Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

27.10
2021

Νέες Κυκλοφορίες: ΤΕΧΤ, του Dmitry Glukhovsky

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: ΤΕΧΤ, του Dmitry Glukhovsky)

Το κινητό είμαι εγώ. Όποιος πάρει το κινητό μου, για τους άλλους θα γίνει εγώ. Κι όταν εκείνοι το καταλάβουν, θα είναι πια πολύ αργά. Για όλους.

Μόσχα, 2016. Ο Ιλιά αποφυλακίζεται ύστερα από επτά ολόκληρα χρόνια και επιστρέφει σπίτι του. Αλλά τίποτα δεν είναι πια το ίδιο. Η μητέρα του έχει μόλις πεθάνει, η κοπέλα του έχει βρει έναν άλλο σύντροφο και ο παιδικός του φίλος τον αντιμετωπίζει με καχυποψία. Ο Ιλιά, αδικημένος και απογοητευμένος, πνίγει τη θλίψη του στο αλκοόλ και, κάποια στιγμή, ωθούμενος από μια ανεξέλεγκτη φρενίτιδα, αποφασίζει να λογαριαστεί με τον Πέτια, τον αξιωματικό της δίωξης ναρκωτικών που τον οδήγησε πίσω από τα κάγκελα. Και πράγματι, προβαίνει σε μια οριακή πράξη. Αμέσως μετά αποσπά το κινητό τηλέφωνο του αστυνομικού και, με τη συσκευή πλέον στην κατοχή του, ο Ιλιά τρυπώνει στο παρελθόν του. Και όταν αρχίζει να λαμβάνει αγωνιώδη μηνύματα από τους οικείους του Πέτια, από την εγκυμονούσα Νίνα επίσης, ο Ιλιά δεν διστάζει να απαντήσει εκείνος στη θέση του. Σταδιακά υιοθετεί μια ξένη ταυτότητα και εισχωρεί στη ζωή του ανθρώπου που εκδικήθηκε. Ο Dmitry Glukhovsky, ανατέμνοντας ανατριχιαστικά τη σύγχρονη Ρωσία, διαπλέκει τα πεπρωμένα δύο νεαρών αντρών που είναι ένοχοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο διεθνής αστέρας της μετα-αποκαλυπτικής μυθοπλασίας σκιαγραφεί το πορτρέτο της σημερινής ρωσικής κοινωνίας, στην οποία ορισμένοι έχουν δικαιώματα και οι υπόλοιποι δεν έχουν τίποτα. Το "ΤΕΧΤ" αφηγείται την ιστορία μιας κάθαρσης με τους όρους ενός θρίλερ, όπου από τα βάθη του χρόνου αντηχεί το «Έγκλημα και τιμωρία» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι.

Λίγα λόγια για τον Dmitry Glukhovsky

Ο Dmitry Glukhovsky (Ντμίτρι Αλεξέγεβιτς Γκλουχόφσκι) είναι Ρώσος μυθιστοριογράφος και διηγηματογράφος. Γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στη Μόσχα. Είναι παγκοσμίως γνωστός για αφηγήσεις που συνδυάζουν την επιστημονική φαντασία με τη δυστοπία και σκοπό έχουν να διερευνήσουν τις κοινωνικές και πολιτικές δομές του σύγχρονου κόσμου. Σπούδασε δημοσιογραφία και διεθνείς σχέσεις στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ. Για αρκετά χρόνια εργάστηκε ως ανταποκριτής. Έχει ζήσει, μεταξύ άλλων, στη Γερμανία και στη Γαλλία. Μιλάει πέντε γλώσσες. Σε ηλικία 18 ετών άρχισε να γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο “METRO 2033”. Αργότερα, μέσω του ελεύθερου διαδικτύου, το κείμενο σημείωσε τεράστια διαδραστική επιτυχία, συγκέντρωσε σταδιακά το ενδιαφέρον εκατομμυρίων φανατικών αναγνωστών και έγινε ηλεκτρονικό παιχνίδι. Ως βιβλίο κυκλοφόρησε το 2005, επανεκδόθηκε το 2007, και την ίδια χρονιά απέσπασε το Βραβείο Eurocon. Ακολούθησαν το “METRO 2034” (2009) και το “METRO 2035” (2015), με το οποίο ολοκληρώθηκε αυτή η συναρπαστική τριλογία. Το “TΕΧΤ” (2017) συγκαταλέγεται στα πιο πρόσφατα έργα του.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: ΤΕΧΤ, του Dmitry Glukhovsky)

ΤΕΧΤ, του Dmitry Glukhovsky
Μετάφραση: Σταυρούλα Αργυροπούλου
Εκδόσεις Καστανιώτη
σελ. 448

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer