Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

29.04
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Το οχυρό, του Quentin Lafay

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το οχυρό, του Quentin Lafay)

Ένας διάσημος καθηγητής πανεπιστημίου, ο οποίος δεν έχει αναμειχθεί ποτέ ενεργά στην πολιτική, καλείται ξαφνικά από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας να αναλάβει το Υπουργείο Οικονομικών. Δεν θα μείνει στη θέση του παρά μόνο έξι μέρες. Τέσσερα χρόνια μετά, πιάνει την πένα για να εξιστορήσει την περιπέτειά του και τα αίτια που τον οδήγησαν στην απόφαση να παραιτηθεί. 

Πώς μπορεί κανείς να παραμείνει πιστός στις αξίες και τις αρχές του; Πόσο ισχυρό είναι το κάλεσμα της φιλοδοξίας και πόσο μετρά ως αντιστάθμισμα το αίσθημα της ευθύνης και η ανάγκη της αποδοχής και έγκρισης από τη γυναίκα που αγαπάς και τους ανθρώπους που εκτιμάς; Τι ακριβώς σημαίνει η έννοια του πολιτικού θάρρους;

Ο Lafay συνθέτει με συναρπαστικό τρόπο ένα υπαρξιακό, πολιτικό και ερωτικό μυθιστόρημα για την τραγωδία (και κωμωδία) της εξουσίας, την ανθρώπινη μοναξιά και τα ηθικά διλήμματα που συνοδεύουν κάθε κρίσιμη απόφασή μας.

Είπαν

Ο Quentin Lafay επιδίδεται με ταλέντο σε μια επιδέξια άσκηση ύφους πάνω στην άσκηση εξουσίας. Το αντίο του ήρωα σε μια γυναίκα που δεν ήξερε πώς να την αγαπήσει είναι πιο δυνατό από το αντίο σε μια εξουσία που πολύ επιθύμησε.

L’Obs

Πρώην σύμβουλος του Μακρόν, ο Lafay δεν αφηγείται την ιστορία του μέντορά του. Αλλά ο πίνακας του πολιτικού προσωπικού και της λειτουργίας της εξουσίας, τον οποίο συνθέτει, έχει σχέση με όσα είδε και παρατήρησε. Μια ψύχραιμη ματιά πάνω στον κόσμο της πολιτικής και την ανθρώπινη ύπαρξη.

Le Figaro

Μια εντυπωσιακή επιτυχία. Ένα ωραίο μυθιστόρημα σε κιαροσκούρο.

Le Figaro magazine

Ένα ισχυρό οχυρό, αλλά με αδύναμους ανθρώπους. Μια πολύ ηθική ιστορία με πολιτικό σασπένς. Ένα ωραίο, υπαινικτικό βιβλίο.

L’Usine nouvelle

Πώς ασκείται η εξουσία, ποιος ο ρόλος του τυχαίου, ποιες οι συνέπειες του έρωτα; Ένα πρώτο μυθιστόρημα πανούργο και στέρεα δομημένο.

Le Monde

Καλά τεκμηριωμένη μυθοπλασία για τα παρασκήνια της πολιτικής, καθόλου σχηματικό πολιτικό θρίλερ, το «Οχυρό» είναι ένα επιδέξιο ηθικό αφήγημα (και καλογραμμένο επίσης) για την εξουσία και την παραίτηση από αυτήν.

L’Express

Λίγα λόγια για τον Quentin Lafay

Ο Quentin Lafay γεννήθηκε το 1989 στη Λυών. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και στην École normale supérieure. Συνεργάτης του Εμμανουέλ Μακρόν στο υπουργείο Οικονομικών, διετέλεσε λογογράφος του και υπεύθυνος της ομάδας εμπειρογνωμόνων του κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Για σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την εκλογή του Μακρόν στην Προεδρία της Δημοκρατίας, εργάστηκε και στο Προεδρικό Μέγαρο. Παραιτήθηκε διαφωνώντας με τη δεξιά στροφή της πολιτικής του Μακρόν και έκτοτε ασχολείται επαγγελματικά με την παραγωγή και το σενάριο τηλεοπτικών σειρών και ταινιών. «Το Οχυρό» είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το οχυρό, του Quentin Lafay)

Το οχυρό, του Quentin Lafay
Μετάφραση: Κίττυ Ξενάκη
Εκδόσεις Πόλις
σελ. 256

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer