Άρθρα :: Βιβλιοσκόπιο articles :: selected column

επιλογή γλώσσας
choose language

28.02
2017

10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Όμορφοι και ζεστοί χώροι, με ιστορία στον χώρο του βιβλίου στη Θεσσαλονίκη, μάγεψαν την λογοτεχνική ομάδα του Artcore και θέλουμε να τα μοιραστούμε μαζί σας. Πρόκειται για βιβλιοπωλεία που δεν ανήκουν σε μεγάλες αλυσίδες, αλλά πορεύονται μαχητικά για να εξυπηρετήσουν τον φίλο αναγνώστη και να αφήσουν το δικό τους στίγμα. Cozy γωνιές για να χαθείτε στα ράφια τους, να πάρετε γνώμες από ανθρώπους που αγαπούν το βιβλίο, να προμηθευτείτε βιβλία και δώρα.

Βιβλιοβάρδια (Δημητρίου Γούναρη 28)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Βρίσκεται απέναντι από την πλατεία Ναυαρίνου και δραστηριοποιείται στον χώρο του βιβλίου εδώ και 22 χρόνια, με σταθερό κοινό. Εδώ μπορεί κανείς να βρει βιβλία και περιοδικά που δύσκολα θα βρει αλλού, σε πολύ προσιτές τιμές. Παράλληλα, είναι ένα ιδανικό μέρος για συζητήσεις επάνω σε βιβλία και καινούργιες προτάσεις. Μεγάλη είναι και η ποικιλία ξενόγλωσσων βιβλίων της κλασικής λογοτεχνίας, ενώ new entry αποτελεί η λογοτεχνία στη σερβική γλώσσα.

Ακυβέρνητες πολιτείες (Αλεξάνδρου Σβώλου 28)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Πρόκειται για συνεργατικό βιβλιοπωλείο-καφέ, που με πολύ μεράκι έφτιαξε μια ομάδα 5 ατόμων. Κινούνταν όλοι στον χώρο του βιβλίου και, όταν βρέθηκαν άνεργοι ή απλήρωτοι, αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι δικό τους. Έτσι, τα 3 χρόνια που λειτουργεί, η Σβώλου έχει αποκτήσει ένα πολύ ζεστό χώρο για διάβασμα, καφέ, κουβέντα και προβληματισμό. Μάλιστα, τα τελευταία 2 χρόνια, δραστηριοποιούνται και στον χώρο των εκδόσεων, σε συνεργασία με την «Ομάδα των συναδέλφων» στην Αθήνα. Το κοινό τους προέρχεται κυρίως απ' τον χώρο της αριστεράς καθώς και των κοινωνικών κινημάτων γενικότερα. Η ομάδα εμπνεύστηκε από την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητες πολιτείες», που για κάποιους αποτελεί πεζογράφημα «ήττας». Η ομάδα όμως δεν στέκεται σε αυτό. Το αντιμετωπίζει ως ένα σημείο καμπής, που έφερε τον μοντερνισμό στην Ελλάδα.

Κωνσταντινίδης (Μητροπόλεως 92)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Είναι από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία της πόλης μας. Λειτουργεί από το 1955, με το πρώτο κατάστημα να βρίσκεται στην Εγνατία, στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Αργότερα, λειτούργησε για χρόνια και πάλι στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας αυτήν τη φορά, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 έκλεισε, λειτουργώντας πλέον στην οδό Μητροπόλεως, σε έναν πολύ όμορφο χώρο τριών επιπέδων. Το υπόγειο φιλοξενεί τις προσφορές, στο ισόγειο εντύπωση προξενεί η προσεγμένη παιδική γωνιά, ενώ στο πατάρι πραγματοποιούνται διάφορες εκδηλώσεις, εργαστήρι δημιουργικής γραφής, λέσχη ανάγνωσης κ.ά. Το βιβλιοπωλείο ξεκίνησε ως ακαδημαϊκό, ενώ σταθερή αξία αποτελεί η μεγάλη γκάμα σε ξενόγλωσσα βιβλία καθώς και τα έργα κλασικής λογοτεχνίας. Πού βρίσκεται, όμως, το πλεονέκτημα ενός μικρού βιβλιοπωλείου σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες; «Στην εξυπηρέτηση, την προσωπική σχέση με τους βιβλιόφιλους που μας προτιμούν και την ευελιξία του», απαντάει ο κ. Ευριπίδης, και εμείς συμφωνούμε απόλυτα μαζί του.

Σαιξπηρικόν (Πατριάρχου Ιωακείμ 8)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Ένα όμορφο βιβλιοπωλείο που θυμίζει εκείνα του εξωτερικού, όπου το ξύλο κυριαρχεί ως υλικό και η θέρμη του χώρου και των ανθρώπων του διαπερνά όποιον το επισκέπτεται. Δημιουργήθηκε το 2005. Το εκδοτικό τμήμα του λειτουργεί επιλεκτικά, τυπώνοντας βιβλία Ελλήνων και ξένων λογοτεχνών, με γνώμονα πάντα την ποιότητα. Αδύνατον να περάσεις απ' έξω και να μην σου τραβήξει το ενδιαφέρον η εντυπωσιακή βιτρίνα του!

Μυθιστορία (Βαφοπούλου 20)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην οδό Βαφοπούλου. Μικρό και καλόγουστο, γεμάτο με όμορφα αντικείμενα και με σπουδαία βιβλία στα ράφια του, αποτελεί εδώ και χρόνια πόλο έλξης για τους αναγνώστες της περιοχής (κι όχι μόνο). Δυνατά σημεία του: ο χώρος στο πίσω μέρος, όπου μπορείς με ησυχία να ξεφυλλίσεις βιβλία, απολαμβάνοντας τη θαλπωρή του, ιδιαίτερα τις ηλιόλουστες μέρες. Μάλιστα, δεν είναι απίθανο οι τετράποδοι μόνιμοι θαμώνες του να τριφτούν στα πόδια σου. Σαφώς, ένας χώρος που κάθε βιβλιόφιλος θα θέλει να επισκεφτεί.

Κεντρί (Δημητρίου Γούναρη 22)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Κλασική επιλογή των βιβλιόφιλων, στον πεζόδρομο της Δημητρίου Γούναρη. Ο χώρος του μικρός, αλλά ζεστός και φιλόξενος. Τόσο η βιτρίνα με τις εξαιρετικές επιλογές αναγνωσμάτων όσο και το εσωτερικό του μαρτυρούν αγάπη για το καλό βιβλίο, βαθιά γνώση του αντικειμένου και μεράκι. Μεταξύ των πελατών του, γνώριμοι φίλοι χρόνων καθώς και φοιτητόκοσμος του κέντρου. Εδώ, θα βρεις μερικά από τα ευπώλητα της κάθε περιόδου αλλά και κλασικές, διαχρονικές επιλογές. Και όλα αυτά μέσα στην ωραιότερη μυρωδιά του κόσμου, αυτή του τυπωμένου χαρτιού.

Κάτι γίνεται (Γεωργίου Παπανδρέου 27)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Δυο δρόμους πάνω από την παραλία της πόλης, βρίσκεται το Δημιουργικό Βιβλιοπωλείο «Κάτι γίνεται», σαφώς προσανατολισμένο στους νεαρούς αναγνώστες. Στα ράφια του θα βρεις υπέροχα παιδικά βιβλία και παιχνίδια δραστηριοτήτων για μικρά και μεγάλα παιδιά, ενώ πολύ συχνά πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που προάγουν τη δημιουργική πλευρά των παιδιών. Εκδηλώσεις γίνονται, επίσης, για γονείς με ανησυχίες, που επιθυμούν να συζητούν και να ενημερώνονται για την ανατροφή των παιδιών τους. Ο επισκέπτης ίσως αναρωτηθεί πώς μπορεί να γίνονται όλα αυτά στον μικρό αυτό χώρο, αλλά τελικά όλα είναι εφικτά όταν υπάρχει αγάπη και μεράκι για αυτό που κάνεις.

Traveller (Προξένου Κορομηλά 48)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Σε ένα από τα στενά του κέντρου, στην Προξένου Κορομηλά, βρίσκεται ένα βιβλιοπωλείο διαφορετικό, που μας ταξιδεύει: το Traveller. Είναι ένας χώρος γεμάτος χάρτες και διαδρομές, ικανές να μας παρασύρουν από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη. Ταξιδιωτικοί οδηγοί και μικρά αναμνηστικά στολίζουν τα ράφια, ενώ η Υδρόγειος Σφαίρα λάμπει, έτοιμη να μας ρουφήξει. Υπάρχει από το 1999, και απευθύνεται αποκλειστικά στους ταξιδιώτες. Μόνο που υπάρχει ένα πρόβλημα. «Ο κόσμος δεν ταξιδεύει πλέον…», μας λέει ο ιδιοκτήτης. «Δεν πηγαίνουν ούτε μέχρι το Σέιχ Σου. Η ψυχολογία τους έχει πέσει λόγω της κρίσης. Έπειτα, είναι και το GPS μια αδιαμφισβήτητα τεράστια ευκολία.»

Μέσα στα τόσα χρόνια λειτουργίας του, ο χαρακτήρας του ιδιαίτερου αυτού βιβλιοπωλείου παραμένει σταθερός, με μικρές προσθήκες παιδικών βιβλίων, εκπαιδευτικών παιχνιδιών και πρωτότυπων δώρων με ρίζες στο παρελθόν, όπως αντικείμενα που είχαν στα σπίτια τους οι παππούδες μας. Αν βρεθείτε κοντά στην περιοχή, αξίζει να το επισκεφτείτε και να ταξιδέψετε νοερά –έστω για λίγο– στον χρόνο και στον κόσμο.

Γιάφκα (Γρηγορίου Παλαμά 21)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Μια γιάφκα διαφορετική, κοντά στην Πλατεία Ναυαρίνου. Με επιλεγμένους τίτλους στα ράφια, για «αναγνώστες που αγαπούν τη λογοτεχνία», όπως δηλώνει ο ιδιοκτήτης του. Αυτός είναι και ο λόγος που επέλεξε το συγκεκριμένο όνομα για το βιβλιοπωλείο του. Μπαίνοντας, αντικρίζουμε έναν φωτεινό, όμορφα στημένο χώρο, που μας καλεί να ταξιδέψουμε στις σελίδες της φαντασίας. Άλλωστε, το βιβλίο είναι ένας οικονομικός και γρήγορος τρόπος για να δραπετεύσει κανείς από την καθημερινότητα και τον συχνά γκρίζο κόσμο που τον περιβάλλει. Ακόμα και τώρα, εν καιρώ κρίσης, μας λέει ο ιδιοκτήτης, υπάρχουν αναγνώστες που προτιμούν αυτό τον τρόπο ψυχαγωγίας. Η Γιάφκα διοργανώνει επίσης ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για παιδιά αλλά και για άτομα κάθε ηλικίας, ανεβάζοντας κλασικές θεατρικές παραστάσεις και έργα από μεγάλους συγγραφείς όπως ο Παπαδιαμάντης. 

Η Άγνωστη Καντάθ (Αιμιλιανού Γρεβενών 6)

εικόνα άρθρου (10 αγαπημένα (μας) μικρά indie βιβλιοπωλεία στη Θεσσαλονίκη)

Σε ένα στενό κοντά στην πλατεία Ναυαρίνου, βρίσκεται το βιβλιοπωλείο «Η Άγνωστη Καντάθ» που ειδικεύεται στη λογοτεχνία του φανταστικού. Μπαίνοντας μέσα, νιώθεις όλους τους ήρωες της λογοτεχνίας του φανταστικού να ζωντανεύουν, καθώς περιλαμβάνει αποκλειστικά βιβλία φαντασίας, τρόμου, επιστημονικής φαντασίας, και οτιδήποτε άλλο ανήκει στο χώρο αυτό. Νεράιδες, ξωτικά και δράκοι κοιτούν άγρυπνα πάνω από τα ράφια όποιον μπαίνει μέσα, ενώ οι ήρωες των βιβλίων περιμένουν καρτερικά να μας παρασύρουν στις φανταστικές πολιτείες τους, μια εκ των οποίων χάρισε το όνομά της σε αυτό το βιβλιοπωλείο που ιδρύθηκε το 1994. 

εικόνα αρθρογράφου (Artcore)

σχετικά με τον αρθρογράφο
Artcore

Επειδή ξέρουμε πόσο θα θέλατε να μιλήσετε σε γνωστούς αγαπημένους και νέους αλλά πολλά υποσχόμενους δημιουργούς, αλλά πού να τρέχετε τώρα, θα το κάνουμε εμείς στο Artcore, δηλαδή οι Αrtκόρες και Artκούροι που μαζί αποτελούμε μια πολυσχιδή και αρμονική (4 με 6 κάθε απόγευμα) προσωπικότητα υψηλού δημοσιογραφικού κύρους που ζεί για να ρωτάει και ρωτάει για να ζήσει (αυτό και εσείς) καλύτερα… Επίσης η ιδία περσόνα θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση δημιουργών, ομάδων, συγκροτημάτων, χώρων, εκδηλώσεων, λιτανειών, γάμων και βαπτίσεων, με (ατυπικά) δελτία τύπου και λοιπά κουραφέξαλα τα οποία θα δημοσιεύονται ανά καιρούς σε άλλα μέσα, διαδικτυακά και μή (χειρότερα). Ευχαριστούμε.

Artcore magazine's footer