Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

13.12
2019

Νέες Κυκλοφορίες: Με την πένα του θεού έρωτα, του Οβίδιου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Με την πένα του θεού έρωτα, του Οβίδιου)

Τέσσερις εμβληματικές γυναικείες μορφές της ελληνικής μυθολογίας γράφουν ισάριθμες επιστολές στους αγαπημένους τους, οι οποίοι είτε βρίσκονται μακριά είτε τις έχουν εγκαταλείψει: η Πηνελόπη στον Οδυσσέα, η Βρισηίδα στον Αχιλλέα, η Αριάδνη στον Θησέα και η Μήδεια στον Ιάσονα. 

Οι επιστολές δεν θα φτάσουν ποτέ στους παραλήπτες τους, όμως αυτό δεν έχει καμία σημασία. Καταγράφουν την επιθυμία και το ερωτικό πάθος, την αφοσίωση και τον φόβο, το κόστος και τις παγίδες του έρωτα, θίγουν κοινωνικά και πολιτικά θέματα και τελικά είναι η μάχη της καθεμιάς να πάρει τη μοίρα στα χέρια της. Τα γράμματα αυτά των Ελληνίδων ηρωίδων προς τους απόντες άντρες τους μοιάζουν εκπληκτικά σύγχρονα και μοναδικά στο είδος τους στη λατινική ποίηση.γιατί σπάνια έχουμε την ευκαιρία να μαθαίνουμε τις ιστορικές και κοινωνικές εξελίξεις από το στόμα και την οπτική των γυναικών.

Είπαν

Ο Οβίδιος έγινε πεδίο αναφοράς και εν τέλει φιλοσοφικού στοχασμού πάνω στην ανθρώπινη εξέλιξη.

Κώστας Γεωργουσόπουλος ΤΑ ΝΕΑ

[…] Αίγλη και τιμή της Ρώμης και αιώνια πηγή έμπνευσης των ευρωπαίων ποιητών, πεζογράφων, καλλιτεχνών, διανοουμένων.

Γιώργης Γιατρομανωλάκης ΤΑ ΝΕΑ

[…] πρύτανης των λατίνων ερωτογράφων.

Θ.Δ. Παπαγγελής καθ. Λατινικής Φιλολογίας ΑΠΘ

Λίγα λόγια για τον Οβίδιο

Ο σπουδαίος ρωμαίος ποιητής Οβίδιος (Publius Ovidius Naso) γεννήθηκε το 43 π.Χ. Με καταγωγή από εύπορη οικογένεια της τάξης των Ιππέων, ο Οβίδιος ακολούθησε σπουδές νομικής και κυρίως ρητορικής στη Ρώμη, με σημαντικούς δασκάλους της εποχής. Ταξίδεψε στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, στη Μικρά Ασία και στη Σικελία. Κατέλαβε κατώτερες δημόσιες θέσεις, αλλά τελικά στρά­φηκε στην ποίηση και στη συγγραφή. Έγραψε σε πολλές ποιητικές μορφές, ερωτική ελεγεία, τραγωδία, επιστολές κ.ά. Έγινε κυρίως γνωστός με το έργο του «Μεταμορφώσεις». Το 8 μ.Χ. εξορίστηκε από τον ίδιο τον αυτοκράτορα Οκταβιανό Αύγουστο, για αδιευκρίνιστους λόγους, στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου και πέθανε το 17 μ.Χ. Η ζωή του Οβίδιου και το έργο του δεν έπαψαν ποτέ να μελετώνται, ενώ έχουν επηρεάσει πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς, αλλά και ζωγράφους. Το 2017 το δημοτικό συμβούλιο της Ρώμης ανακάλεσε την απόφαση εξορίας του Οβίδιου!

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Με την πένα του θεού έρωτα, του Οβίδιου)

Με την πένα του θεού έρωτα, του Οβίδιου
Επιλογή από τις Ερωτικές επιστολές
Απόδοση από τα λατινικά: Λυδία Τρύφωνα
Εκδόσεις Αιώρα
σελ. 80

Έργο εξωφύλλου: Παναγιώτης Σταυρόπουλος

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer