Κινηματογράφος cinematography

Άρθρα :: Ιανουάριος 2016 articles :: january 2016

επιλογή γλώσσας
choose language

Σελίδα 1 / 1

εμφάνιση ανά σελίδα :

  • 15
  • 30
  • 50
  • 100
29.01
2016

The Hateful Eight, του Quentin Tarantino

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Hateful Eight, του Quentin Tarantino)
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί ορισμένοι φίλοι του Quentin Tarantino διαμαρτυρήθηκαν για την τελευταία ταινία του, τους «Μισητούς οκτώ». Η ταινία είναι δική του, δεν υπάρχει αμφιβολία. Εντούτοις, διαρκεί τρεις ώρες, μοιάζει με μια αφήγηση εγκιβωτισμένη σε μιαν άλλη (επίσης παρένθετη) αφήγηση – bottle in a bottle, σαν κούκλα Матрёшка, λες και πήγε να δει κανείς τους «Αδερφούς Καραμάζοφ»· η δράση είναι σπάνια αν και εκρηκτική όταν ξεσπάει, οι ρυθμοί κατά κανόνα αργοί, και το πράγμα πάει πολύ «στο κουβεντιαστό», ακόμη και για τα δεδομένα του σκηνοθέτη, που ομολογουμένως εδώ έχει αναστείλει τη χρήση του χαλιναριού. 
29.01
2016

Steve Jobs, του Danny Boyle

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Steve Jobs, του Danny Boyle)
Υπάρχει μια παγίδα στην οποία πέφτουν όλες, σχεδόν, οι κινηματογραφικές βιογραφίες: ανάγουν μια ζωή, μια προσωπικότητα, σε μια σειρά –λιγότερο ή περισσότερο σημαντικών- περιστατικών, που υποτίθεται ότι την συνοψίζουν, ότι εκθέτουν την ουσία της. Στην πραγματικότητα υποβιβάζουν έναν αληθινό άνθρωπο σε θαμπό πορτραίτο, καθώς ανέρχονται την ανεκδοτολογική κλίμακα των γεγονότων στα οποία συμμετείχε (ή προκάλεσε), ξεχνώντας ότι αυτό που, ουσιαστικά, ορίζει μια υποκειμενικότητα, δεν είναι οι πράξεις ή οι επιλογές της, αλλά η –επί της ουσίας- αόρατη, μύχια διαμάχη που την έκανε να καταργήσει όλες τις υπόλοιπες. Κάθε άνθρωπος είναι οι ανεκμετάλλευτες δυνατότητές του. Αποφασίζεις να είσαι κάτι, σημαίνει ότι έχεις διαλέξει να μην είσαι όλα τα υπόλοιπα που μπορούσες.
25.01
2016

The Revenant, του Alejandro González Iñárritu

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Revenant, του Alejandro González Iñárritu)
Μετά από εκτεταμένο και πολύμηνο hype, το "The Revenant" («Επιστροφή»), το νέο υπέρ-φιλόδοξο εγχείρημα του Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου, παίζεται πλέον και στις ελληνικές αίθουσες, μετά το εκρηκτικό άνοιγμά του στην αμερικανική αγορά που το έφερε πρώτο στο box office, εκθρονίζοντας, έστω και προσωρινά, το Star Wars.
22.01
2016

Νοτιάς, του Τάσου Μπουλμέτη

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Νοτιάς, του Τάσου Μπουλμέτη)
Στην κορυφή των ελληνικών box office γι' αυτή την εβδομάδα, ο «Νοτιάς» μας ταξιδεύει κάποιες δεκαετίες πριν, σε vintage γωνιές της μεταδικτατορικής Ελλάδας, αφήνοντας το γλυκόπικρο στίγμα του. 
18.01
2016

Ray Donovan: Fix me

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Ray Donovan: Fix me)
Η επιτυχημένη σειρά του Showtime ολοκλήρωσε την τρίτη σεζόν της πριν λίγους μήνες. Τα τελευταία τρία χρόνια που προβάλλεται έχει αφήσει εξαιρετικές εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς, κατορθώνοντας να προσθέσει το λιθαράκι της στον ποιοτικό χαρακτήρα της αμερικανικής τηλεοπτικής πραγματικότητας. Υφολογικά και θεματικά αποτελεί μια μίξη “Sopranos” και “Entourage.” Πρωταγωνιστής ο Ray (κομμένος και ραμμένος στα μέτρα του Liev Schrieber ο ρόλος), από τον οποίο πήρε το όνομά της η σειρά. Ζει με την οικογένειά του στο Los Angeles και προσφέρει τις υπηρεσίες του με την ιδιότητα του fixer σε διάσημους και όχι μόνο ανθρώπους με επιρροή και δύναμη. Λύνει δηλαδή το εκάστοτε πρόβλημα που θα παρουσιαστεί αθόρυβα και διακριτικά. Αυτό που δυσκολεύεται να λύσει είναι τα δικά του οικογενειακά προβλήματα. 
15.01
2016

Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2016

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Οι υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2016)
Ανακοινώθηκαν λοιπόν οι οσκαρικές υποψηφιότητες, στην κορυφή των οποίων φιγουράρει το "The Revenant" του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου με 12, ακουλουθούμενο από το "Max Max: Fury Road", που συγκέντρωσε 10. Τα μεγαλύτερα snubs ήταν ο πενιχρός αριθμός υποψηφιοτήτων για το έβδομο "Star Wars", καθώς και για το "The Hateful Eight" του Κουέντιν Ταραντίνο. Το “The Hateful Eight» δεν βρίσκεται σχεδόν πουθενά, επειδή ο Ταραντίνο δήλωσε ότι το βραβείο πρωτότυπου σεναρίου πρέπει να μετονομαστεί και να πάρει το όνομα του;
15.01
2016

Rams, του Grímur Hákonarson

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (Rams, του Grímur Hákonarson)
Τα πάλλευκα τοπία της Σκανδιναβίας φιλοξενούν τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες σαγηνευτικές ταινίες, φεστιβαλικού ή μη χαρακτήρα. Έργα όπως το "Kraftidioten" ή το "Force Majeure", που διαθέτουν κοινά στοιχεία τόσα ώστε να μας επιτρέπουν να μιλήσουμε, έστω καθ’ υπέρβαση, για μια νέα εποχή Σκανδιναβικού Σινεμά, συναντούν την αγάπη του σινεφιλικού κοινού ανά τον κόσμο, με κυρίαρχα στοιχεία το μαύρο χιούμορ σε ποικίλες δόσεις, τη μαγευτική φωτογραφία και την άρτια παρουσίαση των συγκρούσεων ανάμεσα στους χαρακτήρες, που επιτρέπει και στην κοινωνική κριτική να κάνει την εμφάνισή της. Φέτος, ήταν η σειρά της Ισλανδίας να καταπλήξει τον κόσμο του σινεμά. 
13.01
2016

The Big Short, του Adam McKay

εικόνα εξωφύλλου άρθρου (The Big Short, του Adam McKay)
Όταν ένα ολόκληρο οικονομικό σύστημα βυθίστηκε στις παθογένειές του και κατέστρεψε μαζί με τον εαυτό του και τους πάντες στο πέρασμα του, μια ομάδα ανθρώπων βρέθηκε στο σωστό σημείο, την κατάλληλη στιγμή για να εκδικηθεί. 

Artcore magazine's footer