Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

12.06
2019

Νέες Κυκλοφορίες: Σιμπούμι, του Trevanian

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Σιμπούμι, του Trevanian)

Θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Νικολάι Χελ, δάσκαλο του Gô, της πολεμικής τέχνης που χρησιμοποιεί τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής ως θανάσιμα όπλα, δεινό εραστή και επαγγελματία δολοφόνο.

Θρίλερ με πρωταγωνιστή τον Νικολάι Χελ, δάσκαλο του Gô, της πολεμικής τέχνης που χρησιμοποιεί τα αντικείμενα της καθημερινής ζωής ως θανάσιμα όπλα, δεινό εραστή και επαγγελματία δολοφόνο. Θα φανταζόταν κανείς ότι πρόκειται για έναν υπερήρωα των κόμικς. Καθόλου· με αυτό το βιβλίο, μεγάλο μέρος του οποίου διαδραματίζεται στη Σαγκάη και την Ιαπωνία κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο συγγραφέας ασκεί δριμύτατη κριτική στην αμερικανική κοινωνία, την εμπορευματική ηθική της και την πολιτιστική της βαρβαρότητα. Όταν μια όμορφη γυναίκα προστρέχει στον Χελ ζητώντας τη βοήθειά του, εκείνος, παρότι έχει πια αποσυρθεί, επιστρέφει στη δράση αντιμετωπίζοντας τον πιο επικίνδυνο εχθρό του: τη Μητρική Εταιρεία (προφανείς οι αναλογίες με τη CIA, η οποία όμως βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών), η οποία ελέγχει την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες και τις υποδομές. Το μυθιστόρημα μετατρέπεται σε μια μυστικιστική αλληγορία που αντιπαραθέτει τον πολιτισμό της Ανατολής στην παρακμή της Δύσης. Δεν πρόκειται για άβαταρ μιας new age παραλογοτεχνίας, αλλά για μια επιδέξια, διαρθρωμένη στη λογική του Gô, ιστορία, που στηρίζεται σε μια τραγική αντίληψη της ουσίας της ανθρώπινης ύπαρξης.

Freddy Michalski, Dictionnaire des littératures policières (επιμ. Claude Mesplède, εκδ. Joseph K., 2007)

Είπαν

Πέρα από αστυνομικό, ένα πραγματικό αριστούργημα ευφυΐας και χιούμορ. Υπέροχο μυθιστόρημα, από τα σημαντικότερα της αμερικανικής λογοτεχνίας.

Gilles Heuré, Télérama

Το «Σιμπούμι» είναι το αριστούργημα του Trevanian, ένα από τα πιο πρωτότυπα κατασκοπευτικά μυθιστορήματα. Με τον οξύτατο αντιαμερικανισμό του, ο συγγραφέας γελοιοποιεί τη CIA και διατυπώνει μια αδιαμφισβήτητη αλήθεια: όποιος ελέγχει το πετρέλαιο, κυβερνά τον κόσμο. Με τον Νικολάι Χελ, ο Trevanian δημιουργεί ένα πρόσωπο πέρα από κάθε μέτρο, διακεκριμένο σπηλαιολόγο και δεξιοτέχνη των πολεμικών τεχνών, τον οποίο ο μέντοράς του, δάσκαλος του Gô, έχει μεταμορφώσει σε ένα εξαιρετικό πλάσμα, μισθοφόρο και μοναχικό δολοφόνο, τον μόνο που μπορεί να ανταγωνιστεί σε φανφαρονισμούς τον Τζέιμς Μποντ.

M.C. Aubert και Natalie Beaunat, Le Polar pour les nuls (2018, First éditions)

Παρά την υπεροψία του συγγραφέα και την κατάχρηση των πολυγλωσσικών αναφορών, τίποτα δεν μπορεί να μειώσει τον θαυμασμό και τη ζήλια μας για τον Χελ· ο αναγνώστης, ακόμα κι όταν γυρίζει την τελευταία σελίδα, ελπίζει να τον ξανασυναντήσει σύντομα, για άλλη μία εκστρατεία κατά του ανεξέλεγκτου συστήματος.

Washington Post

Ο Trevanian είναι ο Τζέιμς Μποντ στη Σορβόννη.

Jean-Marc Proust

Λίγα λόγια για τον Trevanian

"Trevanian" είναι ένα από τα πολλά φιλολογικά ψευδώνυμα του Rodney William Whitaker. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1931 και πέθανε στην Αγγλία το 2005. Διδάκτωρ των ΜΜΕ, διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας. Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχουν πουλήσει πολλά εκατομμύρια αντίτυπα. Θεωρείται «καλτ» συγγραφέας. Αποσυρμένος από τα φώτα της δημοσιότητας, έχοντας δώσει μόνο μία συνέντευξη στη ζωή του, ο ίδιος ο Trevanian προσπάθησε να καλλιεργήσει και να συντηρήσει τον μύθο του. Παίζοντας με διάφορα είδη μυθιστορήματος (θρίλερ, γουέστερν), εκσυγχρονίζοντας τις περιπέτειες των Σαμουράι με το "Shibumi", παραμένει πιστός στο νουάρ, τις πλούσιες δυνατότητες του οποίου προσπαθεί να εξαντλήσει, πειραματιζόμενος με τις διάφορες μορφές του. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του «Η Λεωφόρος».

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Σιμπούμι, του Trevanian)

Σιμπούμι, του Trevanian
Μετάφραση: Αποστόλης Πρίτσας
Εκδόσεις Πόλις
σελ. 624

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer