Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

10.07
2020

Νέες Κυκλοφορίες: Η άνοδος του Σάιλας Λάπαμ, του William Dean Howells

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η άνοδος του Σάιλας Λάπαμ, του William Dean Howells)

Για πρώτη φορά στα ελληνικά!

Ο Σάιλας Λάπαμ, ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος από μια αγροτική περιοχή, μετακομίζει στη Βοστόνη μαζί με τη γυναίκα και τις δύο κόρες του, συνεχίζοντας, σε έναν βαθμό, τον τρόπο ζωής που είχε στο παρελθόν. Όταν όμως οι κόρες του φτάνουν σε ηλικία γάμου αρχίζουν και εκείνος και η γυναίκα του να καλλιεργούν κοινωνικές επαφές με τα «παλιά τζάκια», που τους αντιμετωπίζουν σαν ακαλλιέργητους νεόπλουτους. Η κατασκευή ενός μεγαλύτερου σπιτιού σε αριστοκρατική περιοχή και, κυρίως, ένας παλιός συνέταιρος που γνωρίζει κόλπα «της αγοράς» και η εμπλοκή του Σάιλας σε άγνωστα σε αυτόν χρηματιστηριακά παιχνίδια, θα τον οδηγήσουν στην οικονομική καταστροφή και σε δύσκολα ηθικά διλήμματα. Παράλληλα με την πορεία του Σάιλας παρακολουθούμε την ερωτική περιπέτεια των δύο κοριτσιών του με έναν νεαρό, ο οποίος ανήκει στην παλιά ελίτ της Βοστόνης, αλλά, αντίθετα με ό,τι περιμένει από αυτόν ο κύκλος του, θέλει να δουλέψει και γίνεται υπάλληλος της επιχείρησης Λάπαμ.

O William Dean Howells υπήρξε το επίκεντρο της αμερικανικής λογοτεχνίας για περισσότερα από πενήντα χρόνια. Ως διευθυντής στο περιοδικό Atlantic Monthly συνέβαλε στην ανάδειξη συγγραφέων όπως ο Χένρι Τζέιμς, ο Μαρκ Τουέιν, η Έμιλι Ντίκινσον και ο Φρανκ Νόρις. To 1925 η Αμερικανική Ακαδημία θέσπισε ένα βραβείο στο όνομά του, το οποίο απονέμεται κάθε πέντε χρόνια στο καλύτερο αμερικανικό μυθιστόρημα των πέντε προηγούμενων ετών.

Κ. Δαρδανός, 5 Ιουλίου 2020, σημείωμα εκδότη

Είπαν

Ο Howells γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στον κοσμικό Henry James και τον λαϊκό Mark Twain.

The Guardian

Ο Λάπαμ είναι μεγαλειώδης – ένα δημιούργημα που περιποιεί μεγάλη τιμή στον κύριο Howells . 

Henry James
εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η άνοδος του Σάιλας Λάπαμ, του William Dean Howells)

Η άνοδος του Σάιλας Λάπαμ, του William Dean Howells
Μετάφραση: Ευγενία Μίγδου
Εκδόσεις Gutenberg
σελ. 562

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer