Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

20.12
2017

Νέες Κυκλοφορίες: Βουβό κύμα - το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια, του Erik Larson

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Βουβό κύμα - το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια, του Erik Larson)

Η συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου του Λουζιτάνια ειπωμένη σαν το πιο σπουδαίο θρίλερ. Μέσα από την εξαιρετική γραφή του ο Erik Larson καταφέρνει να μετατρέψει ένα σύνθετο ιστορικό γεγονός σε μια συναρπαστική ιστορία για κάθε αναγνώστη. Ο συγγραφέας ζωγραφίζει ένα μεγάλο πορτρέτο της Αμερικής κατά την Προοδευτική Περίοδο φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές των επιβλητικών χαρακτήρων και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Την 1η Μαΐου 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, το Λουζιτάνια, ένα πολυτελές υπερωκεάνιο, απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λίβερπουλ, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό επιβατών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και βρέφη. Παρότι η Γερμανία είχε ανακηρύξει τις θάλασσες γύρω από τη Βρετανία εμπόλεμη ζώνη, οι επιβάτες του υπερωκεανίου δεν πίστευαν ότι διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο, καθώς επί έναν αιώνα τα πλοία που δεν ήταν πολεμικά είχαν παραμείνει ασφαλή από επιθέσεις. Για μήνες τα γερμανικά υποβρύχια έσπερναν τον τρόμο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά το Λουζιτάνια ήταν ένα από τα σπουδαιότερα και ταχύτερα πλοία της εποχής, γνωστό και ως «υπερατλαντικό λαγωνικό». Η Γερμανία είχε αποφασίσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και ο καπετάνιος του υποβρυχίου U-20 Βάλτερ Σβίγκερ ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτό.

Το βιβλίο απέσπασε τα βραβεία Goodreads Choice Award (2015) και World Magazine Book of the Year (2015), στην κατηγορία «Ιστορία/Βιογραφίες».

Είπαν για το βιβλίο

O Larson γράφει βιβλία που διαβάζονται απνευστί. Το Βουβό κύμα δεν αποτελεί εξαίρεση. Γνώριζα πολλά πράγματα για τον Τιτανικό, αλλά ελάχιστα για το Λουζιτάνια. Αυτό το εξαιρετικό βιβλίο μού κάλυψε όλα τα κενά που είχα…

George R. R. Martin

Με εξαιρετική αφηγηματική ροή, ο Larson μας προσφέρει μια καθηλωτική καταγραφή ενός από τα πιο τραγικά γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου... Μια ωμή υπενθύμιση ότι ο πόλεμος είναι κυρίως ζήτημα ζωής και θανάτου.

Publishers Weekly

O Erik Larson είναι μια σύγχρονη αφηγηματική αυθεντία... Το Βουβό κύμα είναι ένα θαυμάσιο βιβλίο, το οποίο καταπιάνεται με ένα σπουδαίο θέμα κατά τρόπο που θα επηρεάσει ακόμη και τη νέα γενιά αναγνωστών.

The New York Times Book Review

Μια ενδιαφέρουσα, απολύτως συναρπαστική έρευνα για μια θρυλική καταστροφή.

Kirkus Reviews

Ο Erik Larson έχει διαγράψει μέχρι σήμερα μια ξεχωριστή πορεία, αφού κατάφερε να μετατρέψει σημαντικά ιστορικά γεγονότα σε εξαιρετικά επιτυχημένα βιβλία, που διαβάζονται σαν τα πιο καλογραμμένα θρίλερ.

USA Today

Λίγα λόγια για τον Erik Larson

Ο Erik Larson (Έρικ Λάρσον) γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1954. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας βραβευμένος για το έργο του. Έχει εκδώσει πολλά βιβλία, πέντε από τα οποία έχουν μπει στη λίστα των μπεστ σέλερ των New York Times. Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Pulitzer για τη δημοσιογραφική του έρευνα στη The Wall Street Journal και έχει διδάξει δημιουργική γραφή στα πανεπιστήμια San Francisco State και Johns Hopkins. Ζει στο Σιάτλ μαζί με τη γυναίκα του και τις τρεις κόρες τους.

εικόνα άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Βουβό κύμα - το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια, του Erik Larson)

Βουβό κύμα - το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια, του Erik Larson
Κατηγορία: Ιστορία
Μετάφραση: Κατερίνα Σχινά
Εκδόσεις Ίκαρος, Δεκέμβριος 2017
σελ. 508

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer