Η ζωή είναι ένας καθρέφτης, αν της χαμογελάσεις θα στο ανταποδώσει.
Μελομακάρονα, ζεστή σοκολάτα και παράξενα εορταστικά προγράμματα τηλεόρασης για εκείνα τα απογεύματα των γιορτών που το κουκούλωμα στον καναπέ φαντάζει παράδεισος. Τέσσερις προτάσεις για όσους βαρέθηκαν να βλέπουν τα ίδια και τα ίδια κάθε χρόνο.
Η επίδραση της γνώσης πως μια «αληθινή» ιστορία κρύβεται πίσω από μία ταινία δρα πάντοτε ύπουλα και παρασκηνιακά και επηρεάζει την κρίση μας. Έστω ελαφρά και ανεπαίσθητα, έστω κι αν δεν το παραδεχόμαστε ευθέως και άμεσα. Αφαιρούμαστε και λησμονούμε πολλά. Λησμονούμε πως αυτό που βλέπουμε στο πανί δεν είναι ποτέ αλήθεια. Λησμονούμε πως δεν υπάρχει ακριβώς μία αλήθεια προς διήγηση σε κάθε ιστορία. Λησμονούμε πως μια ταινία (πρέπει να) είναι πολλά περισσότερα από το ξεδίπλωμα μιας, γενικά κι αόριστα, ιστορίας. Λησμονούμε πρωτίστως πως όλα τα γεγονότα είναι ετυμολογικά ανόητα. Το όποιο νόημα το προσδίδουμε εμείς.
“Ι like solving problems”, δηλώνει ο κινηματογραφικός Alan Turing που υποδύεται ο Βenedict Cumberbatch στο τρέιλερ της πλέον διαφημισμένης ταινίας «Τhe Imitation Game». Άραγε, η φρενίτιδα που έχει προκληθεί με τον Άγγλο ηθοποιό, οφείλεται –έστω εν μέρει- στο γεγονός ότι ενσαρκώνει έναν από τους πιο διάσημους μαθηματικούς και έναν εκ των δύο πατέρων των ηλεκτρονικών υπολογιστών (μαζί με τον Αμερικανό Alonso Church) ; Πιθανόν.
Λίγο πριν μπει ο χειμώνας και καθώς το στερητικό μας σύνδρομο για περισσότερο Game of Thrones ετοιμάζεται να χτυπήσει κόκκινα, βρεθήκαμε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της 15ης έκθεσης Comics και Παιχνιδιών Στρατηγικής των Inkorrekt Comics Group, ΕΣΦΙΠΣ και Ένατης Διάστασης, με τίτλο Μισό Λεπτό. Εκεί ανάμεσα σε έναν καταιγισμό από ιστορίες, comics, δρώμενα και ενθουσιασμένο κόσμο, συναντήσαμε τον επίτιμο καλεσμένο της διοργάνωσης, κ.Will Simpson, καταξιωμένο σχεδιαστή comics και story-boarder της σειράς Game of Thrones.
Τρεις νέες σειρές βασισμένες σε υπερήρωες κόμικς έκαναν την εμφάνισή τους φέτος. Παρακολουθήσαμε τους πιλότους τους και κάποια επιπλέον επεισόδια και τις σχολιάζουμε.
Ο Jeremy Saulnier έχει μάθει να παράγει ενδιαφέροντα φιλμ με πενιχρό budget. Τί κι αν το Sundance festival τα περιφρονεί συστηματικά, το comedy- horror φιλμ του “Murder Party” κέρδισε ένα βραβείο κοινού το 2007 στο εναλλακτικό φεστιβάλ “Slamdance Film Festival” και το “Blue Ruin” έφτασε πολύ πιο μακριά, κερδίζοντας το βραβείο FIPRESCI (Βραβείο της παγκόσμιας ομοσπονδίας κριτικών κινηματογράφου) κατά τη διάρκεια του 66ου φεστιβάλ των Καννών.