Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

29.06
2016

Νέες Κυκλοφορίες: Το αδιανόητο τοπίο, του Τάκη Θεοδωρόπουλου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το αδιανόητο τοπίο, του Τάκη Θεοδωρόπουλου)

Τι είναι αυτό που ψάχνει ο ζωγράφος Γιώργος Γαλανός όταν τα εγκαταλείπει όλα και πηγαίνει να εγκατασταθεί στην ορεινή Πελοπόννησο; Και πώς η μαγεία του τόπου τον παρασύρει για να εμπνευσθεί το έργο που θα τον οδηγήσει ως τα πρόθυρα της τρέλας, γιατί είναι καταδικασμένο να μείνει απραγματοποίητο; «Το αδιανόητο τοπίο» όμως δεν είναι απλώς μια ιστορία που έχει να κάνει με τη ζωγραφική. Είναι πάνω απ' όλα η ιστορία μιας ανθρώπινης ζωής που θυσιάστηκε για την τέχνη, η ιστορία αυτής της μοναχικής Ελλάδας, που ακόμη κι αν δεν κατάφερε να αφήσει πίσω της μεγάλα έργα, γέννησε μοναδικές ανθρώπινες περιπέτειες.

Έγραψαν για αυτό

Το «Αδιανόητο τοπίο», κατά τη γνώμη μου, είναι ένα από τα σημαντικότερα βιβλία των τελευταίων χρόνων. Με το «Αδιανόητο τοπίο» ο συγγραφέας δεν κατορθώνει απλώς να μας δώσει ένα πολύ καλά δομημένο αφήγημα, αλλά μας παρασύρει και σε μια περιπέτεια γραφής και ιδεών. 

Νίκος Μπακουνάκης, Marie Claire

Χωρίς αμφιβολία, δεν υπάρχει τίποτε δυσκολότερο απ’ τη μετάφραση του εικαστικού σύμπαντος σε λέξεις. Παρ’ όλ’ αυτά πολλοί συγγραφείς το προσπάθησαν. Και ελάχιστοι τα κατάφεραν. Αποδώ και πέρα στις επιτυχημένες προσπάθειες συγκαταλέγεται και το «Αδιανόητο τοπίο» του Τάκη Θεοδωρόπουλου.

Le Soir

Το «Αδιανόητο τοπίο» δείχνει, με την ενάργεια και τη δύναμη ενός πολύ καλού μυθιστορήματος, ότι η αναζήτηση της «ελληνικότητας», ως ιδεολογικό αίτημα, υπήρξε ενδιαφέρουσα όχι για τα (μηδαμινά άλλωστε) ευρήματά της, αλλά για τις προσωπικές τραγωδίες που γέννησε – τουλάχιστον ανάμεσα σ’ εκείνους που την πήραν στα σοβαρά.

Δημοσθένης Κούρτοβικ, Τα Νέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος προσεγγίζει με μια διαφορετική ματιά την πρόσφατη ελληνική ιστορία και τις διφορούμενες σχέσεις της Ελλάδας με το παρελθόν της.

Le Monde

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Τάκης Θεοδωρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1954. Μετά από δεκαετείς σπουδές στο Παρίσι επέστρεψε στην Ελλάδα όπου και βιοπορίσθηκε ως δημοσιογράφος σε διάφορα έντυπα, ημερήσια ή περιοδικά. Έχει συγγράψει μυθιστορήματα και δοκίμια. Σήμερα διατηρεί στήλη καθημερινού χρονογραφήματος στην εφημερίδα Η Καθημερινή. Από τις εκδόσεις Μεταίχμιο επίσης κυκλοφορεί το μυθιστόρημά του: «Βερονάλ». 

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Το αδιανόητο τοπίο, του Τάκη Θεοδωρόπουλου)

Το αδιανόητο τοπίο, του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Σειρά: Ελληνική πεζογραφία
Υπεύθυνη σειράς: Ελένη Μπούρα
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 352

Το βιβλίο κυκλοφόρησε το 1991 από τις εκδόσεις Εστία, το 2000 από τις εκδόσεις Ωκεανίδα στην οριστική του μορφή και επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο τον Ιούνιο του 2016 με πρόλογο του συγγραφέα.

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer