Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

17.02
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Η κλέφτρα των φρούτων, του Peter Handke

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η κλέφτρα των φρούτων, του Peter Handke)

«Η κλέφτρα των φρούτων» ή «ένα απλό ταξίδι στην ενδοχώρα». Το «επιστέγασμα της λαμπρής συγγραφικής πορείας», όπως το χαρακτηρίζουν, του πιο πολυσυζητημένου Νομπελίστα της εποχής μας. «Το Τελευταίο έπος», όπως το αποκαλεί ο ίδιος ο Peter Handke, «ένα ταξίδι στη μαγεία της στιγμής, τη μαγεία τυχαίων γεγονότων. Ένα μάθημα για το πώς να παρατηρούμε γύρω μας» (Frankfurter Allgemeine).

Ένας ηλικιωμένος άντρας που ζει απομονωμένος σε ένα σπίτι στη γαλλική εξοχή (σε ένα παρόμοιο κτήμα στη Γαλλία ζει και ο Handke) αποφασίζει, με αφορμή, ένα ασήμαντο γεγονός, να πραγματοποιήσει ένα ταξίδι στην ενδοχώρα. Στην πορεία του συναντά μια νέα κοπέλα που την αποκαλούν «Κλέφτρα των Φρούτων» γιατί από μικρή βρίσκει, ακόμα και στην καρδιά μιας πόλης, και μαζεύει όμορφα φρούτα.

Ποια είναι η «Κλέφτρα των Φρούτων»; Τι την συνδέει με τον ηλικιωμένο αφηγητή; Πού συμπίπτουν οι πορείες τους; Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ευρηματικές προσωποποιήσεις, ένας μονοφωνικός λόγος πίσω από μια πολυπρόσωπη ιστορία, ένας βαθύς στοχασμός για τη γραφή, τα όρια της ανθρώπινης εμπειρίας, τη φύση, την αξία των απλών πραγμάτων στη ζωή μας.

Με την «Κλέφτρα των Φρούτων» ο νομπελίστας συλλέγει τους καρπούς της ωριμότητας. Το νεανικό και θερμό βλέμμα της 30χρονης «κλέφτρας», γίνεται έμπνευση για να παρατηρήσει τον κόσμο και τους γύρω του, να σχολιάσει ιστορικά γεγονότα μαζί με πολύ σύγχρονα, να ανακαλέσει και να φωτίσει με καινούργιο τρόπο αναμνήσεις, εμπειρίες, προσωπικές σχέσεις.

Είπαν

Ένα είδος σύγχρονου μυθιστορήματος μαθητείας. Πώς κτίζεται ένας νέος ευφάνταστος και ελεύθερος εαυτός. Πώς απελευθερώνεσαι από μητέρες, πατέρες και κληρονομιές προγόνων μετασχηματίζοντας και όχι απορρίπτοντάς τις.

Der Standard

Η Αλίκη στην ύπαιθρο: Ένα σουρεαλιστικό ταξίδι στη μαγεία της στιγμής, τη μαγεία τυχαίων γεγονότων, τα θαύματα της φύσης. Ένας ποιητής που γράφει σαν να θέλει να σταματήσει το χρόνο [...] Αυτό που με τόση τέχνη κατασκευάζει ο Handke είναι, στον πυρήνα του, μια ιστορία για την ίδια την αφήγηση. Η πορεία από την ιδέα σε μια λογοτεχνική φόρμα [...] Ένα μάθημα για το πώς να κοιτάς, μια έκκληση να παρατηρούμε γύρω μας […] Στο πρόσφατο «έπος» του ο Peter Handke ξανακοιτά τα σημαντικά ζητήματα της ζωής του με νέα ματιά και σώζει την ανθρωπότητα μ’ έναν χορό.

Frankfurter Allgemeine

Στο τελευταίο του βιβλίο ο Handke διασχίζει την Πικαρδία για να μας διδάξει πώς πρέπει ν’ ακούμε και να αισθανόμαστε.

Die Zeit

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο. Υπάρχουν σε αυτό κομμάτια υπέροχα και υπάρχουν –αναμενόμενο για έναν σύγχρονο Πάρισαλ– και κομμάτια που μιλούν για πληγές οι οποίες δεν γίνεται να επουλωθούν, αλλά η αφήγηση μπορεί να απαλύνει.

Die Literarische Welt

Ένα βαθύτατα πολιτικό, πραγματικά ανατρεπτικό, μυθιστόρημα για όσους δεν θεωρούν ότι πολιτική σημαίνει μόνο διαχείριση μιας συγκεκριμένης πραγματικότητας και επιθυμούν να δουν τον θερμό, πολύ ανθρώπινο, κόσμο που παρουσιάζει το μυθιστόρημα ως εναλλακτική λύση στον ψυχρό και απάνθρωπο που συχνά αντικρίζουμε.

Der Freitag
εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η κλέφτρα των φρούτων, του Peter Handke)

Η κλέφτρα των φρούτων, του Peter Handke
Ή 
Ένα απλό ταξίδι στην ενδοχώρα
Μετάφραση: Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις Gutenberg
σελ. 483

Έργο εξωφύλλου: Αθανασία Αγοραστίδου

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer