Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

01.12
2016

Νέες Κυκλοφορίες: Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες, του Δημήτρη Νόλλα

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες, του Δημήτρη Νόλλα)

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το βιβλίο «Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες», που περιλαμβάνει το σύνολο των διηγημάτων του Δημήτρη Νόλλα από το 1974 έως το 2016. Η έκδοση συμπληρώνεται από εκτενές επίμετρο της Τιτίκας Δημητρούλια.

Στο βιβλίο αυτό συγκεντρώνεται το σύνολο του έως τώρα διηγηματογραφικού έργου του βραβευμένου συγγραφέα. Η έκδοση ξεκινά με τα αφηγήματα της Πολυξένης (1974) και περιλαμβάνει στη συνέχεια τις εξής συλλογές: «Το τρυφερό δέρμα» (1982), «Ονειρεύομαι τους φίλους μου» (1990), «Τα θολά τζάμια» (1996), «Ο παλαιός εχθρός» (2004), «Στον τόπο» (2010). Περιλαμβάνονται ακόμη δύο διηγήματα που δεν έχουν ως σήμερα περιληφθεί σε κάποια συλλογή, «Σαν σήμερα», «Τζαμάρουν τα σπουργίτια;» και ένα τρίτο, «Διάλογοι σε φωτεινό καφενείο», που εκδόθηκε εκτός εμπορίου από τον Ίκαρο, σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, γαλλικά, αραβικά), και διαβάστηκε σε εκδήλωση για την αρμονική συνύπαρξη (vivre-ensemble) "Café de jour" στο Παρίσι.
Τα διηγήματα διατρέχουν τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, εστιάζοντας στα θέματα που εδώ και χρόνια απασχολούν τον Δημήτρη Νόλλα: ο ξένος, η πατρώα γη, η μοναξιά, η περιδίνηση του σύγχρονου ανθρώπου στην παράλογη καθημερινότητα.
Παράλληλα, καθώς τα κείμενα δημοσιεύονται διατηρώντας τον χαρακτήρα της πρώτης τους γραφής, αναδεικνύεται η ματιά του συγγραφέα στον κόσμο τον συγκεκριμένο χρόνο, και ταυτόχρονα η εξέλιξη στον τρόπο γραφής του.

Στο εκτενές επίμετρό της, η Τιτίκα Δημητρούλια μεταξύ άλλων αναφέρει: «...Ένας τροχός που δεν σταματάει να γυρίζει η ζωή κι ο κόσμος. Τις σπίθες της τριβής του αποτυπώνει μαστορικά στα διηγήματά του ο Δημήτρης Νόλλας, μαζί με τις ουλές από τα εγκαύματα που προκαλούν στα σώματα και στις ψυχές. Παρακαταθήκη πολύτιμη στη νεοελληνική λογοτεχνία».

Είπαν για αυτό

Μάστορας τη μικρής φόρμας, ο Νόλλας σε αναγκάζει να τον διαβάζεις με τις κεραίες τεντωμένες. Είναι αδύνατον να ξεπετάξεις τα γραπτά του. Σε κάθε σελίδα, κι από μια φράση για να υπογραμμίσεις. Σε κάθε διήγημα, κι από μια κατάσταση περίπλοκη, θολή, που σε καλεί να την αποκρυπτογραφήσεις, φέρνοντάς σε αντιμέτωπο μ' όλες τις αντιφάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης.

Σταυρούλα Παπασπύρου, Protagon.gr

Ο Νόλλας έχει το θεϊκό χάρισμα, σε κάθε καινούργιο βιβλίο του, να μας παρασέρνει στα άδυτα της φαντασίας, την έξαψης, της έκπληξης, να μας προμηθεύει με «τροφή» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Χρίστος Παπαγεωργίου, Diastixo.gr

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Α. Νόλλας γεννήθηκε το 1940 στην Αδριανή Δράμας από γονείς Ηπειρώτες. Η οικογένεια του εκτοπίστηκε από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα το 1943.
Σπούδασε στην Αθήνα και την Φρανκφούρτη νομικά και κοινωνιολογία, χωρίς να ολοκληρώσει τις σπουδές του καθώς η χρεοκοπία της οικογενειακής επιχείρησης, απ' την οποία αντλούσε το εισόδημά του, τον υποχρέωσε να οδηγηθεί αρκετά νωρίς στην βιοπάλη. Έκτοτε έζησε και εργάστηκε για μεγάλα διαστήματα στην πάλαι ποτέ Δ. Ευρώπη (1962-1975).
Έγραψε και ραδιοσκηνοθέτησε παιδικές εκπομπές για το ραδιόφωνο και σκηνοθέτησε για την κρατική τηλεόραση ενημερωτικές εκπομπές (1975-97).
Δίδαξε τεχνική σεναρίου στο τμήμα επικοινωνίας του Παντείου Πανεπιστημίου (1993-95).
Στην δεκαετία του '80 συνεργάστηκε σε σενάρια κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών με τους σκηνοθέτες Χατζή, Παναγιωτόπουλο, Αγγελόπουλο, Σμαραγδή, Λαμπρινό και Βούλγαρη.
Μεταξύ 2004-2007 διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες, του Δημήτρη Νόλλα)

Οι ιστορίες είναι πάντα ξένες (Τα διηγήματα 1974-2016), του Δημήτρη Νόλλα
Σχεδιασμός εξωφύλλου: The Brood
Κατηγορία: Ελληνική πεζογραφία/Διηγήματα
Εκδόσεις Ίκαρος, Νοέμβριος 2016
σελ. 568

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer