Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

22.02
2017

Νέες Κυκλοφορίες: Το δικαίωμα στην τεμπελιά, του Πολ Λαφάργκ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το δικαίωμα στην τεμπελιά, του Πολ Λαφάργκ)

Ένα εμβληματικό βιβλίο, ένα μανιφέστο για το τι σημαίνει ανθρώπινη ζωή. Μια από τις πλέον εμπνευσμένες επιθέσεις στην έννοια της εργασιακής ηθικής.

Στην καπιταλιστική κοινωνία, η εργασία είναι η αιτία κάθε πνευματικού εκφυλισμού και κάθε σωματικής παραμόρφωσης […] Το προλεταριάτο, η μεγάλη τάξη που περιλαμβάνει όλους τους παραγωγούς των πολιτισμένων εθνών, η τάξη που, απελευθερώνοντας τον εαυτό της, θα απελευθερώσει την ανθρωπότητα από τη δουλική εργασία και θα καταστήσει το ανθρώπινο ζώο ελεύθερο ον, το προλεταριάτο ακριβώς αφέθηκε να διαφθαρθεί από το δόγμα της εργασίας, προδίδοντας τα ένστικτά του και αγνοώντας την ιστορική του αποστολή. Σκληρή και τρομερή υπήρξε η τιμωρία του. Όλες οι ατομικές και κοινωνικές δυστυχίες γεννήθηκαν από το δικό του πάθος για την εργασία

Paul Lafargue

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πολ Λαφάργκ (Paul Lafargue, 1842-1911), γάλλος σοσιαλιστής, πολιτικός συγγραφέας και ακτιβιστής, έλαβε ενεργά μέρος στην Κομμούνα του Παρισιού και ήταν ένας από τους ιδρυτές του Γαλλικού Εργατικού Κόμματος (POF) το 1879. Ήταν γαμπρός του Καρλ Μαρξ, παντρεύτηκε την κόρη του Λόρα, μαζί με την οποία αυτοκτόνησε το 1911, για να αποφύγουν τα δεινά των γηρατειών.

Ο Πολ Λαφάργκ υπήρξε ένας από τους πιο προικισμένους και τους πιο συγκροτημένους προπαγανδιστές του μαρξισμού

Βλαντιμίρ Λένιν
εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το δικαίωμα στην τεμπελιά, του Πολ Λαφάργκ)

Το δικαίωμα στην τεμπελιά (Le droit à la paresse), του Πολ Λαφάργκ
Μετάφραση: Γιάννης Καυκιάς
Σειρά: Δοκίμιο
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Φεβρουάριος 2017
σελ. 96

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer