Άρθρα :: Βιβλιοθήκη articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

Ασημένιος δρόμος, της Stina Jackson

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ασημένιος δρόμος, της Stina Jackson)

Ένας πατέρας που ακολουθεί κάθε βράδυ την ίδια διαδρομή για να ανακαλύψει τι συνέβη στην κόρη του που εξαφανίστηκε. Μια έφηβη κοπέλα που μετακομίζει στην ίδια πόλη. Κι ένας ασημένιος δρόμος που ενώνει αναπάντεχα τις πορείες τους.

Όταν η Λίνα, η κόρη του καθηγητή Λέναρντ Γκούσταφσον εξαφανίζεται σε ένα χωριό της Βόρειας Σουηδίας, εκείνος περνάει τα βράδια του επαναλαμβάνοντας την ίδια διαδρομή, ψάχνοντας στοιχεία σε κάθε σημείο, σε κάθε σπιθαμή, ξανά και ξανά, παλεύοντας με τη θλίψη και τους προσωπικούς του δαίμονες. Η Σίλιε, και η κόρη της Μέγια, που έχει την ίδια ηλικία με την εξαφανισμένη κόρη του Λέναρντ, μετακομίζουν στην ίδια πόλη, προσπαθώντας να ξεχάσουν τη ζωή που άφησαν πίσω και να κάνουν μια καινούρια αρχή. Όμως, μια ακόμα νεαρή κοπέλα εξαφανίζεται και οι ομοιότητες με την υπόθεση της Λίνα είναι ανησυχητικά πολλές. Ποιος είναι ένοχος και ποιος αθώος; Ποιος γνωρίζει και ποιος δεν μιλάει; Οι δρόμοι του Λέναρντ και της Μέγια θα διασταυρωθούν με τον πιο αναπάντεχο τρόπο.

εικόνα άρθρου (Ασημένιος δρόμος, της Stina Jackson)

Η συγγραφέας

Η Stina Jackson έχει γράψει ένα πολύ δυνατό θρίλερ, γεμάτο αγωνία και μυστήριο. Μέσα από ονειρικές περιγραφές παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα της βόρειας Σουηδίας με την αιώνια μέρα το καλοκαίρι που κανείς δεν θέλει να κοιμηθεί και την αιώνια νύχτα τον χειμώνα, με το σκοτάδι που πέφτει πυκνό και κρατάει καλά κρυμμένα μυστικά που δεν πρέπει να βγουν ποτέ στο φως. 

Μέσα από μικρά, εύληπτα κεφάλαια, η συγγραφέας ξεδιπλώνει τις ιστορίες των δύο πρωταγωνιστών της που κινούνται παράλληλα, εμβαθύνοντας στην ψυχοσύνθεση και στα μοναδικά τους χαρακτηριστικά που μας κάνουν να τους συμπαθήσουμε και να αγωνιούμε κι εμείς μαζί τους για τη λύτρωση που αποζητούν. 

Στο βιβλίο, οι εναλλαγές της φύσης παραλληλίζονται με τις εναλλαγές των ανθρώπινων συναισθημάτων: το καλοκαίρι διαρκεί όσο κρατάει η αθωότητα και η ξεγνοιασιά, η έλξη προς το άγνωστο και η ανάγκη να δραπετεύσουμε από όσα μας στοιχειώνουν· και ο άγριος χειμώνας εμφανίζεται, όταν οι καταστάσεις που ήταν υπό έλεγχο, αρχίζουν να ξεφεύγουν - τη στιγμή που διαπιστώνουμε πως για να γλιτώσουμε από τους δαίμονές μας, πέσαμε πάνω σε κάτι πολύ χειρότερο. Καθώς γυρνάμε τις σελίδες του μυθιστορήματος η μια ανατροπή διαδέχεται την άλλη και η αγωνία κορυφώνεται, ενώ τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους. 

Ο «Ασημένιος δρόμος» δεν είναι μόνο ένα δυνατό, ψυχολογικό θρίλερ με καταιγιστική δράση. Είναι ένα μυθιστόρημα, με πολλά κοινωνικά μηνύματα: αναφέρεται στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια «διαλυμένη» ψυχικά μητέρα πάνω στην κόρη της και στις καταστροφικές συνέπειες της υπερβολικής αγάπης· μίας αγάπης που κλείνει τα μάτια μπροστά στα ελαττώματα του άλλου, και αντί να τον βοηθήσει, τον κρατάει κλεισμένο σε έναν «γυάλινο» κόσμο, βυθίζοντάς τον ακόμα περισσότερο στον βούρκο του χάους που επικρατεί στο μυαλό του και που μπορεί να αποβεί μοιραίο, όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τους άλλους που θα γίνουν δέσμιοί του. 

Ο «Ασημένιος δρόμος» συνδέει τις ιστορίες των ηρώων με τον πιο αναπάντεχο τρόπο και φέρνει κοντά ανθρώπους, που ο ένας έχει αυτό που λείπει στον άλλον· ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν ό,τι έχουν χάσει και το ανακαλύπτουν εκεί που δεν φαντάζονταν ποτέ ότι υπήρχε, εκεί που είχαν ψάξει, αλλά δεν είχαν «δει» ποτέ πραγματικά.

εικόνα άρθρου (Ασημένιος δρόμος, της Stina Jackson)

Ασημένιος δρόμος, της Stina Jackson
Μετάφραση: Βαγγέλης Γιαννίσης
Εκδόσεις Διόπτρα
σελ. 340

εικόνα αρθρογράφου (Ερωδίτη Παπαποστόλου)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Ερωδίτη Παπαποστόλου

Το όνομά μου είναι Ερωδίτη. Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1988. Αν και είμαι απόφοιτος οικονομικών-μάρκετινγκ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με κέρδισε η αγάπη μου για τη συγγραφή και τη φωτογραφία. Από μικρή έγραφα ιστορίες και στίχους μουσικής, ψάχνοντας έτσι τρόπους για να δραπετεύω από την πραγματικότητα. Όσο περνούσαν τα χρόνια και μεγάλωνα, μεγάλωναν μαζί μου και οι ιστορίες μου, μέχρι που το 2015 κυκλοφόρησε το πρώτο μου μυθιστόρημα με τίτλο «Ομίχλη & Τριαντάφυλλα» 

Artcore magazine's footer