Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

28.03
2019

Νέες Κυκλοφορίες: Περίγραμμα, της Rachel Cusk

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Περίγραμμα, της Rachel Cusk)

«Το εμβληματικό έργο της αγγλικής λογοτεχνίας του 21ου αιώνα» (The Guardian), μιας από τις «εξυπνότερες συγγραφείς εν ζωή» (New York Times), του «θηλυκού Ροθ», όπως τη χαρακτήρισαν, που όμως δεν παρακολουθεί άνδρες σε κρίση, αλλά μια σύγχρονη ώριμη γυναίκα στο ταξίδι της προς μια νέα ζωή.

Όλα ξεκινούν με ένα ταξίδι στην Ελλάδα για ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής. Από το αεροπλάνο ήδη η αφηγήτρια αρχίζει να συνομιλεί με διάφορα πρόσωπα, καθένα από τα οποία έχει και κάτι να της διηγηθεί: περιστατικά από την καθημερινότητα τους, αγωνίες, επιθυμίες, αποτυχίες, φαντασιώσεις. Η ίδια δεν θέλει να μιλήσει για τον εαυτό της. Μέσα όμως από τις ιστορίες των άλλων, μέσα από τις αντιδράσεις της και τον τρόπο με τον οποίο αντικατοπτρίζεται μέσα τους, αρχίζει σιγά σιγά να σχηματίζεται και το δικό της «περίγραμμα», το πορτρέτο μιας γυναίκας που μαθαίνει να αντιμετωπίζει την απώλεια ως συνθήκη της ζωής και να προχωρά.

Πρόκειται για το πρώτο μυθιστόρημα της τριλογίας της Rachel Cusk που συνεχίζει να κάνει στο εξωτερικό «τέτοιον πάταγο που δύσκολα πιστεύει κανείς ότι κυκλοφόρησε το 2014» (London Review of Books). Ακολουθούν –σύντομα και στις εκδόσεις μας– τα βιβλία «Μετάβαση» και «Κύδος». που γνώρισαν κι αυτά την ίδια επιτυχία όπου εκδόθηκαν συγκεντρώνοντας εξίσου διθυραμβικές κριτικές.

Με τα τρία αυτά μυθιστορήματα η Cusk αναδεικνύεται σε οξυδερκή ανατόμο της γυναικείας ζωής, των θεσμών και των προσδοκιών που εξακολουθούν να διαμορφώνουν την καθημερινή εμπειρία. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν οι New York Times, η τριλογία αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή αυτοβιογραφικής ή αυτοαναφορικής μυθοπλασίας, μια που υπάρχουν αρκετοί παραλληλισμοί με λεπτομέρειες της ζωής της συγγραφέως.

Είπαν

H Cusk δεν μας παρουσιάζει πώς οφείλει κανείς να ζήσει, αλλά πώς μπορεί να ζήσει

New York Review of Books

Η Cusk έχει ψυλλιαστεί ποια είναι η ουσία της σύγχρονης ζωής: ότι άλλοτε είναι μεγαλειώδης σαν ομηρικό έπος, σαν κατάρτι που κυματίζει στον άνεμο με τον ήλιο καταμεσής στον ουρανό, και άλλοτε μοιάζει με κατάστημα ΙKEA όπου όλα τα ζευγάρια μαλώνουν

London Review of Books

Οι συναντήσεις της αφηγήτριας ακούγονται σαν παραλλαγές στο ίδιο θέμα: τον αγώνα που δίνουμε για να απελευθερωθούμε από έναν ψευδή εαυτό, από τον ρόλο που αναγκαζόμαστε να παίζουμε μπροστά στους γονείς που μας εκβιάζουν να συμμορφωθούμε, ή μπροστά σε έναν σύντροφο που μας επιβάλλει την υποταγή ως αντίτιμο για την αγάπη

The New Yorker

Τόσο καινοτόμο μυθιστόρημα είχαμε πάρα πολύ καιρό να διαβάσουμε. Σπουδαία λογοτεχνία

Frankfurter Allgemeine

Υπάρχουν φράσεις της Cusk, ταυτόχρονα παράξενες και αυτονόητες, που χαράζονται μέσα μας και επηρεάζουν την καθημερινότητα μας

Libération

Το «Περίγραμμα» ένας οδηγός για το πώς πρέπει να κοιτάμε. Όχι μέσα από έναν τεράστιο παραμορφωτικό φακό, που μας κρατά σε αγεφύρωτη απόσταση απ’ όσα συμβαίνουν γύρω μας, μια απόσταση που είναι για μας ένα είδος ασφάλειας, αλλά με μικροσκόπιο.

El País

Λίγα λόγια την Rachel Cusk

Συνομήλικη περίπου με την ηρωΐδα της, Φέι, και χωρισμένη συγγραφέας με παιδιά, όπως και εκείνη, η Rachel Cusk γεννήθηκε το 1967 στον Καναδά, μεγάλωσε στο Λος Άντζελες και ζει σήμερα στην Αγγλία. Με τα προηγούμενα αυτοβιογραφικά της έργα, στα οποία περιγράφει τις εμπειρίες της από τη μητρότητα και το διαζύγιό της είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στον βρετανικό τύπο κι είχε αποκτήσει τη φήμη της δηκτικής και δύσκολης πεζογράφου. Με την τριλογία κατόρθωσε όχι μόνο να εξαλείψει τη φήμη αυτή, αλλά και να διαμορφώσει τον «ρηξικέλευθο τρόπο γραφής της», να παρουσιάσει το «διεισδυτικό της πνεύμα» (New York Review of Books) καθώς επίσης και να εμφανίσει στο κοινό το «νέο είδος ηρωΐδας που εφηύρε» (The Guardian), καλλιεργώντας μια «σαγηνευτική» (La Republica) εικόνα και αποσπώντας τον θαυμασμό αναγνωστών και συναδέλφων της.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Περίγραμμα, της Rachel Cusk)

Περίγραμμα, της Rachel Cusk
Μετάφραση: Αθηνά Δημητριάδου
Εκδόσεις Gutenberg, Μάρτιος 2019
σελ. 247

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer