Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

15.01
2016

Ο Ιεροκήρυκας, της Camilla Lackberg

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ο Ιεροκήρυκας, της Camilla Lackberg)

Ο ιεροκήρυκας είναι το δεύτερο βιβλίο από τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων της Σουηδής Camilla Lackberg. Πρωταγωνιστής στα βιβλία της είναι ο αστυνόμος Πάτρικ, που αναλαμβάνει να εξιχνιάσει κάποιο έγκλημα, συνήθως δολοφονίες, με τη βοήθεια της συντρόφου του, Έρικας, που αποτελεί αλληλένδετο κομμάτι της ζωής και της δουλειάς του. Η Έρικα είναι συγγραφέας, φύσει ανήσυχο πνεύμα, που «δεν τη χωράει ο τόπος». Από πολλούς κριτικούς, μάλιστα, θεωρείται το alter ego της Lackberg και εγώ δεν θα σχολιάσω το πόσο υπέροχη, συμπαθητική και δυναμική παρουσιάζεται στα βιβλία.

Η δράση εξελίσσεται στη Φιελμπάκα, ένα μικρό χωριό κοντά στο Γκέτεμποργκ, το οποίο είναι ο τόπος καταγωγής της συγγραφέως. Φαντάζομαι, βέβαια, ότι χάριν στην αναγνωρισιμότητα που απέκτησε ο τόπος από τα βιβλία, οι ντόπιοι δεν θα της κρατάνε κακία για τις εξωφρενικές υποθέσεις εγκλημάτων που λαμβάνουν χώρα στις ιστορίες της.

Το θύμα στην ιστορία είναι μία νεαρή γυναίκα που πήγε στη Φιελμπάκα χάριν μίας προσωπικής αναζήτησής, η οποία ενώ προφανώς έληξε άδοξα για την ίδια, ενεργοποίησε μια σειρά από διαδικασίες και έρευνες, που έφεραν στο φως τα «καλά κρυμμένα μυστικά» της υψηλής τοπικής κοινωνίας. Μαζί με τη νεκρή βρέθηκαν άλλοι δυο σκελετοί, όπου, μετά από εξετάσεις DNA, έγινε γνωστό πως πρόκειται για δυο κοπέλες που είχαν εξαφανιστεί 24 χρόνια πριν. Στη βάση αυτή, οι ανακρίσεις της αστυνομίας επικεντρώνονται στην εξιχνίαση εκείνων των εγκλημάτων και ο Πάτρικ προσπαθεί να βρει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος.

Η αφήγηση γίνεται από την οπτική γωνία πολλών πρωταγωνιστών, με το ύφος να προσαρμόζεται στον αντίστοιχο ήρωα. Η διαρκής εναλλαγή των προσώπων κάνει πιο ευχάριστη και ενδιαφέρουσα την ανάγνωση του βιβλίου, ξεδιπλώνοντας αρμονικότερα την πλοκή της ιστορίας. Ορισμένες περιπέτειες του ζευγαριού είναι ιδιαίτερα χιουμοριστικές, ελαφρύνοντας την ατμόσφαιρα και παρατείνοντας συγχρόνως την αγωνία για την επικείμενη αποκάλυψη των στοιχείων που θα οδηγήσουν στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Δυστυχώς, στις περιπέτειες αυτές πρωταγωνιστεί η Ερίκα, η οποία είναι ετοιμόγεννη και περιορίζεται στο να ξεφορτώνεται με ευφάνταστες δικαιολογίες και όχι πάντα ευγενική συμπεριφορά τους εκνευριστικούς συγγενείς που «κατσικώνονται» στο σπίτι της για να περάσουν δωρεάν καλοκαιρινές διακοπές.

Τέλος, όσοι νομίζετε ότι η οικογένειά σας είναι «κάπως παράξενη», καλώς να γνωρίσετε την οικογένεια Χουλτ. Πρόκειται για την οικογένεια του ιεροκήρυκα, όπου οι αποκαλύψεις για τις προσωπικές σχέσεις των μελών της και οι συμπεριφορές τους δεν έχουν όρια και θα σας κρατήσουν συντροφιά καθόλη τη διάρκεια του βιβλίου.

Η Lackberg δεν ασκεί ιδιαίτερη κοινωνική κριτική στα βιβλία της, όπως ο Nesbo, ο Larsson ή ο Dahl. Σε κάθε περίπτωση πάντως, προβάλει την επίδραση της θρησκείας και των λειτουργών της, τη θέση της γυναίκας και τα ήθη της σουηδικής επαρχιακής κοινωνίας... πόσο διαφέρει το φαίνεσθαι από την πραγματικότητα, πώς υπάρχουν άτομα που θα έδιναν ακόμα και τη ζωή τους, ώστε όλα να δείχνουν όμορφα και καθωσπρέπει, πού μπορεί να οδηγήσουν κάποια αθώα ψέματα όταν γίνουν εμμονές.

Το βιβλίο είναι το δεύτερο της σειράς, αλλά αυτό δεν θα σας δυσκολέψει στην ανάγνωση. Οι χαρακτήρες ξανασυστήνονται, ενώ η πλοκή είναι ανεξάρτητη σε κάθε ιστορία.

Οι αναγνώστες που τους αρέσει η σκανδιναβική λογοτεχνία, θα αγαπήσουν τον ιεροκήρυκα. Αν πάλι αυτό θα είναι το πρώτο σας βιβλίο, δώστε μια ευκαιρία σε κάτι πιο κλασικό.

εικόνα άρθρου (Ο Ιεροκήρυκας, της Camilla Lackberg)

Ο Ιεροκήρυκας, της Camilla Lackberg
Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2011
σελ. 520

για το Artcore γράφει:
Άννα Κουμαρά

_
αντί βιογραφικού
εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer