Άρθρα :: Βιβλιοσκόπιο articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

01.07
2017

Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

H Ερωδίτη Παπαποστόλου και η Αναστασία Δημακοπούλου προτείνουν από πέντε βιβλία για να έχετε την καλύτερη συντροφιά δίπλα στο κύμα. 

H Ερωδίτη Παπαποστόλου προτείνει:

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Όχι αρκετά νεκρός, του Βαγγέλη Βερτόπουλου
Εκδόσεις Πηγή
σελ. 404

Ένα βιβλίο για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας. Πώς θα νιώθατε αν μετά από ένα ατύχημα άλλαζε ολόκληρη η ζωή και η κοσμοθεωρία σας; Όταν η ηθική συγκρούεται με τη δόξα, τότε ένα επιστημονικό επίτευγμα που θα μπορούσε να έχει παγκόσμια αναγνώριση θα καταλήξει να γίνει η φυλακή σας. Ένα βιβλίο για τους λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας, που παρουσιάζει μια πραγματικότητα που δεν απέχει πολύ από τα σημερινά δεδομένα.

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Ντούμα Κη, του Stephen King
Μετάφραση: Νεκτάριος Καλαϊτζής
Εκδόσεις Bell
σελ. 720

Για τους λάτρεις του Stephen King, το βιβλίο αυτό είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά της γραφής του επιτυχημένου συγγραφέα. Με αφηγητή τον πρωταγωνιστή Έντγκαρ Φρίμαντλ, μας ταξιδεύει σε έναν τόπο όπου τα κογχύλια ψιθυρίζουν αλήθειες και όνειρα, οι πίνακες απεικονίζουν εφιαλτικούς οιωνούς και η θάλασσα φέρνει μαζί της πλοία φαντάσματα και μυστικά θαμμένα μέσα σε κουτιά από μπισκότα...

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Νοσφεράτου, του Joe Hill
Μετάφραση: Σταύρος Νικολάου
Εκδόσεις Bell
σελ. 704

Αν και το καλοκαίρι είναι εδώ, το βιβλίο αυτό, που μετατρέπει τα Χριστούγεννα σε ένα εφιαλτικό παραμύθι είναι ιδανικό για συντροφιά δίπλα στη θάλασσα. Γραμμένο από τον γιο του Stephen King, δεν θυμίζει τη γραφή του πατέρα, αναδεικνύει όμως εξίσου μαγικούς κόσμους. Μας κάνει να νιώθουμε σαν τον Χάνσελ και την Γκρέτελ, θυμίζοντάς μας πως τα Χριστούγεννα μπορούν να εισβάλλουν στη ζωή μας οποιαδήποτε εποχή του χρόνου, τα φαινόμενα απατούν και τα ζαχαρωτά και οι παιδικές μελωδίες μπορεί να αποδειχθούν πολύ πιο επικίνδυνα από τα τέρατα που κρύβονται κάτω από το κρεβάτι, γιατί εκείνα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο.

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Ότι βρεις δικό σου, του Stephen King
Μετάφραση: Σταύρος Νικολάου
Εκδόσεις Bell
σελ. 512

Μία από τις τελευταίες κυκλοφορίες του Stephen King στα ελληνικά, παρουσιάζει τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εμμονή ενός ανθρώπου με κάτι που ποτέ δεν ήταν δικό του. Κι όταν αυτό το «κάτι», πέσει στα χέρια κάποιου, που δεν ανήκει ούτε σε εκείνον πραγματικά, αρχίζει μια κούρσα ενάντια στο χρόνο. Μια κούρσα, που θα αποδείξει ότι ακόμα κι αν κάτι δεν είναι δικό σου, μπορεί να γίνει, αν το αξίζεις πραγματικά... Και το τέλος του βιβλίου, προμηνύει την αρχή του επόμενου της σειράς, που είναι εξίσου γεμάτο αγωνία και μυστήριο.

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Ποιήματα, του Edgar Allan Poe
Μετάφραση: Δημήτρης Χορόσκελης
Εκδοτική Θεσσαλονίκης
σελ. 74

Και τέλος, μια διαφορετική πρόταση για τις ημέρες του καλοκαιριού, που είμαι σίγουρη ότι θα σας δροσίσει. Το βιβλίο αυτό, με επιλεγμένα ποιήματά του Edgar Allan Poe στο πρωτότυπο αλλά και σε ελληνική μετάφραση θα σας ταξιδέψει στα μονοπάτια του μυαλού του μακάβριου αυτού συγγραφέα και θα σας βυθίσει στο σκοτεινό ψυχισμό του. Το μαύρο κοράκι θα σας πάρει στα φτερά του, κι εσείς θα καθίσετε αναπαυτικά, καθώς θα περιπλανιέται μέσα σε σκοτεινά κάστρα…

Once upon a midnight dreary…

H Αναστασία Δημακοπούλου προτείνει:

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Το κορίτσι με τα τριαντάφυλλα, του Θάνου Κονδύλη
Εκδόσεις Ψυχογιός
σελ. 424

Μία αληθινή ιστορία αγάπης δύο νέων που βίωσαν τον όλεθρο της τουρκικής επέλασης στην Κύπρο το 1974, σ΄ενα απομονωμένο χωριό του όρους Πενταδάκτυλο. Το κορίτσι που λατρεύει τα τριαντάφυλλα, «η τριανταφυλλένια» όπως την αποκαλούν, συναισθάνεται το κακό που προμηνύουν τα κόκκινα ρυάκια δακρύων που τρέχουν από τα μάτια του αγάλματος της Αφροδίτης και προφητεύει την καταστροφή. Το τέλος του βιβλίου, αποδεικνύει ότι η δύναμη της αγάπης είναι απεριόριστη και η γνήσια φιλία δεν υπολογίζει φυλή και χρώμα!

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Όταν θα δεις την θάλασσα, του Στέφανου Δανδόλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
σελ. 616

Το «Όταν θα δεις τη θάλασσα» είναι μία αριστουργηματική τοιχογραφία εποχής, με κεντρικό θέμα της τον άνθρωπο και τη μεγαλύτερη επανάσταση της ψυχής: να επιμένει στα θαύματα. Καθηλωτικό, ανατρεπτικό, ανθρωποκεντρικό μυθιστόρημα με σημαντικές ιστορικές πινελιές, η σπουδή των οποίων αποδεικνύεται εξαιρετικά επίκαιρη.

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Το ωραίο καλοκαίρι, του Cesare Pavese (Tσέζαρε Παβέζε) 
Μετάφραση: Σώτη Τριανταφύλλου
Εκδόσεις Πατάκη
σελ. 137

Μια γλυκιά ιστορία για τα νιάτα, για τα λάθη που όλοι οι νέοι επαναλαμβάνουν γιατί αγαπούν πολύ τον κόσμο αλλά ελάχιστα τον εαυτό τους, γραμμένη από έναν ευαίσθητο συγγραφέα που επηρέασε πολύ τη μεταπολεμική πεζογραφία της Ιταλίας.

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Η ζωή είναι αγάπη, της Γιόλας Δαμιανού-Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Ψυχογιός
σελ. 480

Μία αληθινή ιστορία για την ανεξάντλητη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, της πίστης στον άνθρωπο και στην αγάπη. Ένα ψυχογράφημα που αφορά στην περιπέτεια και στην αγωνιώδη προσπάθεια μιας τετραπληγικής νεαρής κοπέλας ν΄αποδείξει ότι, παρόλο που ο πόνος και η συναισθηματική συμπόνοια απέναντι σε μια τέτοια κατάσταση προκαλεί τον οίκτο, βυθίζοντας τον πάσχοντα στην απόγνωση, η προτροπή, η ενθάρρυνση και η επιμονή ν΄αποδείξει ο ασθενής στο περιβάλλον του ότι μπορεί να καταφέρει όσα οι άλλοι θεωρούν χίμαιρες, στο τέλος, αποβαίνει δημιουργική, προκαλώντας του αισθήματα αξιοπρέπειας και περηφάνιας.
Μπορείτε να διαβάσετε κριτική του βιβλίου εδώ.

εικόνα άρθρου (Βιβλία στο κύμα: Μέρος Β)

Το μουσείο των αποξηραμένων συναισθημάτων, του Θοδωρή Κούκια
Εκδόσεις Κέδρος
σελ. 272

Ένα σύγχρονο νεανικό μυθιστόρημα, ικανό να προβληματίσει, για τις ανακατατάξεις και τις ψυχικές μεταπτώσεις που φέρνει η ενηλικίωση. Για τη διαφορετικότητα του καθενός και κατά πόσο αυτή επηρεάζει την ψυχοσύνθεση και την αλληλεπίδραση του ατόμου με το κοινωνικό σύνολο. Μια κατάδυση στον κόσμο της εφηβικής κατάθλιψης και του συνδρόμου Άσπεργκερ. Ένα βιβλίο που διεισδύει στην ψυχή των νέων αποτυπώνοντας πτυχές του σχολικού εκφοβισμού.

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer