Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

28.02
2019

Νέες Κυκλοφορίες: Το φάντασμα του βεστιαρίου, του Patrick McGrath

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το φάντασμα του βεστιαρίου, του Patrick McGrath)

Από τον μετρ του αγγλικού γκόθικ Patrick MacGrath, ένα πολυεπίπεδο μυθιστόρημα για τον ύπουλο ρόλο της πολιτικής ιδεολογίας, μια ανθρώπινη ιστορία με πολύ σασπένς στη Μ. Βρετανία αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ιανουάριος 1947. Ένας από του ψυχρότερους χειµώνες των τελευταίων ετών δοκιµάζει τους κατοίκους του ερειπωµένου Λονδίνου. Σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, ο Τσάρλι Γκράις, διάσηµος θεατρικός ηθοποιός, πεθαίνει ξαφνικά, και η χήρα του η αγγλοεβραία Τζόαν βυθίζεται στο πένθος. Δεν θ’ αργήσει ωστόσο ν’ ανακαλύψει ότι ο εκλιπών σύζυγός της έκρυβε ένα τροµερό µυστικό και θα κληθεί ν’ αναµετρηθεί µε τα φαντάσµατα που τη στοιχειώνουν: του νεκρού ηθοποιού αλλά και του φασισµού που, τόσο κοντά στη λήξη του τροµερού πολέµου, θεριεύει ξανά.
Ο Patrick McGrath ζωντανεύει µια ταραγµένη εποχή σηµαδεµένη ταυτόχρονα από τη στέρηση και την ελπίδα, µε τις ουλές του πολέµου ακόµη νωπές• µα πάνω απ’ όλα δίνει ζωή µέσα από τις σελίδες του, µε τρόπο γοητευτικό, στον κόσµο του αγγλικού θεάτρου εκείνης της εποχής, τόσο στα παρασκήνια όσο και πάνω στη σκηνή.

Είπαν

Μια ατµοσφαιρική ιστορία µε την υπογραφή του µετρ του γκροτέσκου Patrick McGrath.

Guardian

Ο McGrath διαθέτει το χάρισµα του αφηγητή: κερδίζει την προσοχή σου και παρακολουθείς µε έξαψη την ιστορία του να ξετυλίγεται.

Sunday Times

O McGrath έχει τη σπάνια αλλά τόσο βασική συγγραφική αρετή: εκθέτει τους πιο σκοτεινούς µας φόβους καταφέρνοντας να µην το βάλουµε στα πόδια. 

New Statesman

Ο McGrath δηµιουργεί µε µαεστρία δυσοίωνη ατµόσφαιρα που δεν ξέρεις αν θα έχει λογική, ψυχολογική ή µεταφυσική ερµηνεία… Απολαυστικό… 

Spectator

Ένας από τους πιο διακεκριµένους δύτες στην ανθρώπινη ψυχή… Ένας κορυφαίος συγγραφέας.

John Banville, συγγραφέας

Λίγα λόγια για τον Patrick McGrath

Ο Patrick McGrath (Λονδίνο, 1950), διακεκριµένος συγγραφέας, γνώρισε παγκόσµια επιτυχία µε το µυθιστόρηµά του "Asylum" (2005). Έχει γράψει δύο συλλογές διηγηµάτων καθώς και εννιά µυθιστορήµατα, µεταξύ των οποίων το "Spider" (2002), που µεταφέρθηκε στον κινηµατογράφο από τον σκηνοθέτη Ντέιβιντ Κρόνενµπεργκ, σε σεναριακή διασκευή του ίδιου του συγγραφέα. Μοιράζει τον χρόνο του ανάµεσα στο Λονδίνο και το Μανχάταν.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το φάντασμα του βεστιαρίου, του Patrick McGrath)

Το φάντασμα του βεστιαρίου, του Patrick McGrath
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2019
σελ. 376

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer