2018
Νέες Κυκλοφορίες: Factotum, Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, του Charles Bukowski

Ένα από τα καλύτερα βιβλία του Τσαρλς Μπουκόβσκι, στο οποίο ο αναγνώστης παρακολουθεί τις περιπλανήσεις του επίδοξου συγγραφέα Χένρι Τσινάσκι, alter ego του ίδιου του Μπουκόβσκι, στην Αμερική του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Πότης και τζογαδόρος, ο Τσινάσκι ταξιδεύει από πόλη σε πόλη χωρίς να στεριώνει σε καμιά δουλειά. Άθλιες πόρνες, μίζερα δωμάτια, καβγάδες και ποτό σε μια υπνωτιστική όσο και χιουμοριστική καταβύθιση στον κόσμο του περιθωρίου.
Τα μεγάλα θέματα του Μπουκόβσκι –η πάλη των φύλων, η φιγούρα του εργοδότη που παραμονεύει επικαλούμενος πάντα τους κανόνες, οι αναίσθητοι γονείς, ο απαιτητικός σπιτονοικοκύρης– είναι παρόντα στο βιβλίο. Υπάρχουν οι χαρακτηριστικές σκηνές σεξ του Μπουκόβσκι, όλες τους διανθισμένες με σκληρούς διαλόγους, και η αίσθηση της αποστασιοποίησης απ’ την αληθινή οικειότητα. Ο Τσινάσκι, το alter ego του Μπουκόβσκι, βρίσκεται σε ένα διαρκές υπαρξιακό ταξίδι, που δεν αφήνει παρά ελάχιστο χώρο για οποιονδήποτε άλλο.
από την εισαγωγή του ποιητή Neeli Cherkovski στην αγγλική έκδοση
Είπαν
Η ζωή στον πάτο περιγράφεται από τον Τσαρλς Μπουκόβσκι με τόση ενάργεια, που μπορεί μόνο να συγκριθεί με ανάλογες περιγραφές του Τζορτζ Όργουελ.
Αστείο, έξυπνο, διεισδυτικό και ειλικρινές.
Ένα ξεκαρδιστικό χρονικό… βρόμικος ρεαλισμός από τον νονό της λογοτεχνίας του περιθωρίου.
Λίγα λόγια για τον Charles Bukowski
Από τις δεσπόζουσες μορφές της αμερικανικής ποίησης και πεζογραφίας, ο Charles Bukowski (Τσαρλς Μπουκόβσκι) γεννήθηκε στο Άντερναχ της Γερμανίας το 1920, αλλά από τα τρία του χρόνια βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είκοσι τεσσάρων χρόνων δημοσίευσε το πρώτο του διήγημα, και άρχισε να γράφει ποιήματα στα τριάντα πέντε του. Εξέδωσε πάνω από τριάντα βιβλία, που έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και εφημερίδες σ' ολόκληρο τον κόσμο. Πέθανε το 1994.

Factotum, Άνθρωπος για όλες τις δουλειές, του Charles Bukowski
Μετάφραση: Νίκος Μάντης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 272