Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

22.11
2017

Νέες Κυκλοφορίες: Ειδική απεσταλμένη, του Jean Echenoz

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Ειδική απεσταλμένη, του Jean Echenoz)

Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Jean Echenoz «Ειδική απεσταλμένη», σε μετάφραση του Αχιλλέα Κυριακίδη. Ένα σπαρταριστό μυθιστόρημα κατασκοπίας, ένα κοκτέιλ από μία δόση Νikita, μία Pink Panther και μία John Le Carré, έργο ενός από τους σπουδαιότερους σύγχρονους πεζογράφους.

Μετά την αριστουργηματική «βιογραφική» τριλογία («Ραβέλ», «Ζάτοπεκ», «Τέσλα») και το πιο πυκνό, λιτό και χαμηλόφωνο μυθιστόρημα που έχει γραφτεί ποτέ για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο («14»), ο σπουδαιότερος στιλίστας των γαλλικών γραμμάτων επιστρέφει στο είδος όπου θήτευσε παραπάνω από ευδόκιμα. Το φρεσκότατο (η λέξη με όλες της τις έννοιες) μυθιστόρημά του είναι ένα περιπετειώδες οδοιπορικό στους δαιδάλους του τυχαίου, του παρισινού μετρό και, κυρίως, του αειμετάβολου χάρτη της διεθνούς πολιτικής, καθώς, ούτε λίγο ούτε πολύ, μια ποπ τραγουδίστρια της μιας (αλλά κολοσσιαίας) επιτυχίας επιστρατεύεται από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες για να αποσταθεροποιήσει το καθεστώς της Βόρειας Κορέας! 

Απολαυστικά παράξενο και απρόβλεπτο, γεμάτο αναπάντεχες ανατροπές και συμπτώσεις, ένα μυθιστόρημα με μια… λιγωτικά ωραία αφήγηση κι ένα χιούμορ που δε σ’ αφήνει στιγμή να ησυχάσεις και να δεις τα πράγματα ορθολογικά! Τι χρειάζεται, άλλωστε;

Είπαν για το βιβλίο

Διασκεδαστικό, ευχάριστο και διακριτικά ειρωνικό. Ο Echenoz στην καλύτερη στιγμή του.

Bernard Pivot

Αστείο, αφαιρετικό, αλλά και, ταυτόχρονα, μοναδικά εμπνευσμένο. Ένα μοναδικό λογοτεχνικό κείμενο του Jean Echenoz.

L’Humanité

Ο Echenoz επιστρέφει στις λογοτεχνικές του ρίζες: μια αστυνομική πλοκή με έντονα κινηματογραφική δράση, γεμάτη χιούμορ και ειρωνεία. Δεξιοτέχνης του παραλόγου, είναι ξεκάθαρα ο πιο απολαυστικός μυθιστοριογράφος μας.

Le Nouvel Observateur

Οι σκοτεινοί χαρακτήρες, τα κρατικά συμφέροντα και η γεωπολιτική αναμειγνύονται σ’ αυτό το μυθιστόρημα-παρωδία των κατασκοπικών ταινιών. O Echenoz το διασκεδάζει και δημιουργεί μια ιδιαίτερη σχέση συνενοχής με τον αναγνώστη. 

Livres Hebdo

Ένα πολύτιμο διαμάντι, ένα αδιάλειπτο γλέντι, μια γιορτή της γαλλικής γλώσσας.

L’Express

Λίγα λόγια για τον Jean Echenoz

Ο Jean Echenoz (Ζαν Εσνόζ) γεννήθηκε στην Οράγγη της Γαλλίας, το 1947. Ζει στο Παρίσι και έχει εκδώσει 17 βιβλία, όλα στις Εκδόσεις Minuit. To πρώτο του μυθιστόρημα «Ο Μεσημβρινός του Γκρίνουιτς» (1979) τιμήθηκε με το Βραβείο Fénéon ως το καλύτερο έργο νέου συγγραφέα, και το δεύτερο “Cherokee” (1983), με το Βραβείο Médicis.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν: από τις Εκδόσεις Καστανιώτη το μυθιστόρημα «Λίμνη» (1989), από τις Εκδόσεις Πόλις τα μυθιστορήματα «Οι ψηλές ξανθιές» (1995), «Φεύγω» (1999) – Βραβείο Goncourt, «Προπαντός όχι Σοπέν» (2003), οι μυθιστορηματικές (ή μη) βιογραφίες «Ζερόμ Λεντόν» (2001), «Ραβέλ» (2006), «Δρόμος αντοχής» (2008), «Αστραπές» (2010), και από τις Εκδόσεις Ίκαρος το μυθιστόρημα «14» (2014).

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Ειδική απεσταλμένη, του Jean Echenoz)

Ειδική απεσταλμένη, του Jean Echenoz
Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης
Κατηγορία: Σύγχρονη Ξένη Πεζογραφία
Εκδόσεις Ίκαρος, Νοέμβριος 2017
σελ. 312

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer