Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

30.01
2018

Νέες Κυκλοφορίες: Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές, του James M. Cain

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές, του James M. Cain)

Ένα κλασικό βιβλίο, η συνάντηση του νουάρ µυθιστορήµατος µε το ερωτικό πάθος, που διασκευάστηκε τέσσερις φορές για τον κινηµατογράφο και το µιµήθηκαν δεκάδες συγγραφείς και σκηνοθέτες.

Ο περιπλανώµενος Φρανκ Τσέιµπερς καταλήγει στην Καλιφόρνια και πιάνει δουλειά στο εστιατόριο του Νικ Παπαδάκη. Εκεί γνωρίζει την Κόρα, τη δυσαρεστηµένη σύζυγο του ιδιοκτήτη, και ακολουθεί ένα µοιραίο πάθος µε ολέθριες συνέπειες.
Πίσω από γνωστές, αγαπημένες ταινίες κρύβονται συχνά καταπληκτικά μυθιστορήματα, εξίσου σημαντικά με τις ίδιες τις ταινίες, καταδικασμένα, πολλές φορές, να ζουν στη σκιά των επιτυχημένων κινηματογραφικών μεταφορών τους. 

Λίγα λόγια για τον James Mallahan Cane

Ο James Mallahan Cane (Τζέιμς Μάλαχαν Κέιν) γεννήθηκε το 1892 στο Μέριλαντ, όπου και πέθανε το 1977. Σπούδασε στο Ουάσινγκτον Κόλετζ, όπου δίδασκε ο πατέρας του, ενώ από τη µητέρα του, τραγουδίστρια όπερας, κληρονόµησε µια αγάπη για τη µουσική που διαφαίνεται και σε αρκετά έργα του. Ύστερα από τις σπουδές του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφηµερίδες και περιοδικά, γράφοντας µεταξύ άλλων για τα New York World και The New Yorker. Το 1917 επιστρατεύθηκε και πέρασε τον τελευταίο χρόνο του Α΄ Παγκόσµιου πολέµου στη Γαλλία, γράφοντας για ένα περιοδικό του στρατού. Το 1931 έφυγε για το Χόλιγουντ, όπου εργάστηκε δεκαεπτά χρόνια ως σεναριογράφος για λογαριασµό της Κολούµπια, της Παραµάουντ και της Γιουνιβέρσαλ. Το πρώτο του µυθιστόρηµα «Ο ταχυδρόµος χτυπάει πάντα δυο φορές» κυκλοφόρησε το 1934, σκανδαλίζοντας τη συντηρητική αµερικανική κοινωνία. Ακολούθησαν το «Διπλό άλλοθι» το 1936, η «Θύελλα σε µητρική καρδιά» το 1941 κ.ά. Το έργο του περιλαµβάνει πάνω από δεκαπέντε µυθιστορήµατα, καθώς και συλλογές διηγηµάτων.
Με ζωντανό, άµεσο ύφος, που επηρέασε µέχρι και τον Καµί στη συγγραφή του έργου του «Ο ξένος», ο Κέιν υπήρξε πρωτοπόρος για την εποχή του και θεωρείται πλέον κλασικός συγγραφέας της αστυνοµικής και όχι µόνο λογοτεχνίας. Πολλά βιβλία του έχουν µεταφερθεί στη µικρή και στη µεγάλη οθόνη – στην περίπτωση του «Ταχυδρόµου» µάλιστα τέσσερις φορές. Έλαβε το Ανώτατο Βραβείο της Ένωσης Αµερικανών Συγγραφέων Αστυνοµικού Μυθιστορήµατος, παντρεύτηκε τέσσερις φορές και συνέχισε να γράφει µέχρι τον θάνατό του σε ηλικία 85 ετών, παρότι τα µετέπειτα έργα του δεν γνώρισαν την ίδια επιτυχία.

Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές, του James M. Cain
Μετάφραση: Ιωάννα Καρατζαφέρη
Εκδόσεις Μεταίχμιο, Ιανουάριος 2018
σελ. 184

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer