Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

16.06
2016

Νέες Κυκλοφορίες: Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο, του Malcolm Mackay

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο, του Malcolm Mackay)

Ένα «νυχτερινό» κείμενο, εξαιρετικής ομορφιάς. Περιγράφει την αθλιότητα της βίας, τον κοινωνικό ντετερμινισμό, πρόσωπα μπλεγμένα στο έγκλημα από τη νεανική τους ηλικία, όχι από επιλογή, παρά μόνο για να επιβιώσουν. 

Έγραψαν για αυτό

Ο Μακέι παρατηρεί με μεγάλη οξυδέρκεια τις συμμορίες και τις συγκρούσεις τους, τους επικεφαλής και τους εκτελεστές, τη σχέση υποκόσμου και αστυνομίας, χωρίς καμία διάθεση συνενοχής και εξωραϊσμού. Καμία μυθολογία, απλώς και μόνο η βία αυτού του κόσμου, όπου οι κώδικες τιμής εξαντλούνται στον νόμο του χρήματος και του πιο ισχυρού. Ο Μακέι αποηρωοποιεί το νουάρ μυθιστόρημα, χρησιμοποιώντας τους κώδικες του ντοκιμαντέρ. Η καθημερινότητα του επαγγελματία δολοφόνου, η προπαρασκευή και η τέλεση του εγκλήματος περιγράφονται λεπτομερειακά, με μοναδική δύναμη, απέριττο ύφος και εντυπωσιακή μαεστρία. Μας παραπέμπει στον «Σαμουράι» [ελλ. τίτλος: «Ο δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο»] του Ζαν-Πιερ Μελβίλ και την υπέροχη ερμηνεία του Αλαίν Ντελόν. Ο Μακέι μάς δείχνει τη μοναξιά των εκτελεστών, την παράνοιά τους, την τσακισμένη μοίρα τους. Το μυθιστόρημα και οι ήρωες αποκτούν μια τραγική διάσταση. Δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Γλασκώβης [το πρώτο, με τίτλο «Ο αναγκαίος θάνατος» του Λιούις Γουίντερ, κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις Πόλις], που επιβεβαιώνει εξίσου λαμπρά τις αρετές του πρώτου. Ανάγνωσμα εθιστικό και συναρπαστικό.

Télérama

Το πρώτο μυθιστόρημα του Μάλκολμ Μακέι «Ο αναγκαίος θάνατος του Λιούις Γουίντερ» είχε εντυπωσιάσει με τις κοφτές φράσεις και τους καταιγιστικούς διαλόγους. Το δεύτερο –στο οποίο επανεμφανίζεται ο Κάλουμ ΜακΛίν, νεαρός επαγγελματίας εκτελεστής, απίστευτα αποτελεσματικός– επιβεβαιώνει το ταλέντο του συγγραφέα, με ύφος αιχμηρό που κόβει την ανάσα.

Le Monde

Εξαιρετικό αστυνομικό μυθιστόρημα, σε κλίμα νυχτερινό και βροχερό. Εντυπωσιάζει με την τραχύτητα και τον ρεαλισμό του, που παγώνουν το αίμα.

Le Figaro

Το δεύτερο βιβλίο της Τριλογίας της Γλασκώβης, μετά τον «Αναγκαίο θάνατο του Λιούις Γουίντερ», καθιστά τον Μάλκολμ Μακέι ένα λαμπρό νέο όνομα του σκωτσέζικου νουάρ μυθιστορήματος.

Crime Review

Ο Μακέι είναι ένας πρωτοπόρος, που καταφέρνει να πλάσει έναν νέο, συναρπαστικό τρόπο αφήγησης του αστικού νουάρ.

The Times

Δεξιοτεχνικά γραμμένο.

New York Times Book Review

Καθηλωτικό και εκπληκτικά σκληρό… Ο Φρανκ και ο Κάλουμ είναι στυγνοί εγκληματίες, αλλά ο Μακέι δεν αφαιρεί ποτέ την ανθρωπιά από τους χαρακτήρες του.

Publishers Weekly
εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο, του Malcolm Mackay)

Πώς ένας εκτελεστής λέει αντίο, του Malcolm Mackay
Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη
Εκδόσεις Πόλις
σελ. 352

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer