Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.10
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Κόκκινες ψυχές, του Paul Greveillac

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Κόκκινες ψυχές, του Paul Greveillac)

Μόσχα, ΕΣΣΔ. Ο πολιτισμός έχει τεθεί στην υπηρεσία του κράτους. Ο Βλαντίμιρ Κατούτσκοφ και ο Πάβελ Γκολ­τσένκο, στα είκοσί τους, γνωρίζονται τυχαία ένα βράδυ. Ο πρώτος είναι λογοκριτής στην Γκλαβλίτ, την υπηρε­σία που αποφασίζει τι θα κυκλοφορήσει και τι όχι. Ο δεύτερος είναι μηχανικός προβολής στον κινηματογράφο της Γκοσκινό –της κρατικής επιτροπής κινηματογράφου–, όπου συχνάζουν οι αξιωματούχοι του Κόμματος. Πρό­κειται για δύο υπηρεσίες στις οποίες καθημερινά απαγορεύονται, περικόπτονται, ελέγχονται τα έργα μιας νέας γενιάς συγγραφέων και σκηνοθετών που προσπαθούν να βρουν τον δρόμο τους μετά τον θάνατο του Στάλιν. 

Ο Βλαντίμιρ Κατούτσκοφ, αποκαρδιωμένος από το σύστημα, αποφασίζει να το υπονομεύσει, με όλο το ρίσκο που συνεπάγεται κάτι τέτοιο. Βάζοντας, μάλιστα, σε κίνδυνο και όσους τον περιβάλλουν. Οι Κόκκινες ψυχές είναι ένα μυθιστόρημα-φόρος τιμής στους πιο ανεξάρτητους Σοβιετικούς καλλιτέχνες, τους «διαφωνούντες» και τα αριστουργήματα που μας παρέδωσαν. Αλλά είναι και μια ωδή στη φιλία: τη φιλία που ενώνει, μέσα από τις δο­κιμασίες και τον χρόνο, τον Ρώσο Βλαντίμιρ Κατούτσκοφ και τον Ουκρανό Πάβελ Γκολτσένκο.

Είπαν

Φιλόδοξο πρώτο μυθιστόρημα, μεγάλη τοιχογραφία της καθημερινής ζωής της Μόσχας από τον θάνατο του Στά­λιν έως την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Ο συγγραφέας, με χιούμορ, μπολιάζει την αφήγησή του με μια παιγνιώδη ζωντάνια, αφήνει να ακούγεται η φωνή του, προδίδει τη συνενοχή του τόσο με τους χαρακτήρες του όσο και με τους αναγνώστες, και στέκεται πάντα δίπλα καθημερινούς ήρωές του, χωρίς ποτέ να τους κρίνει. Ο Greveillac μάς κάνει να ζήσουμε πλάι σε αυτούς τους ανθρώπους, τη ζωή των οποίων, κάτω από το σοβιετικό καθεστώς, γίνεται ένα με την αποτυχία ενός ονείρου, χωρίς όμως, ούτε μια στιγμή, να υπονοήσει ότι δεν άξιζε να τη βιώσει κανείς. Μένοντας όσο κοντά γίνεται στις ελπίδες τους, στους συμβιβασμούς τους, ή στις πράξεις παθητικής αντίστασής τους, διασώζει τις γκρίζες ζωές αυτών των κόκκινων ψυχών. 

Le Monde

Χρονικό της πολιτικής, κοινωνικής και πνευματικής ζωής της Σοβιετικής Ένωσης, οι «Κόκκινες ψυχές» είναι πρωτίστως ένα εντυ­πωσιακό μυθιστόρημα, πυκνό και συναρπαστικό. Στη μεγάλη ιστορία του κόσμου υπεισέρχεται η καθημερινή ζωή του συ­ντρόφου Βλαντίμιρ. Αλλά κι άλλοι χαρακτήρες, πραγματικοί ή φανταστικοί, όλοι αξιαγάπητοι, μυστηριώδεις. Ένα εξαίσιο βιβλίο, ήρωας του οποίου δεν είναι ούτε ο Κατούτσκοφ ούτε ο Σολζενίτσιν, αλλά η ίδια η λογοτεχνία. 

Le Figaro

Εντυπωσιακό πρώτο μυθιστόρημα υπό την αιγίδα του Γκόγκολ, με ήρωα έναν δημόσιο υπάλληλο που είναι ταυτοχρόνως φο­βερός αναγνώστης, παλιόμουτρο και ωραίος τύπος. Ταξιδεύουμε σε έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, που τα λογοτεχνικά περιοδικά τυπώνονταν σε εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ ο Ήρεμος Δον σε 50 εκατομμύρια· όπου θαρραλέοι διαφωνούντες ρι­ψοκινδύνευαν για να διανείμουν το σαμιζντάτ· όπου το πολυσέλιδο χειρόγραφο «Ζωή και Πεπρωμένο» πέφτει στη μαύρη τρύπα παρά τη συγκίνηση που γεννά στον λογοκριτή η ανάγνωση των σελίδων του· όπου ένα απλό τηλεφώνημα του Αραγκόν οδη­γεί στην απαγόρευση της Πανούκλας· όπου ο Σολζενίτσιν, χάρη στον Χρουστσόφ, κατορθώνει να εκδώσει το «Μια μέρα» του Ιβάν Ντενίσοβιτς.

Ο Greveillac δεν κοιτά ποτέ αφ’ υψηλού τον homo sovieticus, αποφεύγεις τις εύκολες κρίσεις πάνω σε μια ουτοπία που μετεβλήθη σε εφιάλτη. Η τέχνη του μας επιτρέπει να μοιραστούμε τις χαμένες ψευδαισθήσεις των ηρώων του και να τους ακολουθήσουμε στις καθημερινές διαδρομές τους στο μοσχοβίτικο μετρό. Οι «Κόκκινες ψυχές» είναι ένα σπουδαίο , μελαγχο­λικό θρίλερ και μια συνταρακτική απότιση φόρου τιμής στους μάρτυρες που πίστεψαν, σε πείσμα όλων, στη λογοτεχνία.

L’Obs

Λίγα λόγια για τον Paul Greveillac

Ο Paul Greveillac γεννήθηκε το 1981. Σπούδα­σε φιλολογία και πολιτικές επιστήμες. Οι «Κόκκινες ψυχές» τιμήθηκαν με το βραβείο Roger Nimier. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορεί επίσης το μυθιστό­ρημα του Paul Greveillac «Αφέντες και δούλοι», ένα ιστορι­κό και πολιτικό μυθιστόρημα για την Πολιτιστική Επανά­σταση στην Κίνα, για την ελευθερία της τέχνης και τον ολο­κληρωτισμό, και το οποίο, επιπλέον, εξετάζει με ευαι­σθησία και οξυδέρκεια τη σχέση πατέρα-γιου.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Κόκκινες ψυχές, του Paul Greveillac)

Κόκκινες ψυχές, του Paul Greveillac
Μετάφραση: Στέλα Ζουμπουλάκη
Εκδόσεις Πόλις
σελ. 512

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer