Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

11.12
2019

Νέες Κυκλοφορίες: Η ρώσικη ψυχή, του Φιόντορ Ντοστογέφσκι

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η ρώσικη ψυχή, του Φιόντορ Ντοστογέφσκι)

Το «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα» του Φιόντορ Ντοστογέφσκι, που στην εποχή του υπήρξε πιο δημοφιλές απ’ ό,τι τα μυθιστορήματά του, ήταν το αγαπημένο έργο του συγγραφέα του. Ανατριχιαστικά προφητικό ως προς τα παγκόσμια ζητήματα του 21ου αιώνα, το «Ημερολόγιο» υπήρξε επίσης το δημιουργικό εργαστήρι του Ντοστογέφσκι, το έργο στο οποίο ασχολήθηκε ουσιαστικά με τον ορισμό της άπιαστης «ρωσικής ψυχής»· άρχισε ως στήλη στο περιοδικό “Πολίτης” το 1873 και εξελίχθηκε σε ένα μοναδικό δημοσιογραφικό εγχείρημα που ενσωμάτωνε τέχνη και πολιτική, πρoσωπική εξομολόγηση, κριτική και διήγημα, μακάβριο χιούμορ και μυθοπλασία.

Η Rosamund Bartlett, σημαντική επιστήμονας και συγγραφέας, η οποία ειδικεύεται στη ρωσική λογοτεχνία, γράφει με μοναδικό τρόπο την εισαγωγή του βιβλίου. Το «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα» εμφανίζεται ως έργο ενός ακτιβιστή συγγραφέα και μπλόγκερ avant la lettre, που επιθυμούσε να μεταπλάσει τη ρωσική κοινωνία και την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Λίγα λόγια για τον Φιόντορ Ντοστογέφσκι

Ο Φιόντορ Ντοστογέφσκι (Μόσχα 1821-Αγία Πετρούπολη 1881), γιος στρατιωτικού γιατρού, φοίτησε στη στρατιωτική σχολή μηχανικών της Αγίας Πετρούπολης, άσκησε για λίγο το επάγγελμα, αλλά από το 1843 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Το 1849, με την κατηγορία της συνωμοτικής δράσης εναντίον του τσάρου, καταδικάστηκε σε καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία. Το 1859 επέστρεψε στην Αγία Πετρούπολη όπου έφτασε στο χείλος της οικονομικής καταστροφής μετά την αποτυχημένη έκδοση δύο περιοδικών, σε συνδυασμό με τον εθισμό του στα τυχερά παιχνίδια· άρχισε τότε να γράφει πυρετωδώς τα σημαντικότερα έργα του. Το 1872, αρχισυντάκτης του περιοδικού Πολίτης, υπέγραφε σε αυτό τη στήλη «Το ημερολόγιο ενός συγγραφέα», ενώ το 1876-77 εξέδωσε το «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα» ως ανεξάρτητο μηνιαίο περιοδικό, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η ρώσικη ψυχή, του Φιόντορ Ντοστογέφσκι)

Η ρώσικη ψυχή, του Φιόντορ Ντοστογέφσκι
Επιλογή από το «Ημερολόγιο ενός συγγραφέα»
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 288

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer