Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

15.03
2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Η αξιοποίηση των κόμικς στην εκπαίδευση)

Ημερίδα για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με αφορμή την επίτομη έκδοση της ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ – GRAPHIC NOVEL την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, 7-9 μ.μ.

Στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, την εποχή του οπτικού πολιτισμού, μας ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων, να καλλιεργήσουμε δεξιότητες οπτικού γραμματισμού. Δηλαδή αυτές που έχουν να κάνουν με την ανάγνωση, την αποκωδικοποίηση, τη δημιουργία αλλά και τη χρήση της εικόνας σε ένα πολυτροπικό κείμενο.

Τα κόμικς είναι βέβαια πολυτροπικά κείμενα. Έτσι, είτε διδάσκοντας μια ενότητα με κόμικς είτε προτρέποντας τα παιδιά να εκφραστούν με κόμικς, πετυχαίνουμε τελικά μια κριτική και δημιουργική προσέγγιση της εικόνας. Εγχείρημα που παράλληλα είναι και ένα ψυχαγωγικό γύμνασμα φαντασίας, παρατηρητικότητας, γραφής και ζωγραφικής. Εφόδια χρήσιμα στα παιδιά, για να αντιμετωπίσουν τον καταιγισμό των εικόνων που δέχονται καθημερινά.

Στην ημερίδα, με θεωρία αλλά και πρακτικές εφαρμογές, θα επιχειρηθεί μια κατατοπιστική επαφή των εκπαιδευτικών με τα κόμικς, τη δημιουργία τους, αλλά και την αξιοποίησή τους στην εκπαίδευση. 

Εισηγητής της ημερίδας είναι ο Τάσος Αποστολίδης, εκπαιδευτικός-συγγραφέας-σεναριογράφος κόμικς 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 2 ΩΡΕΣ 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ 

(Έναρξη δηλώσεων: Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ 

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. 

Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων είτε η αγορά τριών τευχών της ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ αξίας 2,99 ευρώ το καθένα ή η αγορά της νέας επίτομης έκδοσης από το βιβλιοπωλείο του ΟΞΥΓΟΝΟΥ. 

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: info@oxygono-metaixmio.gr (με την ένδειξη ΚΟΜΙΚΣ στην εκπαιδευση). Απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail. 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ 

Ο Τάσος Αποστολίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1947. Σπούδασε μαθηματικά, εργάστηκε ως εκπαιδευτικός και σήμερα διευθύνει το δευτεροβάθμιο πρόγραμμα της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 

Από το 1972 μέχρι το 1984 συνεργάστηκε με εφημερίδες και περιοδικά της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας ως χρονογράφος-ευθυμογράφος. 

Γνωστός γίνεται κυρίως ως σεναριογράφος κόμικς από τις διασκευές των έντεκα κωμωδιών του Αριστοφάνη. Η σειρά αυτή, που έχει πουλήσει στην Ελλάδα τον αριθμό ρεκόρ των 750.000 αντιτύπων, έλαβε «Ειδική Τιμητική Διάκριση» από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου. Όλο το έργο, δίγλωσσο, μπορεί να διαβαστεί ψηφιοποιημένο σε i-Pad, ενώ έξι από τις κωμωδίες κυκλοφόρησαν σε τεύχη στα αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Στις ίδιες γλώσσες μεταφράστηκε και το graphic novel Tήνελλα Καλλίνικε, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. 

Συνολικά έχει γράψει σενάρια σε 35 κόμικς για παιδιά και ενήλικες, συνεργαζόμενος με τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές (Γ. Ακοκαλίδη, Μ. Ζογλοπίτου, Α. Παπαδάτο, Ν. Βακάλη, κ.ά.). 

Ακόμα έχει γράψει κείμενα για comic-strips, σενάρια για κινούμενα σχεδία σε DVD-ROM, καθώς και θεατρικά μονόπρακτα και κείμενα για stand-up comedy. Το 1999 ίδρυσε τον «Αιρετικό Θίασο» και ως το 2002 ήταν αποκλειστικός συγγραφέας και σκηνοθέτης των παραστάσεών του. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, της European Federation F.E.R.A. καθώς και της International Federation M.E.I. Δίδαξε για 10 χρόνια «Τεχνική γραφής σεναρίου» σε Μεταλυκειακά Εργαστήρια Καλών Τεχνών. Διετέλεσε οργανωτής, επιμελητής ή σύμβουλος εκθέσεων, φεστιβάλ, εκδηλώσεων σχετικών με το σκίτσο, τη γελοιογραφία και τα κόμικς, ενώ έχει δώσει πλήθος διαλέξεων με αντίστοιχη θεματολογία.

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer