Άρθρα :: Word-Gazette articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

07.04
2017

Βραβείο Pen/Faulkner 2017 στην Imbolo Mbue

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Βραβείο Pen/Faulkner 2017 στην Imbolo Mbue)

Το βραβείο PEN/Faulkner 2017 κέρδισε η συγγραφέας Imbolo Mbue για το μυθιστόρημά της «Ιδού οι ονειροπόλοι»

Το βραβείο PEN/Faulkner 2017 και το χρηματικό έπαθλο 15,000 δολαρίων κέρδισε η συγγραφέας Imbolo Mbue για το μυθιστόρημά της «Ιδού οι ονειροπόλοι», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος σε μετάφραση Αργυρώς Μαντόγλου (Δεκέμβριος 2016). Είναι από τις λίγες φορές στην ιστορία του σημαντικού αυτού θεσμού που μια πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας κερδίζει το βραβείο, που στο παρελθόν έχουν λάβει τιτάνες της αμερικανικής λογοτεχνίας, όπως οι Philip Roth, Don DeLillo, John Updike και Richard Ford.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το μυθιστόρημα της Imbolo Mbue διαδραματίζεται την εποχή της κατάρρευσης της Lehman Brothers και επικεντρώνεται στην ιστορία του Γιέντε Γιόνγκα και της οικογένειάς του. Ο Γιέντε καταφέρνει να προσληφθεί ως σοφέρ του Κλαρκ Έντουαρντς, ανώτερου διευθυντικού στελέχους της Lehman Brothers, και για ένα διάστημα εκείνος και η οικογένειά του κάνουν όνειρα για το μέλλον κι απολαμβάνουν τα αγαθά της ζωής στη Νέα Υόρκη, πιστεύοντας ότι έχουν αφήσει πια πίσω το δύσκολο παρελθόν τους στο Καμερούν. Ωστόσο, σύντομα οι επιπτώσεις της Μεγάλης Ύφεσης δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστη την οικογένεια του Γιέντε αλλά και εκείνη του Κλαρκ Έντουαρντς. 

Ο Ron Charles της Washington Post χαρακτήρισε το βιβλίο «μια εντυπωσιακή και διαχρονική ιστορία», ενώ στον τίτλο της κριτικής του έγραψε ότι το Ιδού οι ονειροπόλοι είναι «Το βιβλίο που θα πρέπει να διαβάσει τώρα ο Donald Trump». Ο Economist, ξεχωρίζοντας τη συγγραφέα ανάμεσα στις νέες φωνές που κατάγονται από την Αφρική και γράφουν στην Αμερική, εκθείασε το αφηγηματικό της ταλέντο, χαρακτηρίζοντάς το «εντυπωσιακό». Ενώ επίσης ο κορυφαίος Αμερικανός συγγραφέας Jonathan Franzen, ένας από τους πρώτους αναγνώστες του «Ιδού οι ονειροπόλοι», έγραψε για τη συγγραφέα: «Η Imbolo Mbue θα ήταν μια αξιοθαύμαστη συγγραφέας όπου και αν ζούσε, σε όποια γλώσσα και αν έγραφε. Είμαστε πολύ τυχεροί που η ίδια και οι ιστορίες της ανήκουν στην Αμερική».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Imbolo Mbue γεννήθηκε στο Λίμπε του Καμερούν. Σπούδασε ανθρωπιστικές επιστήμες στα Πανεπιστήμια Ράτγκερς και Κολούμπια. Κατοικεί στις Ηνωμένες Πολιτείες πάνω από μία δεκαετία και σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη. Το «Ιδού οι ονειροπόλοι» είναι το πρώτο της βιβλίο.

εικόνα άρθρου (Βραβείο Pen/Faulkner 2017 στην Imbolo Mbue)

Ιδού οι ονειροπόλοι, της Imbolo Mbue
Μετάφραση: Αργυρώ Μαντόγλου
Εκδόσεις Κέδρος
σελ. 464

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer