Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

24.09
2020

Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας, της Elif Şafak

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας, της Elif Şafak)

Ιστανμπούλ, δέκατος έκτος αιώνας. Πόλη θαυμάτων και κινδύνων. Όταν ένα νεαρό αγόρι, ο Τζαχάν, έρχεται με ένα δώρο για τον Σουλτάνο –έναν λευκό ελέφαντα που ακούει στο όνομα Τσότα– τους οδηγούν και τους δύο στο θηριοτροφείο του παλατιού. Εκεί μαθαίνουν να φυλάγονται από τις δολοπλοκίες των δαμαστών, των τσιγγάνων, των απατεώνων αυλικών και της πονηρής πριγκίπισσας Μιχριμάχ. Όταν γίνονται δεκτοί σε αυτή την ξένη χώρα, ο Τζαχάν ταξιδεύει με τον Τσότα στις πιο μακρινές γωνιές του σουλτανάτου, συμμετέχοντας στις πολεμικές επιχειρήσεις του Σουλεϊμάν. Μια μέρα, όμως, ο Τζαχάν γνωρίζεται με τον Πρώτο Βασιλικό Αρχιτέκτονα, τον Σινάν, και του παρουσιάζεται η ευκαιρία να ανεβεί στα αξιώματα της βασιλικής Αυλής. Το να δεχτεί αυτήν την πρόκληση σημαίνει, ότι αποφασίζει να μπει στις μαρμάρινες αίθουσες όπου σεργιανίζει η πριγκίπισσα Μιχριμάχ, αλλά και όπου συνωμοτούν οι προδότες – σ’ έναν τόπο θαυμάτων και κινδύνων.

Με δεκαεπτά βιβλία στο ενεργητικό της και έντονη ακτιβιστική δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ελευθερίας έκφρασης, των γυναικών και των μειονοτήτων, η πολυβραβευμένη Τουρκοβρετανίδα συγγραφέας Elif Şafak είναι μία από τις δυναμικές γυναικείες παρουσίες της παγκόσμιας σκηνής ένα άτομο που δεν διστάζει να υψώσει τη φωνή του και να θίξει θέματα ταμπού παρά τις ποινικές διώξεις που έχει δεχθεί από την Τουρκία.

Το βιβλίο της «Ο Μαθητευόμενος Αρχιτέκτονας» κυκλοφόρησε πρόσφατα στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός και αποτελεί ένα από τα καλύτερα ιστορικά μυθιστορήματα που διάβασα αυτή τη χρονιά. Μέσα από τις μαγευτικές περιγραφές της συγγραφέως ο αναγνώστης ταξιδεύει στην μυστηριώδη και εκθαμβωτική Ιστανμπούλ του δεκάτου έκτου αιώνα. Το βιβλίο βρίθει πληροφοριών, τόσο ιστορικών όσο και εθνογραφικών, που βοηθούν τον αναγνώστη να εξερευνήσει την καθημερινότητα των κατοίκων της οθωμανικής αυτοκρατορίας, τις θρησκευτικές και πολιτιστικές τους συνήθειες και τον τρόπο διακυβέρνησής της, αλλά και να εντρυφήσει στη πλούσια οθωμανική ιστορία. Η πλειοψηφία των χαρακτήρων αποτελούν αληθινά ιστορικά πρόσωπα και τα γεγονότα που παρακολουθούμε στο βιβλίο παραπέμπουν στην ιστορία της οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως έχει καταγραφεί, εμπλουτισμένα με γλαφυρές εικόνες και ζωντανούς χαρακτήρες, που σε συνδυασμό με τις αντίστοιχες ιστορικές πηγές βοηθάει τον αναγνώστη να βυθιστεί στο κλίμα της περιόδου. Επίσης, η συγγραφέας, παρά τις δυσμενείς συνθήκες της εποχής στην οποία επέλεξε να τοποθετήσει το μυθιστόρημά της, καταφέρνει να προβάλλει ορισμένες πολύ δυναμικές γυναικείες φιγούρες, όπως αυτή της Χιουρέμ Σουλτάν και της πριγκίπισσας Μιχριμάχ, και να αναδείξει πολλές ανθρώπινες αξίες.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που σε ταξιδεύει στην Ιστανμπούλ στην άνθιση της οθωμανικής αυτοκρατορίας και σε παρασέρνει στη ζωή των καθημερινών ανθρώπων αλλά και τις δολοπλοκίες του παλατιού – ένα μυθιστόρημα ιδανικό για τους λάτρεις της ανατολικής κουλτούρας και για όσους επιζητούν να γνωρίσουν την οθωμανική ιστορία και πολιτισμό.

εικόνα άρθρου (Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας, της Elif Şafak)

Ο μαθητευόμενος αρχιτέκτονας, της Elif Şafak
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Εκδόσεις Ψυχογιός
σελ. 528

για το Artcore γράφει:
Ιωάννα Δημητσάνου

_
αντί βιογραφικού
εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer