουσέτης, η οικογένεια Τσίβερ δεν αποτελεί παράδειγμα εύπορης πουριτανικής οικογένειας. Με το ξέσπασμα του κραχ των Kreuger and Toll to 1932, ο πατέρας του Τσίβερ, Φρέντερικ, χάνει και το τελευταίο περιουσιακό του στοιχείο, τη βικτωριανή πατρική κατοικία στην οδό Winthrop. Την ίδια χρονιά, ο Τζον και ο αδερφός του μετακομίζουν στη Βοστώνη. Το 1935 δημοσιεύεται το πρώτο διήγημα του Τσίβερ «Buffalo» από το περιοδικό The New Yorker. To 1964 δημοσιεύεται το διήγημα για το οποίο ο Τσίβερ έχει λάβει και τη μεγαλύτερη μνεία, «The Swimmer», το οποίο μεταφέρεται και στη μεγάλη οθόνη το 1966 με πρωταγωνιστή τον Μπαρτ Λάνκαστερ. Παράλληλα με την νεοαποκτηθείσα αναγνώρισή του από το αμερικανικό κοινό ως διηγηματογράφος, ο Τσίβερ βρίσκεται αντιμέτωπος με τους προσωπικούς του δαίμονες: τον αλκοολισμό και την αμφισεξουαλικότητά του.
Ο «Θαυμαστός καινούργιος κόσμος» του Άλντους Χάξλεϋ γράφτηκε το 1931 και εκδόθηκε ένα χρόνο αργότερα. Ο τίτλος του μυθιστορήματος προέρχεται από την «Τρικυμία» του Σαίξπηρ και πιο συγκεκριμένα, από την τέταρτη πράξη και το σημείο στο οποίο η Μιράντα αναφωνεί: “O wonder! How many godly creatures are there here! How beauteous mankind is! O brave new world, That has such people in't”. Πολύ συχνά αναφέρεται πως ο Χάξλεϋ είναι αυτός που προσέδωσε ειρωνική χροιά στις συγκεκριμένες λέξεις, αλλά μάλλον πιο ακριβές είναι το ότι πήρε σχεδόν αυτούσια την ειρωνική χροιά της σαιξπηρικής αναφοράς και την τοποθέτησε στον τίτλο του βιβλίου του. Η Μιράντα αφενός μεν εκπλήσσεται που επιτέλους αντικρίζει άλλους ανθρώπους, αφετέρου δε αυτό που βλέπουν τα μάτια της δεν είναι ακριβώς μια πολλά υποσχόμενη αφρόκρεμα του ανθρώπινου είδους…
Το τέλος της δεκαετίας του 1930 σημαδεύτηκε από δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα στην ιστορία των κόμικς, την εμφάνιση του Superman και του Batman, εισάγοντας στον κόσμο το υπερηρωικό κόμικ, μια από τις γνωστότερες, πολυπληθέστερες (και αναμφισβήτητα η πιο προσοδοφόρα) εκφάνσεις της 9ης τέχνης.
Γνωστά ως η «Ένατη Τέχνη», τα κόμικς είναι ένα συχνά παραγνωρισμένο μέσο με αρκετούς να το απορρίπτουν ως μια απλή μέθοδο φθηνής και εύπεπτης ψυχαγωγίας των μαζών δίχως καμία περαιτέρω αξία. Μπορεί τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια να έχουν φέρει τα κόμικς στο προσκήνιο χάρη στον έρωτα που επιδεικνύει το Χόλιγουντ στο είδος, η προσοχή όμως αυτή επικεντρώνεται κυρίως στο υπερηρωικό κόμικ με την πλειοψηφία του κόσμου να εξακολουθεί να αγνοεί μια από τις πλέον αντιπροσωπευτικές τέχνες του σύγχρονου κόσμου, στην εξέλιξη της οποίας βλέπουμε αποτυπωμένη την πορεία, τις τάσεις και τον παλμό της κοινωνίας όπου απευθυνόταν.
Για τρίτη χρονιά φέτος το βιβλιοπωλείο Κωνσταντινίδης και η ιστοσελίδα πολιτισμού thinkfree.gr διοργανώνουν το Χριστουγεννιάτικο Γεγονός του Βιβλίου «Feel Christmas. Think People. Love Books". Δέκα συγγραφείς συναντώνται την ίδια μέρα, την ίδια ώρα, στο ίδιο μέρος, συνομιλούν. μεταξύ τους και συναναστρέφονται με αναγνώστες, σε ατμόσφαιρα γιορτινή, στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο book event στη Θεσσαλονίκη!