Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

11.05
2020

Νέες Κυκλοφορίες: Τζάμπα η παράταση, του Κώστα Καβανόζη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Τζάμπα η παράταση, του Κώστα Καβανόζη)

Εκείνο που διαπερνά τις είκοσι ιστορίες του βιβλίου εί­­ναι η ονειρική αποτύπωση των πραγµάτων στη µνήµη και στα βιώµατα. Η συλλογή διηγηµάτων «Τζάµπα η παράταση» µιλάει για τα εφήµερα που είναι προορισµένα να διαρκέσουν.

Ο πατέρας πρόκειται να ξεψυχήσει ξαπλωµένος στην παραλία κι ο γιος τού ανακοινώνει ότι θα κολυµπήσει. Τρεις φίλοι βρίσκονται όλοι µαζί και διασκεδάζουν για τελευταία φορά, προτού το χιόνι σκεπάσει τα πάντα αµετάκλητα. Ένα αγριο­γούρουνο εγκλωβίζει πεινασµένους στρατιώτες πάνω στα κλαδιά ενός δέντρου και τέσσερις γυναικείες νεκροκεφαλές δεν θα αποχωριστούν ποτέ τα κοσµήµατά τους. Το αυτοσχέδιο ποδοσφαιρικό µατσάκι στο νησί αρχίζει αξηµέρωτα υπό τους προβολείς των αυτοκινήτων και η πανύψηλη λεύκα που κόβεται από τη ρίζα της δεν είναι διακοσίων αλλά µόλις τριάντα εννέα ετών. 

Λίγα λόγια για τον Κώστα Καβανόζη

Ο Κώστας Καβανόζης γεννήθηκε στην Κοµοτηνή το 1967. Η συλλογή διηγηµά­των «Τζάµπα η παράταση» είναι το έκτο πεζογραφικό του βιβλίο. Από τις Eκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του «Τυχερό» (βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Μυθιστορήµατος και Βραβείου Μυθιστορήµατος περ. Αναγνώστης 2018), «Το χαρτόκουτο» (βραχεία λίστα Βραβείου Μυθιστορή­µατος περ. Αναγνώστης 2016) και «Όλο το φως απ’ τα φεγγάρια» (βραχεία λίστα Κρατικού Βραβείου Διηγήµατος και Βρα­­βείου Διηγήµατος περ. Διαβάζω 2012). Κείµενά του έχουν συµπερι­λη­φθεί σε συλλογικές εκδόσεις, δηµο­σιεύο­νται κατά καιρούς σε εφηµερίδες, περιοδικά και ηλεκτρονικές σελίδες, έχουν παιχτεί στο θέατρο και έχουν µεταφραστεί στα αγγλικά, τα αλβανικά και τα γαλλικά. Το 2012 τιµήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου της Γαλλίας (CNL) µε υποτροφία συγγραφής. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Τζάμπα η παράταση, του Κώστα Καβανόζη)

Τζάμπα η παράταση, του Κώστα Καβανόζη
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 160

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer