Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

21.01
2016

Φτου ξελευτερία για όλους!, του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Φτου ξελευτερία για όλους!, του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη)

Άντρας πολύτροπος και πολυμήχανος, ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, αγαπημένος από το κοινό και τις μούσες, εισβάλλει δυναμικά στον κόσμο της λογοτεχνίας ως πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας με το πρωτόλειό του να αποτελείται από δέκα αυτοτελείς διηγήσεις.

Η τελευταία πρόταση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου εν είδει προειδοποίησης αναφέρει: Δέκα διηγήσεις δια χειρός Χαΐνη Δ. Αποστολάκη. Και το χέρι αυτό είναι αναμφίβολα άξιο εμπιστοσύνης. Έχει δοκιμαστεί επιτυχώς, πολλάκις και ποικιλοτρόπως στην καλλιτεχνική κονίστρα μέσα από στίχους, μουσικές συνθέσεις και θεατρικά κείμενα. Το γεγονός ότι έχει εργαστεί ως ερευνητής στο CERN (European Organization for Nuclear Research), το γνωστό κέντρο έρευνας και εργαστήριο πυρηνικής φυσικής στην Ελβετία, απλά επισφραγίζει την πολυδιάστατη προσωπικότητά του.

Το λογοτεχνικό του εγχείρημα προσφέρει τη δυνατότητα σε όσους τον ξέρουν ήδη, αλλά και σε όσους ατυχώς αγνοούσαν την ύπαρξή του, να συναντηθούν με την ανθρώπινη πλευρά του καλλιτέχνη. Μέσα από τις προσωπικές του ιστορίες παρουσιάζει οικουμενικές αλήθειες και μεταφέρει στον αναγνώστη την δική του ιδιαίτερη απάντηση σε φιλοσοφικά ερωτήματα.

Ως συγγραφέας, ο Αποστολάκης δεν διστάζει να διηγηθεί απλές καθημερινές σκηνές από την παιδική του ηλικία με πρωταγωνιστές τη μητέρα του και τους συγχωριανούς του. Αφορμώμενος από σαλάτες και αμελήτακες –όπως λένε στην Κρήτη τα μυρμήγκια- αναλύει τις μύχιες σκέψεις του για τη ζωή, τον θάνατο και την Τέχνη. Σε κάθε διήγημα καταπιάνεται μ’ ένα διαφορετικό ζήτημα και προσφέρει απλόχερα, χωρίς δογματισμούς και μισαλλοδοξίες, την προσωπική του οπτική για περίπλοκα φιλοσοφικοθρησκευτικά ζητήματα αλλά και επίκαιρα οικονομοπολιτικά προβλήματα.

Το πολυδιάστατο του χαρακτήρα του συγγραφέα δεν φανερώνεται μόνο από τα ποικίλλα θέματα με τα οποία καταπιάνεται. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί, ή πιο σωστά, οι γλώσσες που χρησιμοποιεί χρωματίζουν κάθε φορά με τις απαραίτητες αποχρώσεις τη βαρύτητα του εκάστοτε ζητήματος. Αναφερόμενος στα παιδικά του βιώματα, χρησιμοποιεί την κρητική διάλεκτο, διατηρώντας έτσι την αυθεντικότητα της κάθε στιγμής. Με την αποσπασματική χρήση της καθαρεύουσας, διαμορφώνει ένα δηκτικό ύφος σε θέματα άξια ειρωνείας. Ο Αποστολάκης χειρίζεται απταίστως την ελληνική γλώσσα σε όλες τις διαστάσεις της, χρησιμοποιώντας σχήματα λόγου, πλούσιο λεξιλόγιο και τοπικά ιδιώματα.

Παραθέτοντας ένα καβαφικό απόφθεγμα από το βιβλίο, το οποίο λέει : «…Ίσως να μην βρούμε ποτέ σύμπαν να μας χωρέσει, αλλά είναι τόσο όμορφος ο δρόμος της αναζήτησης» κατά προσωπική ομολογία, το βιβλίο αυτό ομορφαίνει κατά πολύ τον δρόμο αυτό. 

εικόνα άρθρου (Φτου ξελευτερία για όλους!, του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη)

Φτου ξελευτερία για όλους!, του Χαΐνη Δ. Αποστολάκη
Εκδόσεις Καστανιώτη, 2015
σελ. 165

εικόνα αρθρογράφου (Άννα Artatouille)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Άννα Artatouille

Η ‘Αννα, είναι ένα μικρό ποντικάκι που η δίψα του για μάθηση το οδήγησε να σκάψει το δρόμο του από τη Λάρισα στη Θεσσαλονίκη για να σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία.Κάπως έτσι ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα την Ιστορία της Τέχνης. Ακολουθώντας την ισχυρή της όσφρηση συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη μουσειολογία. Σαν μικρό ποντίκι που είναι της αρέσει να ταξιδεύει υπογείως και να περιπλανιέται σε αίθουσες μουσείων με σκοπό να παρατηρεί εκθέματα και ανθρώπους, χωρίς να την αντιλαμβάνονται. Ανήκει στο γνωστό είδος Artatouille, που διακρίνεται για τηνπεριέργειά του και την ακατάληπτη ανάγκη να τα ξέρει όλα. Θέλει να έχει άποψη για οποιαδήποτε ταινία ή βιβλίο και γι’αυτό τα βράδια τρυπώνει σε βιβλιοθήκες και σινεμά. Αν το δείτε μπροστά σας, μην τρομάξετε, είναι αρκετά εξοικειωμένο με το ανθρώπινο είδος, δεν θα σας πειράξει.

Artcore magazine's footer