Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

01.11
2017

Νέες Κυκλοφορίες: Η στενή πύλη, του Αντρέ Ζιντ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η στενή πύλη, του Αντρέ Ζιντ)

Ο Ζερόμ, ένα ασθενικό αγόρι που μεγαλώνει στο Παρίσι, περνά τα καλοκαίρια του στο σπίτι του θείου του στη Χάβρη. Εκεί θα γεννηθεί ο βαθύς έρωτάς του για την ξαδέρφη του την Αλίσα. Η σχέση τους όμως δεν θα εξελιχθεί όπως θα αναμενόταν, αφού η Αλίσα θα πειστεί πως η αγάπη του Ζερόμ για κείνην θέτει σε κίνδυνο την ψυχή του και θα αποφασίσει να τον σώσει θυσιάζοντας την ομορφιά της. Μια καθηλωτική ιστορία που εξερευνά τα όρια του έρωτα και της αυταπάρνησης, το μυθιστόρημα το οποίο καθιέρωσε τον Αντρέ Ζιντ ως έναν από τους κορυφαίους γάλλους συγγραφείς.

Η πόρτα ήταν κλειστή. Η εσωτερική κλειδαριά δεν πρόβαλε όμως σχεδόν καμία αντίσταση και με ένα χτύπημα του ώμου θα μπορούσα να τη σπάσω... Εκείνη τη στιγμή άκουσα θόρυβο από βήματα. Κρύφτηκα στην εσοχή του τοίχου. Δεν μπορούσα να δω ποιος έβγαινε από τον κήπο. Ωστόσο άκουσα, ένιωσα ότι ήταν η Αλίσα. Έκανε τρία βήματα μπρος και φώναξε αδύναμα: «Εσύ είσαι Ζερόμ;». Η καρδιά μου, που χτυπούσε σαν τρελή, σταμάτησε και, καθώς ο λαιμός μου είχε γίνει κόμπος και δεν μπορούσα να βγάλω λέξη, εκείνη επανέλαβε πιο δυνατά: «Ζερόμ, εσύ είσαι;». Ακούγοντάς τη να με φωνάζει, με κατέλαβε τέτοια συγκίνηση που έπεσα στα γόνατα.

Είπαν για το βιβλίο και τον συγγραφέα

Ένας ανθρωπιστής έχει τέσσερα χαρακτηριστικά: περιέργεια, ελεύθερο πνεύμα, πίστη στο καλό γούστο, πίστη στο ανθρώπινο είδος – και τα τέσσερα τα διαθέτει ο Αντρέ Ζιντ. Πρόκειται για έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους ανθρωπιστές.

Ε. Μ. Φόρστερ, συγγραφέας

Ένας από τους σημαντικότερους συγγραφείς της εποχής του.

Sunday Telegraph

Λίγα λόγια για τον Αντρέ Ζιντ

Ο Αντρέ Ζιντ γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1869 στο Παρίσι. Ασθενικός ως παιδί θα αναγκαστεί να σταματήσει το σχολείο και να κάνει μαθήματα κατ' οίκον. Καθοριστικό για την πορεία της ζωής του θα σταθεί το ταξίδι του στην Αλγερία και το Μαρόκο (1893-1894), όταν θα κινδυνέψει να πεθάνει λόγω σοβαρής ασθένειας, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την επανάστασή του απέναντι στο πουριτανικό περιβάλλον του. Μεταξύ των σημαντικότερων έργων του είναι: «Ο ανηθικολόγος» (1902), «Ποιμενική συμφωνία» (1919), «Οι κιβδηλοποιοί» (1925), «Κορυντόν» (1924), «Θησέας» (1946). Το 1947 ο Αντρέ Ζιντ τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Πέθανε στις 19 Φεβρουαρίου 1951.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η στενή πύλη, του Αντρέ Ζιντ)

Η στενή πύλη, του Αντρέ Ζιντ
Μετάφραση: Λίλα Κονομάρα 
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 184

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer