Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

14.12
2020

Νέες Κυκλοφορίες: Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους, του Hans Fallada

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους, του Hans Fallada)

Το αριστούργημα του Hans Fallada, το αγαπημένο βιβλίο του ίδιου του συγγραφέα, όπως μαρτυρεί ο γιος του. Ένα πανόραμα της Γερμανίας λίγο πριν από την άνοδο του Χίτλερ μέσα από την ιστορία ενός νεαρού χαρτοπαίχτη.

Γερμανία 1923: Ο πληθωρισμός καλπάζει και οδηγεί τα μεσαία στρώματα στην πείνα και την εξαθλίωση. Το Βερολίνο θυμίζει ανατολίτικο παζάρι και οίκο ανοχής. Η δύναμη και η επιθετικότητα της ακροδεξιάς μεγαλώνει.

Ο νεαρός Βόλφγκανγκ Πάγκελ, αξιωματικός στον Α΄ Παγκόσμιο, άνεργος πλέον, πρώην ευκατάστατος αστός που η μητέρα του τον έχει αποκηρύξει εξαιτίας του εθισμού του στον τζόγο, προσπαθεί να επιβιώσει, σαν λύκος ανάμεσα σε λύκους, ρισκάροντας τα πάντα στο καζίνο και στη ζωή.

Πώς ξεκίνησε η σταδιακή διάβρωση μιας ολόκληρης χώρας από τη ναζιστική ιδεολογία; Πώς κατέρρευσαν η κοινωνία, ο πολιτισμός και η οικονομία της Γερμανίας έπειτα απ’ την ήττα της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την ταπεινωτική συνθήκη των Βερσαλλιών;

Ο συγγραφέας που βίωσε εντονότερα από όλους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο ζωντανεύει τη Γερμανία λίγο πριν από την άνοδο του Χίτλερ μέσα από την ιστορία του Βόλφγκανγκ, μιας φτωχής πρώην πόρνης που του συμπαραστέκεται και παλιών συμπολεμιστών του.

Το μυθιστόρημα γράφτηκε το 1937 και παραλίγο να μείνει ανέκδοτο μια που ο Fallada βρισκόταν στο στόχαστρο των Ναζί, επειδή το best seller του «Και τώρα ανθρωπάκο» (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg) ετοιμαζόταν να γυριστεί ταινία στο Χόλυγουντ με Εβραίο παραγωγό. Ο εκδότης, Ε. Ρόβολτ όμως δήλωσε: «Αν αυτό το βιβλίο μας καταστρέψει, τουλάχιστον θα έχουμε καταστραφεί για κάτι που αξίζει». Έτσι κυκλοφόρησε το 1937 και παραμένει μέχρι σήμερα «ένα από τα 10 καλύτερα βιβλία για τη Γερμανία του Μεσοπολέμου» (The Guardian), αποκαλυπτικό για το έδαφος στο οποίο άνθισαν οι ναζιστικές ιδέες.

Είπαν

Ο κορυφαίος από τους Γερμανούς συγγραφείς που μιλούν για τη Γερμανία χωρίς ίχνος εξιδανίκευσης, με τρόπο απολύτως ρεαλιστικό.

Herman Hesse

Μια εκπληκτική απεικόνιση της ανθρώπινης αβύσσου.

Der Spiegel

Το καλύτερο μυθιστόρημα του Hans Fallada, του συγγραφέα που βίωσε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο τη βαρβαρότητα του φασισμού.

Μonthlyreview

Πώς η Γερμανία οδηγήθηκε στην τρέλα. Κανένα άλλο βιβλίο δεν περιγράφει τόσο ρεαλιστικά τον τρόμο μέσα στον οποίο ζούσαν οι Γερμανοί την εποχή της τεράστιας αύξησης του πληθωρισμού, ανάμεσα στους δύο Παγκοσμίους Πολέμους.

Kirkus

Ένας από τους πολλούς λόγους που ο Fallada ήταν τόσο δημοφιλής την εποχή του και εξακολουθεί να είναι και σήμερα είναι ότι μιλά για «κανονικούς» ανθρώπους που ζουν σε εποχές καθόλου «κανονικές».

El País

Μέσα από τις ιστορίες πολλών διαφορετικών ανθρώπων ο Fallada μας βοηθά να φτιάξουμε μια εξαιρετική τοιχογραφία της Γερμανίας λίγο μετά τον Α’ παγκόσμιο.

Babelio fr.
εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους, του Hans Fallada)

Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους, Τόμος Α', του Hans Fallada
Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου
Εκδόσεις Gutenberg
σελ. 808

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους, του Hans Fallada)

Λύκος Ανάμεσα σε Λύκους, Τόμος Β', του Hans Fallada
Μετάφραση: Ιωάννα Αβραμίδου
Εκδόσεις Gutenberg
σελ. 693

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer