Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά, της Ninni Schulman

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά, της Ninni Schulman)

Σε μια παγωμένη Σουηδία, όταν το χιόνι πέφτει πυκνό και το τοπίο γίνεται ένας κρυστάλλινος κόσμος, αρκεί ένα δυνατό χτύπημα για να τον γκρεμίσει και να τον διαλύσει σε εκατομμύρια κομμάτια. Αρκεί ένας φόνος, και στη συνέχεια ένας δεύτερος, για να ταράξει την κοινωνία και την ηρεμία των πρωταγωνιστών.

Όταν η Μαγδαλένα Χάνσον χωρίζει με τον σύζυγό της, επιστρέφει με τον μικρό γιο της Νιλς στην επαρχιακή πόλη που μεγάλωσε, το Χάγκφορ. Παλεύοντας να σταθεί στα πόδια της, πιάνει δουλειά στην τοπική εφημερίδα, και δεν θα αργήσει να αναμιχθεί στις έρευνες που σχετίζονται με τον φόνο ενός κοριτσιού και την εξαφάνιση μιας 16χρονης κοπέλας. Ενώ το παρελθόν επιστρέφει στη ζωή της και τη βοηθάει να σταθεί στα πόδια της, αγνοεί τα απειλητικά μηνύματα που φτάνουν στο κινητό της κι αρχίζει να ξετυλίγει σιγά το κουβάρι των μυστικών που κρύβουν οι κάτοικοι της μικρή κοινωνίας.

Το μυθιστόρημα «Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά» διαδραματίζεται στην Σουηδία, την εποχή που τα πάντα είναι παγωμένα και το χιόνι καταπίνει τον κόσμο και την πραγματικότητα μέσα στην οποία ζει η Μαγδαλένα. Όλα ξεκινούν με ένα φόνο και μια εξαφάνιση. Άραγε υπάρχει σύνδεση μεταξύ τους; Άραγε η 16χρονη Χέντα είναι κι εκείνη νεκρή; Άραγε τη σκότωσε ο ίδιος δολοφόνος;

Η συγγραφέας Ninni Schulman δημιουργεί χαρακτήρες ανθρώπινους, απαλλαγμένους από τελειότητες, με πάθη και αδυναμίες. Με γλώσσα απλή και καθημερινή, μας ταξιδεύει στη Σουηδία, τη χώρα όπου το -30οC είναι φυσιολογικό. Τη χώρα όπου η ψυχρότητα του καιρού εισχωρεί σιγά σιγά στις καρδιές απλών ανθρώπων που θα μπορούσαν να είναι οι δικοί μας γείτονες, φωλιάζει εκεί και τους μεταμορφώνει σε εγκληματίες που κάνουν αποτρόπαιες πράξεις. Ένα κορίτσι εξαφανίζεται, ένας σύζυγος δεν αντέχει πια να ζει με τη γυναίκα του, ένας πατέρας απογοητεύει το παιδί του όταν εκείνο ανακαλύπτει τις κρυφές του συναντήσεις, μια δημοσιογράφος παλεύει να ξεπεράσει τον πρόσφατο χωρισμό της και μπλέκεται σε επικίνδυνα μονοπάτια, και μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια αγνοεί τη φρίκη που κρύβεται πίσω από το αψεγάδιαστο προσωπείο της.

«Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά» είναι κάτι παραπάνω από ένα αστυνομικό μυθιστόρημα. Πρόκειται για ένα βιβλίο που θίγει ηθικά και κοινωνικά θέματα, όπως το εμπόριο λευκής σαρκός και τα επικίνδυνα και μοιραία μονοπάτια στα οποία μπορεί να οδηγήσει η αθωότητα δύο κοριτσιών που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον. Τι σχέση έχει η εξαφάνιση της 16χρονης Χέντας με το δολοφονημένο κορίτσι που βρέθηκε μέσα στα χιόνια; Πρόκειται για παιχνίδι της μοίρας και σατανική σύμπτωση ή είναι δυο άρρηκτα συνδεδεμένες υποθέσεις; Αγωνία, ανατροπές και καλά κρυμμένα μυστικά αποκαλύπτονται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου, θυμίζοντάς μας ότι ποτέ δεν ξέρουμε τι συμβαίνει στις ζωές των ανθρώπων της διπλανής πόρτας.

εικόνα άρθρου (Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά, της Ninni Schulman)

Το κορίτσι με το χιόνι στα μαλλιά, της Ninni Schulman
Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά
Εκδόσεις Παπαδόπουλος, 2016
σελ. 399

εικόνα αρθρογράφου (Ερωδίτη Παπαποστόλου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Ερωδίτη Παπαποστόλου

Το όνομά μου είναι Ερωδίτη. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1988. Αν και είμαι απόφοιτος οικονομικών-μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κέρδισε η αγάπη μου για τη συγγραφή και τη φωτογραφία. Από μικρή έγραφα ιστορίες και στίχους μουσικής, ψάχνοντας έτσι τρόπους για να δραπετεύω από την πραγματικότητα. Όσο περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνα, μεγάλωναν μαζί μου και οι ιστορίες μου, μέχρι που το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ομίχλη & Τριαντάφυλλα» 

Artcore magazine's footer