Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.09
2015

Διαγωνισμός: Το επιχειρηματικό κράτος

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Διαγωνισμός: Το επιχειρηματικό κράτος)

Τo Artcore Magazine, σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Κριτική», βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρει δύο αντίτυπα της μελέτης της Mariana Mazzucato «Το επιχειρηματικό κράτος - Ανατρέποντας Μύθους».Το μόνο που ζητούμε από εσάς είναι –αν δεν έχετε ήδη κάνει- ένα like στησελίδα μας στο facebook και ένα comment και share στο ποστ που θα βρείτε στη σελίδα μας στο facebook για να πάρετε μέρος στη σχετική κλήρωση. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 

Οι μύθοι – τι πιστεύουμε για τον ρόλο του Κράτους 

Σύμφωνα με την εμπεδωμένη αντίληψη: 

1ος μύθος: το Κράτος δεν μπορεί να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο του επιχειρηματία, γιατί δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Αναλαμβάνει δράση μόνο όταν η αγορά αποτυγχάνει. 

2ος μύθος: το Κράτος δεν πρέπει να κάνει παραγωγικές επενδύσεις, γιατί εκτοπίζει μ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδιώτες επενδυτές (crowdingout). 

3ος μύθος: το Κράτος δεν καινοτομεί, απλώς επεμβαίνει διορθωτικά στην οικονομική λειτουργία. Και φυσικά διαχέει στο κοινωνικό σύνολο μέσω αναδιανεμητικών πρακτικών που εφαρμόζει τα οφέλη που έχουν παραχθεί ιδιωτικά. 

Στο εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο της, η καθηγήτρια Mariana Mazzucato (πανεπιστήμιο Sussex) ανατρέπει αυτούς τους μύθους και αναλύει με ενάργεια τη θέση της: Το Κράτος ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ, επενδύοντας σε τομείς ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου που οι ιδιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Η δημόσια επένδυση παρακινεί και ενισχύει την αντίστοιχη ιδιωτική στους τομείς της Ανώτατης Παιδείας, της Έρευνας, της Ανάπτυξης και της Τεχνολογίας (Πληροφορική, Διαδίκτυο, Ενέργεια), μεταφέροντας την εμπεδωμένη γνώση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Στο Κράτος, λοιπόν, αναγνωρίζεται ο κυρίαρχος ρόλος του μοχλού μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό.

Όταν το Κράτος οργανώνεται αποτελεσματικά, το χέρι του είναι σταθερό, παρέχοντας το όραμα και δίνοντας τη δυναμική ώθηση για να συμβούν πράγματα […] Τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στην ενίσχυση της τόλμης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και αυτό απαιτεί να μην αντιλαμβανόμαστε το Κράτος ως έναν απλό «φορέαδιευκόλυνσης» της οικονομικής μεγέθυνσης. Είναι ένας βασικός εταίρος του ιδιωτικού τομέα – και πολλές φορές είναι ο πιο τολμηρός, αυτός που εκουσίως αναλαμβάνει εκείνους τους κινδύνους τους οποίους η επιχείρηση δεν θα αναλάμβανε.

Ο καινοτόμος, απομυθοποιητικός και εντέλει ανατρεπτικός χαρακτήρας του βιβλίου της Mariana Mazzucato έχει αναγνωριστεί από όλους, ενώ η συμβολή του στην κατανόηση των πραγματικών κοινωνικοοικονομικών και επιχειρηματικών διεργασιών που συνδέονται με την τεχνολογική και επιχειρηματική ανάπτυξη είναι αδιαμφισβήτητη.

Γιάννης Καλογήρου Καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, ΕΜΠ

Η αποδόμηση των μύθων δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Το κολύμπι κόντρα στο ρεύμα απαιτεί αποφασιστικότητα,σοβαρή δέσμευση στην αναζήτηση της αλήθειας. Αυτές ακριβώς τις ιδιότητες επιδεικνύει η Mariana Mazzucato σε αυτό το βιβλίο, που αμφισβητεί με επιτυχία την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το Κράτος δεν μπορεί να επιλέξει νικητές, ότι είναι αδέξιο, γραφειοκρατικό και ανίκανο να αναλάβει επιχειρηματικούς κινδύνους.

Carlota Perez Ερευνήτρια, LSE, Cambridge, Sussex

Για τους περισσότερους, ο όρος «επιχειρηματικό κράτος» είναι οξύμωρος· για τη Mazzucato, αποτελεί πραγματικότητα και προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία.

Dani Rodrik ΚαθηγητήςΟικονομικών, έδρα Albert O. Hirschman, Institute for Advanced Study, Princeton University

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Η Mariana Mazzucato είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο University of Sussex (SPRU), όπου κατέχει την έδρα RMPhillis στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική (Science and Technology Policy). Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στη σχέση μεταξύ χρηματοοικονομικών αγορών, καινοτομίας και οικονομικής μεγέθυνσης. Το βιβλίο της «Το επιχειρηματικό κράτος» ήταν στον κατάλογο των Financial Times με τα βιβλία της χρονιάς το 2013. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της στο www.marianamazzucato.com

ΟΡΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ως τις 13 Σεπτεμβρίου στις 23:59 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 14/9 στη σελίδα μας στο Facebook. Οινικητές θα ενημερωθούν και με προσωπικό μέηλ. 

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer