Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.10
2020

Νέες Κυκλοφορίες: Η μέρα χωρίς όνομα, του Friedrich Ani

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η μέρα χωρίς όνομα, του Friedrich Ani)

Με φόντο μια αστυνομική ιστορία με πολλές ανατροπές ο πολυβραβευμένος Γερμανός συγγραφέας Friedrich Ani «παίζει με τις απαλότερες αποχρώσεις της μελαγχολίας» (Die Zeit)και στήνει «ένα σπουδαίο βιβλίο με θέμα το πόσο περίπλοκη είναι η ζωή» (Süddeutsche Zeitung).

Φαντάσματα πρωταγωνιστών παλιότερων υποθέσεων στοιχειώνουν τα βράδια του αστυνομικού επιθεωρητή Γιάκομπ Φρανκ. Πιο έντονα απ’ όλους θυμάται μια γυναίκα. Είκοσι χρόνια νωρίτερα της είχε ανακοινώσει την αυτοκτονία της δεκαεπτάχρονης κόρης της και μετά είχε καθίσει πλάι της αμίλητος για να την παρηγορήσει επί επτά ώρες . Ξαφνικά η γυναίκα αυτή, που έναν ακριβώς χρόνο μετά τον θάνατο του παιδιού της είχε βάλει τέλος και στη δική της ζωή, «ξαναζωντανεύει». Στην πόρτα του επιθεωρητή εμφανίζεται ο άντρας της και πατέρας του κοριτσιού. Είναι σίγουρος πια πως η κόρη του δεν αυτοκτόνησε, αλλά δολοφονήθηκε. O Φρανκ ξανανοίγει την υπόθεση.

Ο κάτοχος πάνω από 20 βραβείων, ανάμεσα στα οποία επτά φορές το Γερμανικό Βραβείο Αστυνομικής Λογοτεχνίας, Friedrich Ani δεν στήνει απλώς μια ενδιαφέρουσα αστυνομική πλοκή. Συμπάσχει με τους ήρωες του και προσπαθεί να κατανοήσει και να περιγράψει τα συναισθήματα και τις αγωνίες τους. «Λειτουργεί σαν σεισμογράφος· παρακολουθεί τους κύκλους που κάνουν οι σκέψεις ανθρώπων κλεισμένων στον εαυτό τους» (Frankfurter Allgemeine).

«Η Μέρα χωρίς όνομα» μεταφέρθηκε, το 2017, στον κινηματογράφο από τον Φόλκερ Σλέντορφ. 

Είπαν

Θαυμάσιο μυθιστόρημα. Ο Ani δεν γράφει για όσους το μόνο που αναζητούν από ένα βιβλίο είναι να τους κρατά σε αγωνία, ούτε για όσους όλο κι όλο που θέλουν είναι να επιβεβαιώσουν τα όσα ήδη ξέρουν για τη ζωή. Όπως κι ο ντετέκτιβ του «προσπαθεί να κάνει τους άλλους να ξεφύγουν από τις συνήθειες τους, να βρεθούν γυμνοί στην παγωνιά και να συνειδητοποιήσουν την αθλιότητα τους». Η φρίκη στον Ani προκύπτει σιγά σιγά, ήσυχα, από καθημερινές καταστάσεις και αυτό την κάνει τρομακτικότερη.

Der Spiegel

Ο Ani δεν γράφει αστυνομικά μυθιστορήματα σαν να είναι μηχανή κατασκευής πλοκής. Λειτουργεί σαν σεισμογράφος· καταγράφει την ένταση των συναισθημάτων τη στιγμή του εκδηλώνονται, παρακολουθεί τους κύκλους που κάνουν οι σκέψεις ανθρώπων κλεισμένων στον εαυτό τους.

Frankfurter Allgemeine

Δεν πρόκειται απλώς για ένα καλό αστυνομικό μυθιστόρημα, αλλά για ένα σπουδαίο βιβλίο με θέμα το πόσο περίπλοκη είναι η ζωή.

Süddeutsche Zeitung

Ο Ani είναι ο Γερμανός συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων που προκαλεί τα εντονότερα συναισθήματα. Παίζει με τις απαλότερες αποχρώσεις της μελαγχολίας. Επίκεντρο του ενδιαφέροντός του είναι η μοναξιά καθενός από τους ήρωες του. Νιώθει συμπόνια για τους πάντες και μερικές φορές μοιάζει σα να θέλει να προσφέρει παρηγοριά και στον αναγνώστη.

Die Zeit

Η τρυφερότητα και η συμπόνια μέθοδος επίλυσης αστυνομικών υποθέσεων; Κι όμως γίνεται. Αυτή είναι η μεγάλη τέχνη του Ani. Ο νέος του ντετέκτιβ δεν ξέρει μόνο ν’ ακούει χωρίς να μιλά· αγκαλιάζει κιόλας· ακόμα και τον αναγνώστη του που δεν μπορεί να μείνει για πολύ αδιάφορος παρατηρητής. Κορυφαίο μυθιστόρημα!

Die Welt

Ο παραγωγικότερος συγγραφέας θρίλερ κατάφερε να φτιάξει με απλά υλικά ένα σπουδαίο βιβλίο. Οι ήρωές του κινούνται σαν να βρίσκονται μέσα στην ομίχλη: δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν ο ένας τον άλλο, δεν είναι σίγουροι για την πορεία που ακολουθούν, αδυνατούν να βγουν από το κέλυφός τους και να επικοινωνήσουν με όσους απεγνωσμένα χρειάζονται.

Titel-Kulturmagazin

Λίγα λόγια για τον Friedrich Ani

Ο Friedrich Ani γεννήθηκε το 1959 στη Βαυαρία. Πολυσχιδής προσωπικότητα, έχει εργαστεί ως δημοσιογράφος, σεναριογράφος, σκηνοθέτης και έχει γράψει διηγήματα, θεατρικά έργα, ποίηση και κυρίως μυθιστορήματα, τα οποία έχουν γίνει best seller στην πατρίδα του και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η μέρα χωρίς όνομα, του Friedrich Ani)

Η μέρα χωρίς όνομα, του Friedrich Ani
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Gutenberg
σελ. 361

Έργο εξώφυλλου: Χρήστος Κεχαγιόγλου

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer