Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, των J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, των J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany)

Πριν από χρόνια, επιβιβαστήκαμε όλοι σε ένα μαγικό τρένο και ταξιδέψαμε στον φανταστικό κόσμο που δημιούργησε η J.K. Rowling. Σήμερα, 19 χρόνια μετά, η ταλαντούχα συγγραφέας, σε συνεργασία με δυο χαρισματικά ονόματα του χώρου, μας χαρίζει ένα ακόμα ταξίδι στη μαγεία.

Πόσες φορές, όταν ολοκληρώσαμε κάποιο βιβλίο, δεν αναρωτηθήκαμε τι απέγιναν οι ήρωές του μετά από το «happy» ή μπορεί και όχι end; Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε, αν τα παιδιά που γνωρίσαμε σαν πρωταγωνιστές μεγάλωσαν και πώς εξελίχθηκε η ενήλικη ζωή τους; Άραγε οι κίνδυνοι και οι εφιάλτες της παιδικής τους ηλικίας νικήθηκαν και εγκλωβίστηκαν στο παρελθόν; Ή βρίσκονται απλά σε «χειμερία νάρκη», μεγαλώνοντας μαζί τους, έτοιμοι να ξυπνήσουν την κατάλληλη στιγμή, πιο τρομακτικοί από ποτέ;

Τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα μάς δίνει η ταλαντούχα συγγραφέας σε συνεργασία με τους Jack Thorne και John Tiffany, χαρίζοντάς μας σε έντυπη έκδοση το θεατρικό σενάριο με τίτλο «Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί».

εικόνα άρθρου (Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, των J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany)

Ο Χάρι Πότερ, ενήλικας πλέον, δουλεύει στο Υπουργείο Μαγείας και παλεύει να σταθεί καλός πατέρας για τα παιδιά του. Ο μικρότερος γιος του, Άλμπους Σέβερους Πότερ, παλεύει με το βαρύ όνομα που κουβαλάει και μπλέκεται σε περιπέτειες διακινδυνεύοντας το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας. Παρακολουθώντας τη σχέση πατέρα-γιου, αλλά και τις περιπέτειες του Άλμπους με τον φίλο του Σκόρπιους Μαλφόι στο Χόγκουαρτς, βλέπουμε την εξέλιξη της ζωής του Ρον, της Ερμιόνης, του Ντράκο Μαλφόι, καθώς και πολλών αγαπημένων μας ηρώων. Δράση και αγωνία κυριαρχούν σε κάθε σελίδα που ξεφυλλίζουμε, ενώ το χιούμορ που χαρακτηρίζει και τα προηγούμενα βιβλία της σειράς είναι διάχυτο. Καθώς οι καταιγιστικές εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη, ήρωες του παρελθόντος που έχουν χαθεί επανέρχονται στο παρόν, θυμίζοντάς μας πως ο χρόνος είναι περίπλοκος. Θυμίζοντάς μας, όπως αναφέρει και η συγγραφέας μέσα από τα λόγια του Άλμπους Ντάμπλντορ, πως: «Σε κάθε λαμπρή στιγμή ευτυχίας, υπάρχει εκείνη η σταγόνα του δηλητηρίου: η επίγνωση ότι ο πόνος θα έρθει ξανά. Να είσαι ειλικρινής με αυτούς που αγαπάς, να τους φανερώνεις τον πόνο σου. Η οδύνη είναι τόσο ανθρώπινη όσο κι η αναπνοή».

εικόνα άρθρου (Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, των J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany)

Η J.K. Rowling αποδεικνύει το ταλέντο της και στη σκηνοθεσία εκτός από τη συγγραφή και μας τοποθετεί μπροστά σε σκηνές που εκτυλίσσονται σαν πλάνα ταινίας: βιβλία που μιλούν, περπατούρες που κινούνται μόνες τους, προφητείες, γρήγορη εναλλαγή ρόλων, χιούμορ, έξυπνες ατάκες και… ξαφνικό σκοτάδι…. Στεκόμαστε στο πλευρό του Χάρι Πότερ, και παρακολουθούμε μαζί του τις εξελίξεις, καθώς το παρελθόν εκτυλίσσεται ταυτόχρονα με το παρόν για να καταφέρει να σώσει το μέλλον.

«Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί» είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται με κομμένη την ανάσα, όπως άλλωστε όλα τα βιβλία της σειράς. Η ιδιαιτερότητα της γραφής του, αφού είναι ένα θεατρικό σενάριο σε έντυπη έκδοση, το απαλλάσσει από οποιαδήποτε περιττή περιγραφή, και οι συνεχείς διάλογοι μας μεταδίδουν την ένταση και την αγωνία των ηρώων, τη στιγμή που σκηνές από τις προηγούμενες ιστορίες ζωντανεύουν μπροστά στα μάτια μας. Ένα μόνο απειροελάχιστο γεγονός αρκεί για να επηρεάσει τις εξελίξεις και να δημιουργήσει έναν τελείως διαφορετικό κόσμο από αυτόν που ξέρουμε και από εκείνον που θα έπρεπε να ζούμε.

εικόνα άρθρου (Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, των J.K. Rowling, Jack Thorne & John Tiffany)

Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί, των J.K. Rowling, Jack Thorne και John Tiffany
Μετάφραση: Έφη Τσιρώνη
Εκδόσεις Ψυχογιός, 2016
σελ. 416

εικόνα αρθρογράφου (Ερωδίτη Παπαποστόλου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Ερωδίτη Παπαποστόλου

Το όνομά μου είναι Ερωδίτη. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1988. Αν και είμαι απόφοιτος οικονομικών-μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κέρδισε η αγάπη μου για τη συγγραφή και τη φωτογραφία. Από μικρή έγραφα ιστορίες και στίχους μουσικής, ψάχνοντας έτσι τρόπους για να δραπετεύω από την πραγματικότητα. Όσο περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνα, μεγάλωναν μαζί μου και οι ιστορίες μου, μέχρι που το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ομίχλη & Τριαντάφυλλα» 

Artcore magazine's footer