Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

03.02
2021

Διαγωνισμός: Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, του Heinrich Boell

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Διαγωνισμός: Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, του Heinrich Boell)

To Artcore Magazine σε συνεργασία με τις εκδόσεις Μεταίχμιο βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρει τρία αντίτυπα του βιβλίου του Heinrich Boell, «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ».

Όροι Διαγωνισμού

Για να λάβετε μέρος στην κλήρωση:

- Κάντε like στην επίσημη σελίδα του site στο Facebook.
- Aφήστε σχόλιο (comment) στη σχετική με τον διαγωνισμό ανάρτηση, την οποία θα βρείτε στη σελίδα μας στο Facebook.
(*Τα πολλαπλά σχόλια θα διαγράφονται).
- Κάντε δημόσια κοινοποίηση (share) της ανάρτησης.

Ο διαγωνισμός θα διαρκέσει ως τη Δευτέρα 07 Φεβρουαρίου 2021 στις 23:59 και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Τρίτη (08/02) στη σελίδα μας στο Facebook. Οι νικητές θα ενημερωθούν και προσωπικά. 

Για την παραλαβή του δώρου τους οι νικητές θα πρέπει να στείλουν μήνυμα στη σελίδα μας στο Facebook εντός 48 ωρών, διαφορετικά το βιβλίο θα δοθεί σε επιλαχόντες.

Λίγα λόγια για το βιβλίο «Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ»

Το κλασικό βιβλίο του νομπελίστα συγγραφέα Heinrich Boell στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη γερμανική ταινία του 1975.

1974, Κολωνία. Η Καταρίνα Μπλουµ µια νεαρή γυναίκα, που εργάζεται ως οικιακή βοηθός στο σπίτι ενός δικηγόρου, ζει ήσυχα ώσπου ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει την καθηµερινότητά της, διαταράσσει την ισορροπία της και την οδηγεί στο έγκληµα. Έγκληµα εκδίκησης, έγκληµα τιµής.<br data-v-70986c57="" />Όλα αρχίζουν όταν σ’ ένα αποκριάτικο πάρτι η Καταρίνα γνωρίζεται µε τον Λούντβιχ, και στη συνέχεια περνά τη νύχτα µαζί του. Πρόκειται για µια εφήµερη γνωριµία. Η Καταρίνα δεν γνωρίζει ότι η Αστυνοµία καταζητεί τον Λούντβιχ, αλλά το επόµενο πρωί οι αστυνοµικοί εισβάλλουν σπίτι της µαζί µε τους γραφιάδες των σκανδαλοθηρικών εφηµερίδων. Η Καταρίνα βοηθάει τον Λούντβιχ να διαφύγει και στη συνέχεια τη συλλαµβάνουν, την ανακρίνουν, τη φωτογραφίζουν – τη σέρνουν στη λάσπη.<br data-v-70986c57="" />Καθώς η ιστορία της νεαρής γυναίκας ξετυλίγεται, αποκαλύπτεται ένα πανόραµα ανθρώπινων σχέσεων και κινήτρων, η κοινωνική πραγµατικότητα ως ένας λαβύρινθος ανάµεσα στην αλήθεια και την επινόηση.

Λίγα λόγια για τον Heinrich Boell

Ο Heinrich Boell (Χάινριχ Μπελ) γεννήθηκε στην Κολωνία το 1917. Γόνος οικογένειας καθολικών, µεγάλωσε µε αντιµιλιταριστικές αρχές κι έµαθε να µισεί τον ναζισµό. Όµως, αναγκάστηκε να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία από το 1939 ως το 1945 και κατέληξε αιχµάλωτος πολέµου των Συµµάχων. Το 1945 επέστρεψε στην Κολωνία και σύντοµα καθιερώθηκε ως ένας από τους µεγαλύτερους γερµανούς συγγραφείς της µεταπολεµικής γενιάς. Δηµοσίευσε τα πρώτα του διηγήµατα το 1947 και µεταξύ άλλων ακολούθησαν τα µυθιστορήµατα «Μπιλιάρδο στις εννιάµισι» (1959), «Οι απόψεις ενός κλόουν» (1963), «Το τέλος ενός υπηρεσιακού ταξιδιού» (1966), «Οµαδικό πορτρέτο µε µία κυρία» (1971) κ.ά. Κεντρική θέση στο έργο του είχε η ανάληψη ή µη της προσωπικής ευθύνης του ατόµου, ενώ εξέφραζε την αντιπολεµική, αντικοµφορµιστική στάση του µέσα από την αυστηρή του πρόζα και τη δηκτική σατιρική του πένα. Θεωρείται η φωνή της συνείδησης της µεταπολεµικής γερµανικής κοινωνίας, καθώς διερµήνευσε την εµπειρία των Γερµανών από τον Δεύτερο Παγκόσµιο Πόλεµο. Πολέµιος του ΝΑΤΟ αλλά και του σοβιετικού καθεστώτος, σοσιαλδηµοκράτης και ειρηνιστής, ήταν στόχος δριµύτατων επικρίσεων από τους συντηρητικούς κύκλους, παρά την αναγνώρισή του. Για το έργο του τιµήθηκε µεταξύ άλλων το 1967 µε το βραβείο Buchner και το 1972 µε το Νόµπελ Λογοτεχνίας. Διετέλεσε πρόεδρος του PEN-Club της Οµοσπονδιακής Δηµοκρατίας της Γερµανίας καθώς και του αντίστοιχου διεθνούς. Πέθανε στις 16 Ιουλίου 1985.

εικόνα άρθρου (Διαγωνισμός: Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, του Heinrich Boell)

Η χαμένη τιμή της Καταρίνα Μπλουμ, του Heinrich Böll
Μετάφραση: Δημήτρης Δημοκίδης
Εκδόσεις Μεταίχμιο
σελ. 208

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer