Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Η πλεξούδα, της Laetitia Colombani

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η πλεξούδα, της Laetitia Colombani)

Η Laetitia Colombani είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και θεατρική συγγραφέας. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μεγάλου μήκους, το «Μ’ αγαπά… δε μ’ αγαπά» και το «Οι γυναίκες των ονείρων μου», οι οποίες έχουν προβληθεί και στην Ελλάδα. «Η πλεξούδα» (Εκδόσεις Πατάκη, 2021, μτφρ. Γιάννης Στρίγκος), αποτελεί το συγγραφικό της ντεμπούτο. Γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία και μεταφράζεται σε περισσότερες από 20 γλώσσες. Μέσα από το μυθιστόρημα η συγγραφέας μας συστήνει τις ιστορίες τριών φαινομενικά ανόμοιων γυναικών. Τρεις παράλληλες ιστορίες, τρεις γυναίκες, τρεις ζωές, τρεις ήπειροι και ένας κοινός σκοπός.

Η κατάκτηση της ελευθερίας. Η πρώτη είναι η Σμίτα, η οποία ανήκει στην κάστα των Ανέγγιχτων. Δηλαδή στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της ινδικής κοινωνίας. Οι συνθήκες κάτω απ’ τις οποίες ζει είναι άθλιες. Όπως και η δουλειά της στα αποχωρητήρια. Έχει όμως άλλα όνειρα για τη μικρή της κόρη. Κι αυτό θα την οδηγήσει στο να πάρει μια παράτολμη απόφαση. Η δεύτερη είναι η Τζούλια από το Παλέρμο. Είναι αποφασισμένη να βρει λύση ώστε να μη χαθεί η βιοτεχνία του πατέρα της, που μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της αλλαγής των συνθηκών. Η τρίτη είναι η Σάρα. Εξαιρετικά επιτυχημένη δικηγόρος στο Μόντρεαλ. Βλέπει τον κόσμο της να κλυδωνίζεται, μαζί με την υγεία της, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τον κοινωνικό αποκλεισμό από το εργασιακό της περιβάλλον, όταν αποκαλύπτεται πως πάσχει από καρκίνο. Αν και οι τρεις γυναίκες δεν συναντιούνται πότε, οι ζωές τους διασταυρώνονται σε μία πλεξούδα μέσω ενός αόρατου νήματος. Δεν είναι μόνο η επιθυμία τους για ελευθερία που τις ενώνει, αλλά ο πόνος, οι κακουχίες, και η αδικία που συνοδεύουν τη γυναικεία ύπαρξη σε μία ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Μέσα από τη σπονδυλωτή αφήγηση και τη λιτή, αλλά παραστατική και δεξιοτεχνική πρόζα της συγγραφέως αναδεικνύονται τα πάθη και οι συνθήκες μέσα από τις οποίες πρέπει να επιβιώσει μία γυναίκα, ώστε να δυναμώσει, να βρει το σκοπό της, να διεκδικήσει τη ζωή της σε μία κοινωνία η οποία (ανεπτυγμένη ή υποανάπτυκτη) δεν διστάζει να τη χρησιμοποιήσει ως αναλώσιμη και να κατακερματίσει την ύπαρξή της. Καταληκτικά συμπεραίνουμε ότι το βιβλίο «Η πλεξούδα» μέσα από τις ιστορίες των τριών αυτών γυναικών μεταφέρει στον αναγνώστη ένα ευρύτερο αφήγημα, την ιστορία της γυναίκας στο σύνολό της. Ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο, με μικρά κεφάλαια και ένα βαρύγδουπο μήνυμα. Αξίζει να διαβαστεί.

εικόνα άρθρου (Η πλεξούδα, της Laetitia Colombani)

Η πλεξούδα, της Laetitia Colombani
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 272

εικόνα αρθρογράφου (Ιωάννα Δημητσάνου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Ιωάννα Δημητσάνου

Η Ιωάννα Δημητσάνου είναι χρόνια λάτρης του βιβλίου και γράφει παρουσιάσεις για μυθιστορήματα που την άγγιξαν, επιθυμώντας να κρατά ζωντανή τη φιλαναγνωσια και την αγάπη για νοητά ταξίδια μέσα από σελίδες και λέξεις. Τρέφει βαθιά αγάπη για την παιδική πλευρά των ανθρώπων και τη μοναδικότητα του καθενός, ενώ λατρεύει να δημιουργεί αναμνησεις με την οικογένεια και τους φίλους της, τους οποίους θεωρεί κινητήρια δύναμη στη ζωή της.

Artcore magazine's footer