Λόγος + Τέχνη word + art

Άρθρα :: Όλα articles :: all

επιλογή γλώσσας
choose language

Σελίδα 1 / 102

εμφάνιση ανά σελίδα :

30.11
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Χρονοκαταφύγιο, του Georgi Gospodinov

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Χρονοκαταφύγιο, του Georgi Gospodinov)
Από τις εκδόσεις Ίκαρος κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Georgi Gospodinov, «Χρονοκαταφύγιο», σε μετάφραση της Αλεξάνδρας Ιωαννίδου. Στο «Χρονοκαταφύγιο» ο κορυφαίος Βούλγαρος συγγραφέας με τρυφερότητα, χιούμορ και μοναδική ενσυναίσθηση παρατηρεί τη σύγχρονη Ευρώπη και δημιουργεί δύο παράλληλες χώρες: το παρελθόν και το μέλλον. Συνδυάζοντας την ειρωνεία και τη νοσταλγία, μας μεταφέρει σε διαφορετικά μέρη και εποχές για να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος, σε ένα γοητευτικό ταξίδι στην απέραντη ήπειρο του χθες. Το βιβλίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος στη Βουλγαρία (2021) καθώς και με το Βραβείο Strega Europeo 2021, το σημαντικότερο λογοτεχνικό βραβείο της Ιταλίας. Αναμένεται να μεταφραστεί σε περισσότερες από 12 γλώσσες.
30.11
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Περί έρωτος, του Αντόν Τσέχοφ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Περί έρωτος, του Αντόν Τσέχοφ)
Από τις εκδόσεις Ροές και στη σειρά «Ρώσοι συγγραφείς» κυκλοφόρησε η συλλογή διηγημάτων του Αντόν Τσέχοφ με γενικό τίτλο «Περί έρωτος», σε μετάφραση από τα ρωσικά των Πάνου Σταθόγιαννη και Νανάς Κιρσανίδου, με επιμέλεια του Γιάννη Μπαρτσώκα, που υπογράφει και το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα.
23.11
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Η εποχή των τυφώνων, της Fernanda Melchor

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Η εποχή των τυφώνων, της Fernanda Melchor)
Η Μάγισσα είναι νεκρή. Το πτώμα της το βρήκαν κάτι παιδιά σ’ ένα αρδευτικό κανάλι, στον κάμπο με τα ζαχαροκάλαμα. Η βία δεν είναι είδηση στη Λα Ματόσα, όμως το χωριό έχει αναστατωθεί. Η ιστορία του φόνου ξετυλίγεται μέσα απ’ τις χειμαρρώδεις αφηγήσεις προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το καθένα τους να αποκαλύπτει νέες, όλο και πιο φρικιαστικές, λεπτομέρειες. Η ­Φερνάντα Μελτσόρ παρουσιάζει έναν κόσμο τόσο ρυπαρό, που ο αναγνώστης βγαίνει απ’ αυτόν λερωμένος. Κι όμως, και μέσα στον απόλυτο ζόφο, παραμένει ένα φωτάκι στην ψυχή που η μαυρίλα δεν το σβήνει. 
23.11
2021

Νέες Κυκλοφορίες: Κόκκινα φύλλα, του Ουίλλιαμ Φώκνερ

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νέες Κυκλοφορίες: Κόκκινα φύλλα, του Ουίλλιαμ Φώκνερ)
Τα «Κόκκινα Φύλλα» (1930) αναγνωρίζονται ομόθυμα ως ένα από τα κορυφαία έργα μικρής φόρμας του Ουίλλιαμ Φώκνερ. Το διήγημα αφηγείται μια αγωνιώδη ιστορία καταδίωξης. Όταν ο αρχηγός μιας φυλής αυτοχθόνων της Γιοκναπατάουφα πεθαίνει, το έθιμο επιτάσσει να ταφεί μαζί με το άλογο, το σκυλί και τον μαύρο σκλάβο του. Ωστόσο ο σκλάβος αποδρά. Ο Φώκνερ περιγράφει ρεαλιστικά αλλά και με επικό τόνο το ανθρωποκυνηγητό που εξαπολύεται, προσδίδοντάς του τελετουργικό χαρακτήρα, και μετατρέπει τη θυσία του φυγά σε αλληγορία για την κοινή ανθρώπινη μοίρα. Παράλληλα, θίγει εδώ για πρώτη φορά, με δηκτικό τρόπο, το ζήτημα της δουλοκτησίας στον αμερικανικό Νότο και την ηθική παρακμή των ιθαγενών, που, μιμούμενοι τους λευκούς, έχουν στην κατοχή τους μαύρους σκλάβους.
23.11
2021

Γη που χάνεται, της Julia Phillips

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Γη που χάνεται, της Julia Phillips)
Πώς νιώθει κάποιος άραγε, όταν χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του; Όταν ο κόσμος γύρω του γκρεμίζεται και παλεύει να σταθεί όρθιος για να μην ανατραπεί και ο ίδιος μαζί του;
15.11
2021

Η λογοτεχνία του φανταστικού και ο «Τροχός του χρόνου»

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Η λογοτεχνία του φανταστικού και ο «Τροχός του χρόνου»)
Η αναγέννηση του ενδιαφέροντος για τον κόσμο της φανταστικής λογοτεχνίας είναι γεγονός, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, με το αναγνωστικό κοινό να διευρύνεται μέρα με τη μέρα. Τα έργα της φανταστικής λογοτεχνίας επίσης πληθαίνουν και «αναβαθμίζονται» –ας επιτραπεί ο όρος– από ένα περιχαρακωμένο είδος που πολλοί το ονόμαζαν «παραλογοτεχνία» –ό,τι κι αν σημαίνει αυτό–, σε ένα ζωντανό είδος που γίνεται διαρκώς πολυπλοκότερο, αντλεί από άλλα είδη και προσφέρει σε άλλα είδη. Μία από τις λογοτεχνικές σειρές φαντασίας που άφησε εποχή και σφράγισε το είδος αυτό υπήρξε και ο «Τροχός του χρόνου» (“The Wheel of Time”), που έρχεται εκ νέου στο προσκήνιο της δημοσιότητας λόγω της τηλεοπτικής διασκευής που ξεκίνησε η Amazon και που φιλοδοξεί να κατακτήσει το τηλεοπτικό τοπίο.
15.11
2021

Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα, της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Κωστής Παλαμάς-οι μούσες που αγάπησα, της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου)
Μια αντι-παρουσίαση του παραπάνω βιβλίου επιχειρώ, παραβλέποντας καθιερωμένα σχήματα βιβλιοπαρουσιάσεων. Αναζητώ δύο τινά: (α) αυτό που λέγεται έρωτος φύσις, εν προκειμένω στην Παλαμική ποιητική τέχνη, και (β) την τέχνη της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου να την σεναριογραφεί.
09.11
2021

Διαγωνισμός: Γλυκιά Εκδίκηση ΑE, του Γιούνας Γιούνασον

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Διαγωνισμός: Γλυκιά Εκδίκηση ΑE, του Γιούνας Γιούνασον)
To Artcore Magazine σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ψυχογιός βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσφέρει δύο αντίτυπα του βιβλίου του Γιούνας Γιούνασον, «Γλυκιά Εκδίκηση ΑE».

Artcore magazine's footer