Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

26.03
2019

Νέες Κυκλοφορίες: Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο, του João Ricardo Pedro

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο, του João Ricardo Pedro)

Η ιστορία ξεκινά τα χαράματα. Σε κάποιο πορτογαλικό χωριό, ένας άντρας εξαφανίζεται. Την ίδια στιγμή, στη Λισαβόνα, ο άνεμος γυρίζει: η Επανάσταση των Γαριφάλων δίνει τέλος στη δικτατορία του Σαλαζάρ.

Πού μπορεί, όμως, να έχει πάει ο ανήσυχος Σελεστίνο; Ο γιατρός Αουγκούστο Μέντες πιθανόν κρατάει το κλειδί του αινίγματος που θα μας οδηγήσει ώς την Αργεντινή, περνώντας από τη Βιέννη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Οι αναγνώστες θα παρακολουθήσουν, γοητευμένοι, την ιστορία του γιατρού και της οικογένειάς του ξεκινώντας από τον Αντόνιο, τον γιο του, που επιστρέφει μ’ ένα ανεπούλωτο τραύμα από τις δύο αποστολές του στην Ανγκόλα, και φτάνοντας έπειτα στον Ντουάρτε, τον εγγονό του, χαρισματικό πιανίστα, που ενσαρκώνει όλες τις ελπίδες των οικείων του και απολαμβάνει τη νιότη του.

Το βιβλίο είναι το πορτρέτο μιας οικογένειας σημαδεμένης από τα χρόνια της τυραννίας του Σαλαζάρ, της καταπίεσης και του αποικιακού πολέμου. Τα μυστικά, τα μυστήρια, οι χαρές της διαγράφονται στον ρυθμό τής, ενίοτε τραγικής, αλλά πάντα πλούσιας, πορτογαλικής Ιστορίας, και συνθέτουν μια αξέχαστη συμφωνία.

Είπαν

Η δομή είναι σχεδόν μουσική και διαβάζεται σαν παρτιτούρα. Στον αναγνώστη εναπόκειται να ανασυνθέσει το παζλ, να αποκαταστήσει τη χρονολογική σειρά, να λύσει τα αινίγματα. Ένα βιβλίο συναρπαστικό, συχνά αστείο, σπαρακτικό μερικές φορές, με σελίδες απίστευτης ακρίβειας, με ποιητικές εκλάμψεις και θαυμαστή επινοητικότητα.

Le Monde diplomatique

Θαυμάσιο βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί επειγόντως. Με σαγηνευτική δεξιοτεχνία και υπέροχο ύφος, ο συγγραφέας μάς κάνει να γελάσουμε, να κλάψουμε, να ταξιδέψουμε, να ενθουσιαστούμε με την αφήγηση των επικών περιπετειών των ηρώων του.

France Inter

Οι σκιές δεν διαλύονται ποτέ, και αυτό είναι η κινητήρια δύναμη μιας πλοκής που παραπέμπει σε παγίδες αλά Μπόρχες, κινηματογραφημένες από έναν σύγχρονο Μπουνιουέλ. Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα. Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα, ο αναγνώστης δεν έχει παρά μόνο μία επιθυμία: να βυθιστεί ξανά στο έργο, μια και ο συγγραφέας γνωρίζει πώς να μετατρέψει αυτή τη λογοτεχνική εκδοχή της Πορτογαλίας από αίνιγμα σε ανεξάντλητη αλληγορία.

Le Monde

Το πρώτο μυθιστόρημα του Joao Ricardo Pedro τον καθιέρωσε αμέσως ως μία από τις νέες μεγάλες φωνές της πορτογαλικής λογοτεχνίας.

L’Humanité

Δυνατό, εξαιρετικά γραμμένο, με ιλιγγιώδη επιδεξιότητα, το μυθιστόρημα του Pedro ανήκει σε εκείνα τα κείμενα που μας ξαφνιάζουν και που τα διαβάζουμε ξανά και ξανά, για να κατανοήσουμε πλήρως την πολυπλοκότητά τους. Κοντολογίς, ένα αριστούργημα.

La Cause Littéraire

Ένα υπέροχο πρώτο μυθιστόρημα, σαρκικό και βαθύ, όπου οι περιπέτειες των πολέμων και της πολιτικής σημαδεύουν τους ανθρώπους.

Télérama

Ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα.

J.M. Tavares

Λίγα λόγια για τον João Ricardo Pedro

O João Ricardo Pedro γεννήθηκε στη Reboleira της Πορτογαλίας το 1973. Ηλεκτρολόγος μηχανικός, εργάστηκε για χρόνια στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Το βιβλίο «Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο», τιμήθηκε με το βραβείο LeYa 2011 καλύτερου πρώτου μυθιστορήματος και έχει μεταφραστεί σε δέκα γλώσσες.
Ο συγγραφέας έχει εκδώσει ένα ακόμα μυθιστόρημα, το "Um Postal de Detroit".

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο, του João Ricardo Pedro)

Το δικό σου πρόσωπο θα είναι το τελευταίο, του João Ricardo Pedro
Μετάφραση: Αριάδνη Μοσχονά
Εκδόσεις Πόλις, Μάρτιος 2019
σελ. 258

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer